dan737 Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) 13 godzin temu, nike21 napisał: Wózek kroczący O właśnie takie coś potrzebuje Edytowane 30 Listopada 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na porter bałtycki na GF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Kupujesz dobry porter bałtycki, kładziesz go na GF i gotowe Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morze Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 W dniu 29.11.2018 o 19:49, Wąski napisał: dla mnie te naklejki są słabe, jakieś inne pomysły ? Kup taka oslone na fermentor https://m.aliexpress.com/item/32853953785.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32853953785&aff_trace_key=a2f3d869c7ed43589712f9a6f041c598-1544093163935-06692-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=2222amp-vN5Rc38Z6MWce3F2ZCOCmQ1544093187828 Przekladasz czujnik temperatury z GF do fermentora i masz aktualna temperature brzeczki. Moze nie jest to termomert przeplywowy ale dla mnie wystarcza. Pozniej w oslone wkladasz czujnik od sterownika lodowki i wszystko dziala jak nalezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Godzinę temu, Morze napisał: Kup taka oslone na fermentor https://m.aliexpress.com/item/32853953785.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32853953785&aff_trace_key=a2f3d869c7ed43589712f9a6f041c598-1544093163935-06692-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=2222amp-vN5Rc38Z6MWce3F2ZCOCmQ1544093187828 Przekladasz czujnik temperatury z GF do fermentora i masz aktualna temperature brzeczki. Moze nie jest to termomert przeplywowy ale dla mnie wystarcza. Pozniej w oslone wkladasz czujnik od sterownika lodowki i wszystko dziala jak nalezy. Dzięki ,ale moim celem jest chłodzenie do takiego poziomu, żeby móc możliwie jak najszybciej zadać drożdże do napowietrzonej brzeczki. Kiedy przelewam ją do fermentora przy ( dajmy na to 30C ) trwa to póżniej dla zbyt długo żeby móc zadać drożdże. Dlatego uczepiłem się pomysłu sprawdzania temp przed przelaniem do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ale mając termometr w fermentorze wiesz na bieżąco o jakiej temperaturze leci brzeczka i możesz wtedy regulować przepływ wody lub brzeczki, żeby mieć docelowo idealną temp do zadania drożdży. Wystarczy termometr z sondą. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ja poczekam aż będzie Wortometer dostępny. Tak mam termometr na podczerwień do silnika samochodu zdalnie sterowanego i sprawdzam na wyjściu z chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 @Wąski jakiego typu chlodnicy uzywasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 5 godzin temu, Robert87 napisał: @Wąski jakiego typu chlodnicy uzywasz? mam zanurzeniową, i przeciwbieżną ( z tym, że tej drugiej ) użyłem raz w sytuacji kiedy hop stoper całkowicie uniemożliwił przepompowanie brzeczki, więc tak naprawdę nie wiem dokładnie jak ona działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Przeciwbieżna chłodnica to skok milowy od zanurzeniowej, bez problemu możesz na jej wyjściu zamontować sondę temperatury i mierzyć temperature po chłodzeniuWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 To chyba najprostsze rozwiązanie. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 9 godzin temu, rafple napisał: To chyba najprostsze rozwiązanie. Pozdrawiam Rafał najprostsze, ale niedostępne w polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Najprostsze rozwiązanie to trójnik gwintowany plus wkręcana osłona czujnika i dwa nyple 6-kt do węża. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Godzinę temu, PiwoLab napisał: Najprostsze rozwiązanie i najtańsze... Zarazem najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Moje najprostsze i najtańsze rozwiązanie wygląda tak, że wbiłem termometr w wąż tuż przed fermentorem i działa :D To był pierwszy prototyp :D Ponieważ przebity wąż po wyjęciu termometru natychmiast się zasklepił i w tym miejscu na pewno chciałoby wyrosnąć coś złego :D Uciąłem go i wyciąłem nową dziurkę nożyczkami (najchętniej bym ją wybił dziurkaczem do paska ale nie mam, to będzie trzeci prototyp :D Duża dziurka powinna się dać spoko zdezynfekować i myślę, że tak zostanie. Wąski, Mibor i Robert87 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Genialne w swojej prostocie:)Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 W dniu 7.12.2018 o 12:47, PiwoLab napisał: Najprostsze rozwiązanie to trójnik gwintowany plus wkręcana osłona czujnika i dwa nyple 6-kt do węża. no i gitarra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgus Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 W styczniu ma być wortometer w Twoj Browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 W dniu 14.12.2018 o 19:02, morgus napisał: W styczniu ma być wortometer w Twoj Browar dzięki, a cene znasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Stoję przed zakupem Grainfather'a i mam takie być może banalne pytanie: gdzie zwykle używacie sprzętu? Kuchnia? Łazienka? Czy dużo zapachów wydziela się podczas zacierania i warzenia? Do tej pory, tak jak wszyscy, korzystałem z wielkiego gara ustawionego na palniku na tarasie/balkonie, więc temat "wyziewów" nie istniał, ale gdy z całym procesem wchodzę do mieszkania, to zaczyna to być lekko krytyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Możesz używać go też na zewnątrz. Ja praktycznie warzę zawsze na tarasie. Aromaty jak ze zwykłego gara Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ja nie rozumiem tego... Mi cały ten proces po prostu pachnie:) Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Ja nie rozumiem tego... Mi cały ten proces po prostu pachnie:) Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Mam może i pachnie, ale nie wszystkim domownikom musi pasować Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 21 godzin temu, Wuuu napisał: Możesz używać go też na zewnątrz. Ja praktycznie warzę zawsze na tarasie. Aromaty jak ze zwykłego gara Opcja z tarasem/balkonem generuje problem z dostarczeniem wody: trzeba albo ją "zanieść" albo przenieść urządzenie bliżej łazienki/kuchni. A chciałem tego uniknąć - wystarczająco naciągałem się pełnego gara z tarasu do łazienki i odwrotnie. A tak w ogóle to w jaki sposób przygotowujecie wodę do wysładzania? Wcześniej podgrzewałem te kilka litrów w garze na palniku gazowym, na którym później robiłem gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Ja korzystam z wody butelkowanej do zacierania i wysładzania. Po 5l najtańsza z supermarketu wychodzą grosze.Przy okazji wąż ogrodowy do mycia sprzętu na zewnątrz.Nie wiem jak wygląda sytuacja u Ciebie, ale taki wąż można zamontować też w kranie kuchni/łazienki i dostarczać wygodnie wodę tam gdzie jej potrzebujesz.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się