Keleris Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Nie martwcie się, Eurozadupie się niebawem rozpadnie i będzie spokój Edytowane 3 Listopada 2011 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 I ja się podepnę pod temat. 08.02.15 robiłem milk stouta. Wyszło mi 24l 16blg (mierzone z 0,5kg laktozy). Do piwa dodałem ok 250ml gęstwy po NZIPA 14blg (S-05). Piwo odfermentowało do 9 blg. Cały czas stoi na burzliwej. Tydzień temu zamieszałem fermentorem i niby coś ruszyło ale w rezultacie zeszło do 8,5 blg. Cukromierz jest sprawdzony. Podejrzewam że dałem za mało tej gęstwy. Właśnie montuje mieszadło magnetyczne więc myślę że w kolejnych piwach będzie lepiej. Zacieranie 85 min w temp 67-69. Ale co radzicie teraz zrobić? Przelewać na cichą jeszcze na te parę dni i butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 jak piwo warzone miesiąc temu to butelkować. a mierzyłes o ile blg podniosła laktoza? a druga sprawa to zacierałes na słodko, więc nisko nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Laktoza mi podniosła jakieś 1-1,5 blg. Taki miałem plan żeby było słodkie ale że aż tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Skoro zacierałeś w temperaturze 67-69 stopni to nie dziw się że drożdże nie zeszły za głęboko. Jeżeli Blg się nie zmienia od kilu dni to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Witam wszystkich! Podepnę się pod post. Uwarzylim Imperial IPA 20 blg. Po 2 tygodniach fermentacji w temp. od 17 na 19 st skończywszy piwo nadal ma 8 blg. Zacierane było na wytrawnie ( 63-64 st ) więc obawiam się że jeszcze sporo fermentowalnego cukru tam zostało. Niestety zostało już przelane na cichą. Czy istnieje możliwość , że na cichej dofermentuje do tych 5 st blg , czy jest to za duża wartość jak na cicha fermentacje? w przeciwnym razie co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 1. mierzyłeś spławikiem czy refraktometrem?2. zadałeś 1 paczkę drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 1. mierzyłeś spławikiem czy refraktometrem? 2. zadałeś 1 paczkę drożdży? mierzone spławikiem tak , jedna paczka rehydratyzowana safale us05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Zadałeś za mało drożdży, powyżej 16Blg powinno się dać 2 paczki, z drugiej strony 20Blg może dość długo fermentować, ja bym poczekał z tydzień - dwa przed zlaniem. Edytowane 31 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Jeśli wiedziałeś że za mało odfermentowało to po jaką cholerę przelałeś na cichą? Teraz to pozostaje się tylko modlić, ale ta ilość drożdży która pozostała w piwie nie dofermentuje Ci już piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 ta ilość drożdży która pozostała w piwie nie dofermentuje Ci już piwa. myślę jednak, że dofermentuje tylko, że nie tak szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. No cóż, za bardzo się pospieszyłem ewidentnie. W piątek sprawdzę poziom blg. zaraz po przelaniu wyglądało na to że coś tam jednak pracuje bo bylo dość mocne bulgotanie przez jakies 2 dni. pytanie co zrobić w sytuacji kiedy nie będzie już chciało nic zejść. butelkować bez dodatku surowca do refermentacji? czy może dodać świeżych drożdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 UFFF, jednak tydzień cichej zdziałał cuda. blg zeszło do 5%, piwko elegancko się nachmieliło. za parę tygodni będziemy znali rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Witam Też podłącze się pod temat. Zrobiłem dry stouta W skład zestawu Dry Stout 12oBLG wchodzą: Słód pilzneński 3,50 kgSłód monachijski jasny 1,00 kgJęczmień palony 0,35 kgSłód czekoladowy 0,20 kgChmiel Marynka granulat 20 gDrożdże suche: S-04 Po ponad tygodniu fermentacji blg 5, pierwsze dwa dni temperatura 15 później 19-20. Mogłem coś pomieszczać z zacieraniem w przepisie było 67 czyli na słodko. Z 12blg do 5blg to 3,5-4 %, wydaje mi się ze troche jednak mało, wpadłem na pomysł żeby podsypać cukrem zwykłym białym tak żeby dobić do tych 5-6%. Czy ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Wg mnie dla S-04 to norma, też na poczatku się przejmowalwm a teraz wiem że nie potrzebnie. U mnie stanęło na 4blg z 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Z 12blg do 5blg to 3,5-4 %, wydaje mi się ze troche jednak mało, wpadłem na pomysł żeby podsypać cukrem zwykłym białym tak żeby dobić do tych 5-6%. Czy ma to sens? Jak ma walić w łeb to syp, jak ma smakować, to zostaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ok, nic nie dodaje dzięki. Właśnie zlałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się