Maryush Posted November 10, 2009 Share Posted November 10, 2009 Browar Wyłudki - Koźlak tradycyjny (warka #22, 17Blg) Kolor: ciemno rubinowy, piękny! Wysycenie: średnie, ale odpowiednio podkreśla walory smakowe tego piwa. Piana: biała, nikła, szybko znika po niej ślad. Zapach: estry (ale nie jestem pewien- w tym miejscu czuję coś, czego nie potrafię chyba nazwać ), potem słodowość i karmel. Mniam, zapowiada sie pysznie.. Smak: Na początku karmel, lekka paloność i wyraźna słodowość. Piwo bardzo treściwe. Pozostawia w ustach bardzo przyjemny i bardzo bardzo delikatny posmak goryczkowo-palony. Nie potrafie powiedzieć skąd pochodzi - czy od chmielu czy od słodów. Nie jestem znawcą, ale wg mnie tak powinien smakować Koźlak! Chyba znów poproszę o recepturę Tym bardziej, że idzie zima - czas na dolniaki Podsumowując: bardzo chciałbym warzyć takie piwa Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 Zapach: estry (ale nie jestem pewien- w tym miejscu czuję coś, czego nie potrafię chyba nazwać ) Mój brat, który ma dużo lepszy nos mówi, że to maliny :rolleyes: Przepis potem wrzucę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Koźlak Tradycyjny 17°Blg Zasyp: - monachijski I - 2,00 kg (25%) - monachijski II - 5,00 kg (62,5%) - caramunich III - 0,70 kg (8,7%) - malanoidynowy - 0,30 kg (3,7%) /mam wrażenie, że można by spokojnie wywalić/ Razem: 8,00 kg Zacieranie: - słód do 20 l wody, temp. 45°C - 52°C - 15 min. - 62-63°C - 25 min. dekokt (1/3): - 72°C - 15 min. - 100°C - 20 min. zacier główny w tym czasie 61-63°C - 65 min. - 71-73°C -15 min. - 75°C - 2 min. i filtracja. Wysładzanie: do uzyskania 35 litrów. Gotowanie: 90 min. - marynka, 30 g (szyszka, ok. 9 alfa) - 60 min. - lubelski, 30 g (szyszka, ok. 3,5 alfa) - 15 min. Wyszło: 27,5 litra, 17°Blg. Zadane gęstwą Wyest 2206 Bavarian Lager Fermentacja: - burzliwa - 14 dni w temp. 8,5-9,5°C, - cicha - 15 dni w temp. 9°C, - odfermentowało do 5,2 °Blg. Zabutelkowane z udziałem 150 g glukozy na 26,3 litra. Leżakownie: przypadło już na wiosnę i wakacje, czyli u mnie 11-15,5°C. Po 5 miesiącach było ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 - malanoidynowy - 0,30 kg (3,7%) /mam wrażenie, że można by spokojnie wywalić/ Tak, zwykle jak się decydujesz na dekokcję to melanoidynowy wylatuje z receptury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 To ja zrobię z melanoidynowym a bez dekokcji Dzięki za recepturę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 (edited) To ja zrobię z melanoidynowym a bez dekokcji Dzięki za recepturę! Tak nie!!! Dekokcja być musi! Wszystkie moje najlepsze piwa jakie miałem to lagery warzone z dekokcją! Zresztą odsyłam do Noonana. Edited November 12, 2009 by Dagome Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 OK Będzie dekokcja Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Wszystkie moje najlepsze piwa jakie miałem to lagery warzone z dekokcją! W jakim sensie były lepsze? Słód melanoidowy zastępuje dekokcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 W jakim sensie były lepsze? Były lepszymi i smaczniejszymi przedstawicielami swoich gatunków, niż inne bez dekokcji swoich. Słód melanoidowy zastępuje dekokcje. Słód melanoidynowy dostarcza brzeczce malanoidyn. Dekokcja powoduje też inne rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 (edited) W jakim sensie były lepsze? Były lepszymi i smaczniejszymi przedstawicielami swoich gatunków' date=' niż inne bez dekokcji swoich.[/quote'] Nadal brak konkretów. Mapajak swego czasu, po latach eksperymentów, doszedł do wniosków, że różnicy niema i porzucił dekokt. Może spróbuje w tym sezonie zrobić dekokt, zobaczymy czy jest się o co szarpać. Edited November 13, 2009 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Nie tylko mapajak, jest cała gama eksperymentów i testów, w których wychodzi, że efekty dekokcji w porównaniu z infuzją są: - niezauważalne lub - niewielkie lub - łatwo symulowane innymi metodami ja też jednak przychylam się do dekoktowania, choćby dla tego, że nikt nigdy nie udowodnił, ze piwo dekoktowane jest gorsze smakowo. Są też niemierzone w tych eksperymentach parametry jak stabilność piwa w czasie, odporność na błędy technologii itp. Poza tym, co to za warzenie - zaczynam rano i o 13 juz posprzątane... za mało zabawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Ani też, że lepsze. A robić tylko dlatego, żeby się narobić? To nie dla mnie. Są ważniejsze sprawy do zrobienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Konkretów brak i nie będzie, bo żadnych profesjonalnych analiz nie robiłem i nie będę. Może to przypadek, a może autosugestia, ale najlepsze w moim odczuciu piwa jakie uwarzyłem, to jeden pilzner, jeden szwarzbier, jeden koźlak, jeden porter. Cecha wspólna - dekokcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Ani też, że lepsze.A robić tylko dlatego, żeby się narobić? To nie dla mnie. Są ważniejsze sprawy do zrobienia. Każdy robi jak może i chce. Ja bardzo lubię siedzieć nad garem i pilnować warzenia. Dla mnie to czynność na poły magiczna Nigdzie się nie spieszę i nie zależy mi na tym, żeby wyrobić się w pięć godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now