fluxing Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Kociołek Komorniksa Konkretnie syknęło przy otwarciu, ale wylatać nie chciało. Aromat to czysta papryka w zalewie octowej, idealne odwzorowanie W smaku konkretna paloność i kwaskowość, wychodzi anyż i śliwki, na finiszu lekkie drapanie od papryczek. Piwko na pewno ciekawe, 0,3 na dwóch wypiliśmy ze smakiem, ale na większą ilość byłoby ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkam Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Z mojego punktu widzenia w Poznaniu depozytowa flauta trwa baaaardzoooo długo. Oby: Nowym rokiem - nowym krokiem. 2 tygodnie później IPA i ESB Na ESB czekam z niecierpliwością - jakie drożdże planujesz! Nic specjalnego, żadnych płynnych. Poza tym nie planuję, bo w sobotę zostało uwarzone Użyta została gęstwa Danstar Windsor po dark mildzie, 12Blg, nachmielone EKG i Fuggles. Razem z bratem niedługo w końcu utworzymy jakiś wątek, to będzie łatwiej śledzić. Co do depozytu - zobaczymy jak będzie. Najwyżej zostanie wymiana indywidualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkam Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Notka z sobotniej degustacji Zdjęcia: http://imgur.com/rq0pYlb&RYAxg30&uuqIRf0&Xfrzy4j&hDhhgrg&xTDIqXI Nazwa ekstrakt | Nazwa browaru | Data butelkowania Coffee Stout 14,5 Blg | Grabarz | 9/2/2015 Wygląd jak na zdjęciu, przegazowany, próbował wyjść z butelki. Aromat: głównie kawowy, moim zdaniem nienajgorszy, plus troszkę utlenienia, ale raczej w stronę kartonu, itp. W smaku kawa, paloność, lecz przydałoby się trochę więcej ciała. W sumie chyba najlepsza pozycja podczas wieczoru. Stout z jagodami | Browar Pod Starą Pipą | ? Dowiedziałem się co wziąłęm z depozytu ostatnim razem Według josefika mam szczęscie, że trzymam je w lodówce, bo mogłoby wystrzelić. Dość stare piwo, z tego co pamiętam było lane z beczki w Domu Piwa w 2014. Stout z kwaskowym posmakiem jagód, dość smaczny. Red Ale | darth_y2k | 6/12/2014 Butelkowane w 2014 - raczej bez historii. Kociołek Komorniksa - Coffee Stout z dodatkami 16 Blg | Komornicki Browar Domowy | ? W zapachu kawa plus papryka. Smak moim zdaniem zdominowany przez paprykę, ostrość plus przyprawy w tle. Zostawić kawę i paprykę, resztę wyrzucić i byłoby dobrze. Dodatki moim zdaniem tylko przeszkadzały, piwo nie było zbalansowane. Bury me in smoke / smoked ale | ? | 22/5/2015 Drugie najlepsze piwo wieczoru - dobra, smaczna wędzonka. Nieoznaczone, tylko kapsel podpisany jakimś kodem Nie wiadomo co to było, od kogo. I szczerze mówiąc pewnie przez to nie pamiętam nic o tym piwie. Mimo iż degustowane piwa były raczej już troszkę stare (albo i nawet po prostu stare), to żadne z piw nie było absolutnie niepijalne, zepsute, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Skotar (metalsrem) - Huehuetepiwo (coffee stout) W aromacie dominuje świeżo zaparzona kawa wspomagana przez lekkie nuty drzewne (płatki dębowe jak mniemam). W smaku ponownie dominuje kawa, mało jest nut palonych czy czekoladowych, ledwo wyczuwalne. Odczucie w ustach bardzo gładkie i gęste. Na finiszu podwyższona kwaśność. Naprawdę smaczne piwo, jedyne czego mogę się przyczepić to zbyt wysokie wysycenie (powoli chciało wychodzić) i właśnie ta kwaśność. metalsrem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 W jakim stanie jest depozyt na dzień dzisiejszy? Od której godziny można przynosić piwa do depozytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Możesz przyniesc w godzinach kiedy knajpa jest otwarta. O skrzynkę pytaj barmana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalsrem Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Skotar (metalsrem) - Huehuetepiwo (coffee