meszek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Czy z takiego zasypu coś wyjdzie ? Castle Malting (30 - 45 ppm.) 1,6 kg Pilzneński 1,4 kg Weyermann jęczmienny wędzony 450 g płatki owsiane - 400 g jęczmień palony 300 g caraaroma 200 g czekoladowy pszeniczny 200g Drożdże S-04 czy jakieś inne będą lepsze ? Chcę żeby było mocno torfowo, coś luźno opartego na Smoky joe, ma wyjść 20 l, 15 BLG. Jakieś sugestie ? Takie coś zbudowałem przeczytawszy kilka receptur podobnych piw. A no i jeszcze jak to najlepiej zacierać ? Tak dokładnie jeśli można kiedy które słody, w jakiej temp jakie przerwy. To moje pierwsze takie piwo. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez meszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porywacz Ciał Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Co to jest Wayermann 450 g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Co to jest Wayermann 450 g? Weyermann* chodziło oczywiście o wędzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porywacz Ciał Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o słody wędzone torfem, to osobiście wolę Castle Malting. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o słody wędzone torfem, to osobiście wolę Castle Malting. No to jest, najwięcej, wychodzi ponad 35% zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Moim zdaniem Us-05 będą lepsze, dają mniej estrów a o to chodzi żeby estry nie przykryły Ci wędzonki. Fermentuj też w jak najniższych temperaturach od 15 do 18 stopni. Zasyp jest ok. Zacierać możesz na lenia w 66-67 stopni. Jeśli nie popełnisz jakiś błędów po drodze powinno wyjść dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Dzięki wilekie ! Rozumiem, że zacieram na lenia i po jakiejś godzinie, po negatywnej próbie jodowej, wrzucam palony jęczmień i czekoladowy i do tych tam 73 stopni na 10 min, tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja bym jeczmien palony wcześniej wymoczył w zimnej wodzie i wlał tą wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja bym jeczmien palony wcześniej wymoczył w zimnej wodzie i wlał tą wodę.Nie ma potrzeby. To ma być stout, ma być palony. Poza tym dałbym więcej torfu jeśli ma być naprawdę mocno. Tak około 50% zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja bym jeczmien palony wcześniej wymoczył w zimnej wodzie i wlał tą wodę.Nie ma potrzeby. To ma być stout, ma być palony. Poza tym dałbym więcej torfu jeśli ma być naprawdę mocno. Tak około 50% zasypu. Też o tym pomyślałem z tymi palonymi słodami, niech oddadzą to co muszą. A jakby zamiast wędzonego Weyermanna dać ten Castle Malting, ale 20 ppm ? Nie chcę przegiąć, a poza tym ten Weyermann trochę mi się tutaj gryzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Dokładnie. Ten wędzony bukiem jest tu całkowicie zbędny. Nie poczujesz go pod tym torfem. meszek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 No dobra, to usuwam ten wędzony dymem, daje za to słabszy Castle Malting, to daje ok. 50 % słodów wędzonych torfem. Jedno jest pewne - tym piwem raczej nie będę częstował "niedoświadczonych" Postaram się poinformować o rezultatach, jak będzie czym się chwalić. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się