cydynka Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Chciałabym uwarzyć swoje pierwsze piwo ze słodów.Czytałam przepisy w wątku na forum,ale z racji tego ze jestem żółtodziób to nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Marzy mi się piwo ciemne, nie za bardzo chmielowe, coś w rodzaju stout sweet bardziej takie na babski smak...Czy ktoś mógłby mi podać przepis na takie piwo,żebym mogła je sama uwarzyć? Aha i jakby instrukcja była jak "krowie na granicy";)) Z góry dziękuję Monika Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Razem z zestawem otrzymasz instrukcję warzenia, co w sumie zamykałoby temat. Jeśli chcesz słody kupić gdzie indziej oprzyj się na opisanym tam zestawie, słody wrzuć do 15L wody w temperaturze 69-70 stopni, porządnie okryj gar kocami, zostaw na godzinę, po tym czasie podnieś temperaturę do 78 stopni (wygrzew) i filtruj, wysładzając kolejnymi 15L wody w o temperaturze ok 80 stopni. Całość gotuj 60 minut, cały chmiel wrzucając od początku gotowania. Laktozę dodaj na ostatnich 10 minut gotowania. Po schłodzeniu brzeczki do ok. 15 stopni zadaj uwodnione w wodzie o podobnej temperaturze drożdże. Przez pierwszy tydzień fermentuj w temperaturze nie przekraczającej 18 stopni, następne dwa tygodnie już może być lekko ponad 20. Jeśli chcesz się bawić w fermentację cichą to niech to będzie ostatni tydzień. Butelkuj tylko i wyłącznie gdy kolejne pomiary w odstępach kilku dni wykażą brak spadku poziomu cukrów. Tom Kos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 (edited) Kup gotowy zestaw i poczytaj tu: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Edited April 20, 2015 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 20, 2015 Author Share Posted April 20, 2015 Dziekuję bardzo za przepis. Spróbuję zrobić według przepisu,mam nadzieję,że wyjdzie.pozdrawiam Razem z zestawem otrzymasz instrukcję warzenia, co w sumie zamykałoby temat. Jeśli chcesz słody kupić gdzie indziej oprzyj się na opisanym tam zestawie, słody wrzuć do 15L wody w temperaturze 69-70 stopni, porządnie okryj gar kocami, zostaw na godzinę, po tym czasie podnieś temperaturę do 78 stopni (wygrzew) i filtruj, wysładzając kolejnymi 15L wody w o temperaturze ok 80 stopni. Całość gotuj 60 minut, cały chmiel wrzucając od początku gotowania. Laktozę dodaj na ostatnich 10 minut gotowania. Po schłodzeniu brzeczki do ok. 15 stopni zadaj uwodnione w wodzie o podobnej temperaturze drożdże. Przez pierwszy tydzień fermentuj w temperaturze nie przekraczającej 18 stopni, następne dwa tygodnie już może być lekko ponad 20. Jeśli chcesz się bawić w fermentację cichą to niech to będzie ostatni tydzień. Butelkuj tylko i wyłącznie gdy kolejne pomiary w odstępach kilku dni wykażą brak spadku poziomu cukrów. Dziękuję bardzo za przepis,spróbuję zrobić....mam nadzieję,że wyjdzie.pozdrawiam GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Aha i jakby instrukcja była jak "krowie na granicy" ) Tak z reguły wyglądają instrukcje dodawane do zestawów: instrukcja STOUT.doc Sama widzisz, że w zasadzie wszystko jest jasne. Wystarczy trzymać się jej i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekp Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Nie rób Stouta jeśli nie lubisz. Jak chcesz że tak powiem "normalne" piwo, to na początek polecam przepis Marusi: Słody:4 kg pilzneński1 kg monachijskiChmiel:Marynka 80 gZacieranie:40 minut 61-63 stopnie20 minut 71-73 stopniePodgrzanie do 76-78 stopni -> filtracjaGotowanie 60 minutChmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcemDrożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale Sam od tego zacząłem i byłem zadowolony z wyniku, gdybym jako pierwsze zrobił Milk Stouta, to raczej drugiej warki by nie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Chmiel: Marynka 80 g Gotowanie 60 minut Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem Przy takim chmieleniu wyjdzie jakieś 70IBU. Także nie do końca pasuje to piwo do wymagań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekp Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Chmiel: Marynka 80 g Gotowanie 60 minut Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem Przy takim chmieleniu wyjdzie jakieś 70IBU. Także nie do końca pasuje to piwo do wymagań. Masz rację, jakoś nie do końca doczytałem, sorki. Ani to ciemne, ani sweet stout. Tak to jest, jak się czyta w pracy Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 21, 2015 Author Share Posted April 21, 2015 Aha i jakby instrukcja była jak "krowie na granicy" ) Tak z reguły wyglądają instrukcje dodawane do zestawów: instrukcja STOUT.doc Sama widzisz, że w zasadzie wszystko jest jasne. Wystarczy trzymać się jej i tyle. Wszystko zakupione,teraz tylko warzyć....uff Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 