stout) z tego W aromacie dominuje świeżo zaparzona kawa wspomagana przez lekkie nuty drzewne (płatki dębowe jak mniemam). W smaku ponownie dominuje kawa, mało jest nut palonych czy czekoladowych, ledwo wyczuwalne. Odczucie w ustach bardzo gładkie i gęste. Na finiszu podwyższona kwaśność. Naprawdę smaczne piwo, jedyne czego mogę się przyczepić to zbyt wysokie wysycenie (powoli chciało wychodzić) i właśnie ta kwaśność. Kwaśność to przez rodzaj kawy użytej. Specjalnie szedłem do dobrych baristów by polecili mi kawę z małą kwasnością, ale coś im nie wyszło,choć nie jest tak źle jak myślałem ze będzie. Najlepsze jest to że na konkursie w Żywcu,stwierdzili że w piwie wcale kawy nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zostawiłem Saison 13Blg Belgian Pale Ale 12,5Blg American India Red Ale z pączkami sosny 15,5Blg 2x Coffee Pale Ale 13,7Blg Sweet Stout 14Blg Black IPA 16,5Blg Wziąłem We no speak americano - Oto... minibrowar domowy Zaorany bitter - Browary Maltańskie Imperial Rye Red Ale - BD Olfrygt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Oto... We no speak americano - American Wheat Piwo na forum: http://www.piwo.org/topic/14231-oto-minibrowar-domowy/?p=351432 Kapsel: Złoty uniwersalny, prawdopodobnie było coś napisane, ale się wytarło (obstawiam AW od stylu piwa).Etykieta: Prosta i przejrzysta, zawiera nazwę browaru i piwa, styl, OG i FG, ABV, IBU (Rager), piwna opowieść oraz pełna receptura, brak daty butelkowania.Kolor: Słomkowy, ładnie zmętnione.Piana: Duża, gęsta, śnieżnobiała, składająca się z drobnych oraz średnich pęcherzyków. Dość długo się utrzymywała, w ostateczności została około 1 cm warstwa, oblepia szkło.Aromat: Niski do średniego, chmielowe aromaty w tle, na główny plan - mogę się mylić - wychodził goździk. Smak: Piwo bardzo lekkie, z niską goryczką. W smaku tak jak w aromacie lekka chmielowość i goździk.Podsumowując: Z tego co się doszukałem piwo ma ponad pół roku. Mogę się mylić z aromatem i smakiem goździka, jednak bardzo mi się to piwo kojarzyło z piwem goździkowym. Biorąc pod uwagę drożdże podejrzewać można udział jakiś dzikusów. Natomiast oceniając całokształt, piwo na pewno się nie zepsuło, smakowało mi, ciekawy jestem jak smakowało latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (...) jak smakowało latem. Lepiej niestety piwny depozyt nie sprawdza się w przypadku piw z krótką datą, czyli praktycznie wszystkich pszenic. Trza nam więcej RISów! Dzięki za komentarz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Browar Domowy Olfrygt - Imperial Rye Red Ale Piwo na forum: http://www.piwo.org/topic/19848-browar-domowy-olfrygt/?p=381375 Kapsel: Czarny z naklejonym plastrem, zapisany numer warki oraz data butelkowania.Etykieta: Prosta z grafiką jakiejś pluskwy, zawiera nazwę browaru, styl, OG, IBU, zasyp, kod QR przenoszący na Untapped oraz nick na forum.Kolor: Przybrudzona pomarańcza, zmętniony.Piana: Sycząca i pękająca mimo umycia szkła i schłodzenia.Aromat: Raczej na średnim poziomie, owocowo-chmielowy, słodki, w tle aromat żyta. Po mocnym ogrzaniu wyszedł rozpuszczalnik. Smak: Owocowo-chmielowy z wysoką goryczką, lekkie rozgrzewanie alkoholowe.Podsumowując: Piwko całkiem spoko, poprawiłbym piane, nachmielenie oraz wyeliminował rozpuszczalnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Browary Maltańskie - Zaorany Bitter - ESB Kapsel: Złoty uniwersalny z napisem 15B.Etykieta: Prosta z samym tekstem, zawiera nazwę browaru, styl, nazwę piwa, nick piwo.org, OG, ABV, IBU, datę warzenia i butelkowania.Kolor: Bursztynowy, przejrzysty.Piana: Sporych rozmiarów, gęsta, składająca się ze średnich pęcherzyków.Aromat: Chmielowy, lekko winny, jakby drożdżowy.Smak: Wyraźna, przyjemna goryczka. Chmielowo-słodowe, lekko winne.Podsumowując: Wersja B piwa na drożdżach Mangrove Jack's Burton Union Ale M, dziwny trochę był ten winny smak i aromat, bardzo pijalne. