Erikos Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Od jakiegoś czasu często wysładzam na 2-3 razy, zależy jak szybki się filtruje. Robię tak szczególnie przy wysładzaniu piw z dodatkami pszenicy i innymi niesłodowanymi. Po ściągnięciu brzeczki przedniej, dolewam część wody do wysładzania i dobrze mieszam, oczywiście początkową część filtratu muszę ponownie zawrócić. U mnie taki sposób pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 a kolega pracę domową może by odrobił - poczytaj czym rzeczywiście jest "pozytywna próba jodowa" i o różnicach w barwie jakie uzyskuje "wskaźnik jodowy" w reakcji na różne związki (skrobia, dekstryny etc.) obecne w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Jaras, pisze: 'ciemno granatowy', jest jakiś błąd ale nikt tego nie sprawdzi. Można jeszcze podczas gotowania sprawdzić ale teraz to już fermentację musi wykonać idealnie. Pszenica do szybkiego spicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się