namfuae Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 ja kupiłem arkusz siatki od kolegi Lewatywa i wyciełem nożyczkami, używam razem z normalnym dnem jako dodatkowa warstwa, ale jak ktoś ma dostęp to może sobie zrobić takie grubsze fałszywe dno i używać zamiast oryginalnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawa69 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Ciekawe jak sobie cenią tą zabawkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Obecnie zycza sobie ok 2k za fermentor (+200pln za ten sterownik, ten podwojny zawor tez ekstra platny) lodowka z glikolem ok 4k. Ceny minimalnie rozne w zaleznosci od sklepu (za granica mozna juz zamawiac) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorg Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Jest obiecana, nowa wersja aplikacji Grainfather Connect na androida: https://goo.gl/WVriZb Zalecają odinstalowanie poprzedniej aplikacji przed instalacją nowej. Apka wymaga rejestracji na stronie GF. Jeszcze nie testowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R0manD Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Mam pytanie dla użytkowników Grainfather Connect: jak działa opcja Water Treatment Alert przy wkładaniu Quick profile v Androidzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorg Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Mam pytanie dla użytkowników Grainfather Connect: jak działa opcja Water Treatment Alert przy wkładaniu Quick profile v Androidzie? Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie. Jak to włączysz to pod koniec zacierania dostajesz alarm przypominający aby grzać wodę do wysładzania. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez yorg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 mam pytanie - jakie stężenia PBW używacie do mycia? Gość w tymi filmie radzi stężenia zbliżone do tych z oryginalnego środka czyli 2 łyżki na 7,5 litra wody przy pierwszym myciu. Kolejne już nawet mniejsze stężenie. Jakby używać PBW wg instrukcji to na takie 15 litrów trzeba by wsypać chyba z 200gr. Rozumiem że instrukcja producenta chyba przewiduje mycie gąbką,czy innym ustrojstwem ręcznie a nie cyrkulację w ~55C. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Myje plynem do naczyn (recznie, delikatna gabka). Tube na mloto zaraz po zacieraniu, a caly kociol po transferze brzeczki do fermentora, tak zeby nic nie mialo czasu na przyschniecie.a ew. przypalenia na dnie sokiem z cytryny (powaznie). Pobieznie to przeplukuje woda.Pozadne plukanie 2x lyzki PBW na jakies 5 litrow wody, ok 20 min (albo ile mi sie chce;)), wrzaca woda (w recylkulacji + wymiennik).Mozna tak, albo wrzaca woda kilka minut i po sprawie. MefJu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 A czy ktoś już wpadł na pomysł jak zminimalizować albo całkowicie wyeliminować przypalającą się mąką na dnie garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Najwazniejsze, jak cos sie przypali to po fakcie nie szorowac powierzchni dna (powstaja rysy)! Polac sokiem z cytryny, chwile poczekac i prawie samo zejdzie.Co do zapobiegania, kilka szczegolow ma znaczenie. Stopien zmielenia ziarna; zbytnie ograniczanie przeplywu; mozna zastosowac sitko na odplyw przelewu (centralna rurka); ew. dodatkowe sito z jakiejs siatki; pomieszac zacier co jakis czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Problem w tym że ja chcę uniknąć problemu z przypalaniem się (znacznej czy też nie) ilości mąki na dnie Jeszcze całego procesu warzenia nie przeprowadziłem ale już widzę w którym miejscu na dnie występuje problem. Ja spróbuję stawić filtr w centralnym miejscu (jak na zdjęciu) żeby pompa zasysała w większą mocą z nad grzałek. Nie wiem czy zda to egzamin ale warto spróbować. Aaaa i jeszcze dodaję zdjęcia kociołka z izolacją, sobotnia praca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Bedziesz mial problem z wydajnoscia grzalek w ten sposob! Zawsze powstaje lekki maczny