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Dziękuję za opis. Ja tej winności nie zauważyłem, muszę sprawdzić czy jeszcze jakieś butelki są w piwnicy i spróbować - może się coś rozwija? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Browar Domowy Olfrygt - Imperial Rye Red Ale Piwo na forum: http://www.piwo.org/topic/19848-browar-domowy-olfrygt/?p=381375 Kapsel: Czarny z naklejonym plastrem, zapisany numer warki oraz data butelkowania. Etykieta: Prosta z grafiką jakiejś pluskwy, zawiera nazwę browaru, styl, OG, IBU, zasyp, kod QR przenoszący na Untapped oraz nick na forum. Kolor: Przybrudzona pomarańcza, zmętniony. Piana: Sycząca i pękająca mimo umycia szkła i schłodzenia. Aromat: Raczej na średnim poziomie, owocowo-chmielowy, słodki, w tle aromat żyta. Po mocnym ogrzaniu wyszedł rozpuszczalnik. Smak: Owocowo-chmielowy z wysoką goryczką, lekkie rozgrzewanie alkoholowe. Podsumowując: Piwko całkiem spoko, poprawiłbym piane, nachmielenie oraz wyeliminował rozpuszczalnik. Dzięki za recenzję W sumie zgadzam się ze wszystkim, tylko zaskoczyła mnie kiepska piana, u mnie zawsze była bardzo obfita. Wziąłem z depozytu dwa Twoje piwa: coffee pale ale i saisona, natomiast zostawiłem 2x dry stouta 10 Blg - świeżynka, butelkowany w ostatnią niedzielę. Coffee pale ale już zdegustowane na miejscu w DP. Recenzja krótka, bo dostosowana do standardów Untappd Fortun Yirgacheffe - Mocno drożdżowe, nawet winne, w piwie pływają też granulki drożdży, jak suchary przed rehydratyzacją. Kawa wyczuwalna, bardzo specyficzna, owocowa i kwaskowa. Nie piłem samej kawy, więc nie mam odniesienia. Taki owocowy profil mi pasuje, ale coś chyba nie tak się dzieje (drożdże, wino). Podsumowując: 2,5*. Edytowane 3 Lutego 2016 przez fluxing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Browar Domowy Olfrygt - Imperial Rye Red Ale Piwo na forum: http://www.piwo.org/topic/19848-browar-domowy-olfrygt/?p=381375 Kapsel: Czarny z naklejonym plastrem, zapisany numer warki oraz data butelkowania. Etykieta: Prosta z grafiką jakiejś pluskwy, zawiera nazwę browaru, styl, OG, IBU, zasyp, kod QR przenoszący na Untapped oraz nick na forum. Kolor: Przybrudzona pomarańcza, zmętniony. Piana: Sycząca i pękająca mimo umycia szkła i schłodzenia. Aromat: Raczej na średnim poziomie, owocowo-chmielowy, słodki, w tle aromat żyta. Po mocnym ogrzaniu wyszedł rozpuszczalnik. Smak: Owocowo-chmielowy z wysoką goryczką, lekkie rozgrzewanie alkoholowe. Podsumowując: Piwko całkiem spoko, poprawiłbym piane, nachmielenie oraz wyeliminował rozpuszczalnik. Dzięki za recenzję W sumie zgadzam się ze wszystkim, tylko zaskoczyła mnie kiepska piana, u mnie zawsze była bardzo obfita. Wziąłem z depozytu dwa Twoje piwa: coffee pale ale i saisona, natomiast zostawiłem 2x dry stouta 10 Blg - świeżynka, butelkowany w ostatnią niedzielę. Coffee pale ale już zdegustowane na miejscu w DP. Recenzja krótka, bo dostosowana do standardów Untappd Fortun Yirgacheffe - Mocno drożdżowe, nawet winne, w piwie pływają też granulki drożdży, jak suchary przed rehydratyzacją. Kawa wyczuwalna, bardzo specyficzna, owocowa i kwaskowa. Nie piłem samej kawy, więc nie mam odniesienia. Taki owocowy profil mi pasuje, ale coś chyba nie tak się dzieje (drożdże, wino). Podsumowując: 2,5*. Właśnie coś słabo w tym piwie drożdże osiadły na dnie. Też to wino wyłapałem, ale nie w każdej butelce więc albo źle zakapslowane albo butelka. Kawa właśnie dość specyficzna była, z opisu ma taki słodki, trochę karmelowo-czekoladowy