21, 2015 Author Share Posted April 21, 2015 Chmiel: Marynka 80 g Gotowanie 60 minut Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem Przy takim chmieleniu wyjdzie jakieś 70IBU. Także nie do końca pasuje to piwo do wymagań. Masz rację, jakoś nie do końca doczytałem, sorki. Ani to ciemne, ani sweet stout. Tak to jest, jak się czyta w pracy Dziękuję bardzo za rady,myślę że to drugie piwo podane przez Wojtka też będzie zrobione.A najlepszy jest mój mąż,najpierw mnie ochrzaniał,że się zajmuję głupotami (zrobiłam cydr,nastawiłam wermuta i piwo z kita)a teraz tylko zagląda do piwniczki i jeszcze chwali się kolegom....ehh te chłopy. Jesteście kochani koledzy,że pomagacie biednej kobiecie na starcie:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Nie bądź taka wylewna kobieto Jak się za mocno nachwalisz jakie to piwo dobre wyszło, to kosztem zapłaty za porady zechcą to piwo zarekwirować Atak ogółem miło widzieć kolejną swojską babeczkę w gronie piwowarów Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 22, 2015 Author Share Posted April 22, 2015 Nie bądź taka wylewna kobieto Jak się za mocno nachwalisz jakie to piwo dobre wyszło, to kosztem zapłaty za porady zechcą to piwo zarekwirować Atak ogółem miło widzieć kolejną swojską babeczkę w gronie piwowarów Kurcze Marciu,trzeba się troszkę pochwalić, a co do porad to myślę,że panowie lubią ich udzielać i "rosną" jak otrzymają za nie pochwałę. Strasznie mi się to podoba na tym forum,że ludziska nie są bufoniaści i chętnie pomagają...cenię to bardzo. Każdą krytykę i pochwałę przyjmuję z pochylonym czołem.I dziękuję za przywitanie w gronie babeczek;)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 26, 2015 Author Share Posted April 26, 2015 No i moje pierwsze piwo zacierane już w pojemniku się robi...ehh.Mam nadzieję,że wyjdzie (byle nie za wiaderko)hehe. Następne będzie z przepisu wojtekp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 A czy może mi ktoś podać przepis na piwo imbirowe oczywiście też zacierane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 szukaj jakiegoś zestawu na zwykłe proste pale ale, może być polskie co by nie przepłacać za chmiele, z niewielką ilością słodów karmelowych jeśli w ogóle i na ostatnie 10 minut gotowania wrzuć 10cm startego korzenia imbiru i 200-300g ksylitolu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 szukaj jakiegoś zestawu na zwykłe proste pale ale, może być polskie co by nie przepłacać za chmiele, z niewielką ilością słodów karmelowych jeśli w ogóle i na ostatnie 10 minut gotowania wrzuć 10cm startego korzenia imbiru i 200-300g ksylitolu. Znalazłam zestawik,spisałam składniki,ale z tego co widzę strasznie niskie temperatury fermentacji....czy to piwo dolnej fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 Jak niskie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 Jak niskie? kurcze 14-18 stopni....gdzie ja uzyskam taką temperaturę w domu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 w pudle fermentacyjnym zbitym ze styropianu, gdzie oprócz fermentatora trzymasz 4 1,5L pety z zamrożoną wodą i zmieniasz je raz na dobę jak się rozmrożą - instrukcja spokojnie do znalezienia na forum. poza tym to nie są niskie temperatury jak na górniaka, a domyślam się że mogło chodzić o temperaturę otoczenia - w wiadrze będzie kilka stopni więcej, przynajmniej na początku fermentacji, więc warto przypilnować pierwszych kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 Aha to już jestem uświadomiona...hehe. W takim razie muszę zapodać temat mężusiowi coby mnie takie pudło "zbił" A skład znalazłam taki: pale ale-4kg karmelowy jasny 30- 0,4kg chmiel marynka 30g chmiel lubelski-30g Czy z tych składników nie wyjdzie za gorzkie piwo jak na imbirowe?Czy ująć któregoś chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 będzie git - marynkę podziel na pół, rzuć w 60' i 20', a cały lubelski na wyłączenie palnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 Będę upierdliwa,ale jak można uzyskać w piwie imbirowym zrobionym tą metodą którą mi podałeś cytrusowy posmak? Tak jak w gingersie;)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 Gingers skład: piwo 97% Zaprawa o smaku imbirowym [3%, skład: syrop glukozowo-fruktozowy, kwas mlekowy - regulator kwasowości, aromaty, substancje słodzące (acesulfam - K, aspartam)] Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 @kilis - no właśnie nie chciałem odsyłać do http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
cydynka Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 No więc właśnie,wątek przeczytałam i teraz odwołując się do przepisu podanego przez Jarasa poddać go modyfikacji do uzyskania piwa dla LP... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now