Jejski Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Jak szukaliście swojego smaku? Kto powiedział że znaleźliśmy? Po jakiś może 100 warkach to chyba znajduje się ulubiony styl, a później tylko szlifować, a i tak nikt nie robi tylko jednego piwa . Z moim skromnym doświadczeniem muszę powiedzieć że poznawanie piwa robionego z słodów i według powszechnie uznawanych receptur, bez dodatków jakie stosują wielkie browary to jak odkrywanie kosmosu. Następna sprawa to styl jaki nam odpowiada, np. "grodziskie" czy "stout" , jedni uwielbiają, a inni od pierwszego łyka nienawidzą. Niektórzy z nas potrafią zrobić pod rząd siedem warek jednego stylu, by znaleźć optymalny smak i wystawić piwo na konkurs. Szukanie smaku to chyba tak naprawdę istota piwowarstwa domowego. Większe browary nie mogą sobie pozwolić na szukanie przy hektolitrach produkcji, a szukanie smaku na warkach testowych i promocja nowego piwa w ofercie jest dla nich czasochłonna i nieekonomiczna. Wcale mnie nie dziwi decyzja GŻ, że piwo Weny zostało uwarzone w browarze Brackim. Zweryfikowany produkt na którym można i zarobić i uzyskać prestiż. Na całe szczęście Wena nad wszystkim czuwał . Myślę że czas w którym mega produkcja wielkich browarów odchodzi w przeszłość. Przynajmniej mały procent rynku musi zostać oddany jakości, a nie komercji z pożytkiem przynajmniej dla uświadomionej części piwoszy. Jak napisał Jacer "warzyć, warzyć, warzyć i jeszcze raz warzyć. " , a potem weryfikować na sobie i wymieniając się piwami z innymi piwowarami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 taboret+ butla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zestaw sprzętowy WES Z ekstraktów dojrzewa jasne, już próbuję, ciemne wlane do butelek, przeniczne w puszkach. Następne z zacieraniem, z zestawów jeszcze... może BA? Dobrze zaczynasz. Wystarczy dobrze zadbać o dezynfekcję i z tych zestawów wychodzą bardzo dobre piwa. Niektóre wygrywają konkursy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zestaw sprzętowy WES Z ekstraktów dojrzewa jasne' date=' już próbuję, ciemne wlane do butelek, przeniczne w puszkach. Następne z zacieraniem, z zestawów jeszcze... może BA?[/quote']Dobrze zaczynasz. Wystarczy dobrze zadbać o dezynfekcję i z tych zestawów wychodzą bardzo dobre piwa. Niektóre wygrywają konkursy. jakie ? gdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zestaw sprzętowy WES Z ekstraktów dojrzewa jasne' date=' już próbuję' date=' ciemne wlane do butelek, przeniczne w puszkach. Następne z zacieraniem, z zestawów jeszcze... może BA?[/quote'']Dobrze zaczynasz. Wystarczy dobrze zadbać o dezynfekcję i z tych zestawów wychodzą bardzo dobre piwa. Niektóre wygrywają konkursy. jakie ? gdzie ? np. Brown Ale z ostatniego konkursu w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 np. Brown Ale z ostatniego konkursu w Żywcu może , nie znam piwowarki , myślałem o ekstraktach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 taboret+ butla Nie. Kotłownia jest na GZ, butla to propan (inny sposób wentylacji) Kotłownia na wentylacji mechanicznej. Otwarte palenisko nie wchodzi w grę. Mam siłę 3x25A. Starczy. Bart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 (edytowane) Opowiem tak.Jeżeli robisz zupę jarzynową to dodajesz różne warzywa.Tak samo jest z piwem.Poczytaj właściwosci słodów a z orjentujesz sie o co chodzi.Wymieszaj w odpowiedniej proporcji i czasie i temperaturze słody a uzyskasz wynik.To jest podstawa warzenia. Edytowane 9 Listopada 2009 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Opowiem tak.Jeżeli robisz zupę jarzynową to dodajesz różne warzywa. Ale zupę warzywną przyprawiam próbując w trakcie. Nawet bigos ma tydzień dojrzewania, a w trakcie jesteśmy w stanie określić co będzie. Piwo zmiennym jest (w czasie). I dojrzewa długo. Z opisów wynika, że czasami piwo które powinno być ok po miesiącu, po roku jest super (było na forum) Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zrób najprostsze zacierane piwo z gotowego zestawu BA. Moje pierwsze piwo najlepiej mi smakowało. Potem było już tylko gorzej i gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zrób najprostsze zacierane piwo z gotowego zestawu BA. Moje pierwsze piwo najlepiej mi smakowało. Potem było już tylko gorzej i gorzej U mnie to samo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zrób najprostsze zacierane piwo z gotowego zestawu BA. Moje pierwsze piwo najlepiej mi smakowało. Potem było już tylko gorzej i gorzej U mnie to samo :) Kokieteria Koledzy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Kokieteria Koledzy :) eeee tam, z pierwszą kobietą zawsze najlepiej, hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Kokieteria Koledzy :) eeee tam' date=' z pierwszą kobietą zawsze najlepiej, hehe [/quote'] Niby tak ale nastepna zawsze może być lepsza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Niby tak ale nastepna zawsze może być lepsza :) Niby tak , drogi kuzynie, ale zawsze się to pierwsze(ą) fajnie wspomina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Niby tak ale nastepna zawsze może być lepsza :) Niby tak ' date=' drogi kuzynie, ale zawsze się to pierwsze(ą) fajnie wspomina :)[/quote'] Tu Ci przyznam rację ale ........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi