Skocz do zawartości

Prawdziwe Pszeniczne - zacieram już kilka godzin i ciągle nic


eber

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu często wysładzam na 2-3 razy, zależy jak szybki się filtruje. Robię tak szczególnie przy wysładzaniu piw z dodatkami pszenicy i innymi niesłodowanymi. Po ściągnięciu brzeczki przedniej, dolewam część wody do wysładzania i dobrze mieszam, oczywiście początkową część filtratu muszę ponownie zawrócić. U mnie taki sposób pomaga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a kolega pracę domową może by odrobił - poczytaj czym rzeczywiście jest "pozytywna próba jodowa" i o różnicach w barwie jakie uzyskuje "wskaźnik jodowy" w reakcji na różne związki (skrobia, dekstryny etc.) obecne w brzeczce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.