osad, ktory przywiera do dna. Dopiero po wysladzaniu, mozna go usunac lyzka albo innym mieszadlem, lekko 'przejezdzajac' po dnie (ale tak zeby zbytnio go nie porysowac).Plus takie umiejscowienie filtra, grozi przypadkowym odlaczeniem (potracenie mieszadlem itp).Aby obejrzec co i jak, goraco polecam filmiki David'a Heath'a na YT. PS. Niezle wioslo w tle PPS. Z czego wyciales izolacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Izolację wykonałem z tego co sprawdziło mi się w kegu (http://allegro.pl/tasma-kauczukowa-armaflex-ace-50mm-x-15mb-x-3mm-i6698100829.html). Podwójna warstwa i mam 6 mm dobrej izolacji za 40 zł. Mimo wszystko spróbuję jedno warzenie z takim umiejscowienie filtru. A ciekawi mnie czy w coobrach itd. też jest taki problem? Hehehe no wiosło fajne ale ciężko je użyć do warzenia Zapomniałem zmniejszyć kadr na zdjęciu mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 ja miałem coobre i nigdy nie miałem przypalenia ( poza jednym razem gdy gotowałem portera ponad 2h ) ale w zasadzie wyszło mu to na dobre myślę że kluczem tutaj jest odpowiednie ześrutowanie. Jak złoże będzie dobrze ułożone + dobry przepływ to mąka powinna się przefiltrować sama. Tak myślę, bo pierwsze warzenie w grainfatherze dopiero przede mną a jak jesteśmy przy śrutowaniu - robicie wg zaleceń producenta? w sensie 1.2 - 1.4 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Jak duze masz te przypalenie? Zawsze troche jest ale nie wplywa to na jakosc piwa a i schodzi bardzo latwo (pbw+miekka gabka).Co do spadku wydajnosci grzalek z przesunietym filtrem to chyba nie powinien byc on problemem. Sam uzywam hopstoppera (od kolegi Lewatywa) ktory zaslania cala grzalke i nie zauwazylem zeby wydajnosc grzania spadla (w sumie pewnie czesc maczki osiada na hopstoperze i on tez zmniejsza nieco przypalanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Na razie miałem tylko lekko brązową mąkę na dnie ale zakończyłem pracę na zacieraniu. Myślę że podczas gotowania problem byłby większy. Czytając poprzednie odpowiedzi w tym wątku widać że jest to oczywista oczywistość co mnie trochę irytuje Ale cóż będę próbował różnych sposobów aby się tego pozbyć lub zminimalizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Oki, wczoraj poszło wszystko perfekcyjnie - 23l milk stouta 15 Brixów w czasie 4,5 h. Myślę że z 30 minut jestem wstanie urwać. Zasyp był równy 4,3 kg. mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Brawo! Zmodyfikowales odplyw filtra tak jak wspomniales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Tak, na wężyku przedłużyłem i dałem na środek spodu kotła. nie wiem czy to było przyczyną czy nie ale na dnie miałem delikatną mgiełkę z mąki nieprzypalonej i po zakołysaniu kotłem dno wyglądało jak na zdjęciu. Więc chyba nie jest źle, wydajność grzałek raczej też ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Ostatnie pytanko i milczę na wieki bo już chyba prawie wszystko rozpracowałęm: Czy gotujecie z przykrywką cze bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 2 minuty temu, giekon napisał: Czy gotujecie z przykrywką cze bez? Abstrahując od tego wypasionego sprzętu, gotować należy bez przykrywki ponieważ jeden z celów gotowania nam umyka (a raczej nie umyka ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 wiem doskonale jaki jest cel gotowania pytanie czy ten otwór w razie czego wystarcza. I czy on jest aż tak wypasiony to nie przesadzaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 1 minutę temu, giekon napisał: pytanie czy ten otwór w razie czego wystarcza. ale napisz, że to jest żart bo inni to odbiorą inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 W sumie to fakt, głupie pytanie. Ani to pożyteczne ani praktyczne z tą przykrywką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Teraz, giekon napisał: W sumie to fakt, głupie pytanie. Ani to pożyteczne ani praktyczne z tą przykrywką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się