Jump to content

Niskie odfermentowanie

Recommended Posts

Uwarzyłem ostatnio warkę wg schematu zacierania pod piwo kobiece mnianowicie 5 min 62o  szybkie grzanie do 72o 70 min. Po zlaniu gotowaniu i dolaniu soku wyszło mi finalnie 21 l 14,5 blg dziś mnie zaniepokoił fakt, że w wiadrze nic się nie dzaiło już kompletne nic. Sprawdzalem blg i staneło na ok 9 i teraz pytanie czy przy takim zaceraniu powstało za dużo cukrów niefermentowalnych czy coś z drożdzami się stało? Dodam że zadawałem swiężo zebraną gęstwę.

Nigdy nie fermentowałem wg takiego schematu, zdarzało się jednotemperaturowo przy 67-68, ale nigdy tak słabego odfermentowania nie miałem.

Możesz napisać całą recepturę (np. ilość i pochodzenie soku może być pomocne).

Na wszelki wypadek możesz pobrać próbkę i zrobić na niej test FTT, wtedy będziesz miał pewność, że piwo odfermentowało do zakładanego poziomu.

Za mało danych sam schemat jak przedmówca napisał jest dziwny brak danych co do składu soku, jak był słodzony słodzikami to z tym dziwnym schematem zacierania mogłeś osiągnąć max.

zrobić na niej test FTT

Miałeś na myśli FFT (Fast Ferment Test)?

Tak dokładnie to miałem na myśli, choć rozważałem o wspomnieniu o Fabryce Taśm Transporterowych ;)

Generalnie mi literówki nie przeszkadzają...(sam popełniam przynajmniej 2 w każdym zdaniu)

Jednak, na forum ostatnio ktoś pisał, że nie znalazł w wyszukiwarce FTT, więc stwierdziłem że może lepiej wyprostować, co by młodzi starzem piwowarzy nie miewali takich problemów. ;) Zwłaszcza że, ta literówka pojawia się dość często.

Generalnie mi literówki nie przeszkadzają...(sam popełniam przynajmniej 2 w każdym zdaniu)

Jednak, na forum ostatnio ktoś pisał, że nie znalazł w wyszukiwarce FTT, więc stwierdziłem że może lepiej wyprostować, co by młodzi starzem piwowarzy nie miewali takich problemów. ;) Zwłaszcza że, ta literówka pojawia się dość często.

Spoko, taki mały żarcik, po prostu napisanie samego "tak" było zbyt krótkie ;)

W naszych skrótach korekta się nie połapie, a przeglądając tekst przed jego opublikowaniem też jakoś nie zwracam uwagi na skróty.