i owocowy aromat. Dzięki za ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor_Gzub Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) To i ja dorzucę cosik. Piwo trochę wiekowe, więc ocena będzie subiektywna. Przed wami Leszek - Bursztynowy Górniak z browaru SEMIRAD. Aromat - myślałem, że będzie utlenienie, piwo z 25.05.2015 a tutaj... TADA cebulka Chmiel - Dana (oj dana oj dana do samego rana, pokaż swe wdzięki dziewczyno kochana, lalala.) do tego lekki akcent słodowy, owocowy. Barwa - czerwony rubin, ale one chyba są czerwone. Piana - z początku obfita, lejsingu nie ma, ale utrzymuje się cały czas ładna czapa podczas picia. Smak - tutaj zaskoczenie, jak była cebulka to tutaj miła słodowość, delikatna goryczka, czuć utlenienie, no piwo ma już swoje. Ocena to 3/7 - ze względu na wiek piwa. Ale myślę, że gdyby było świeże dostało by notę wyżej, albo i lepiej. Jest to dobre sesyjne piwo warte powtórzenia, ale nie z tym chmielem, chyba, że to efekt starzenia się piwa. Dość intrygujący. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Wiktor_Gzub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemirad Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Oj, nie umieściłem info na etykiecie, że zawiera pędy świeżej cebuli Warka szybko się skończyła, więc do takich rewelacji nie doczekałem możliwe, że chmiel albo starzenie, pierun wie. Leszek został uwarzony dla fana komercyjnych lagerów, dlatego nie ma tu wodotrysków i fajerwerków za to ukazuje duży potencjał słodu red x dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Fortun - Farmerskie (saison) Bardzo owocowe, dość mocno przyprawowe, delikatna goryczka. Na finiszu pojawia się bardzo fajny smak owoców jałowca, a chwilę później słodka brzoskwinka. Jedyne do czego mogę się przyczepić to trochę zbyt ciężka słodowość, ja bym zrobił na jaśniej i wytrawniej. Naprawdę bardzo dobre piwo, gratulacje 3,75* fortun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 co tam słychać w depozycie? można prosić o aktualizację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Jest jakieś 10-12 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 muszę zatem odwiedzić ten lokal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Poprawka, jest 13 butelek, browar Fortun, coś tam od M. Czarneckiego i coś tam jeszcze. Część piw z lutego, reszta 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor_Gzub Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Odświeżam temat. Wziąłem większość piw od Mateusza, w ciągu dwóch tygodni zdegustuje. Zostawiłem od siebie: - x2 Red APA Pacific Jade Single Hop - x2 Koźlak - x1 Red Rye American Saison - x1 Coffee Porter - x2 Wheat Fruit Ale (Malina + Wiśnia) nawet małe lacto jest, ale pewien nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Odświeżam temat. Wziąłem większość piw od Mateusza, w ciągu dwóch tygodni zdegustuje. Zostawiłem od siebie: - x2 Red APA Pacific Jade Single Hop - x2 Koźlak - x1 Red Rye American Saison - x1 Coffee Porter - x2 Wheat Fruit Ale (Malina + Wiśnia) nawet małe lacto jest, ale pewien nie jestem. Co tam w ogóle zostało? Juz trochę leciwe muszą być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor_Gzub Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Odświeżam temat. Wziąłem większość piw od Mateusza, w ciągu dwóch tygodni zdegustuje. Zostawiłem od siebie: - x2 Red APA Pacific Jade Single Hop - x2 Koźlak - x1 Red Rye American Saison - x1 Coffee Porter - x2 Wheat Fruit Ale (Malina + Wiśnia) nawet małe lacto jest, ale pewien nie jestem. Co tam w ogóle zostało? Juz trochę leciwe muszą być Na dobrą sprawę same moje + resztki od Mateusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi