smerf08365 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 20 godzin temu, DonBeer napisał(a): Używam hopstopera od lewatywy i miałem podobnie, okazało się że muszę przerzucić się na śrutownik walcowy ponieważ przy zwykłym żeliwnym jest za dużo mąki która przy zacieraniu zatyka hopstopera. Podstawowy słód znajomy ześrutował mi walcowym, specjalne słody śrutuje normalnym żeliwnym albo w thermomixie i daje rade. Zdarzyło mi się podczas chmielenia ze zapchał sie chmielinami, na ten problem pomaga mi intensywny whirpool, wtedy stożek skoncentrowany jest na środku hopstopera. Dobrą praktyką jest dokładne czyszczenie hopstopera po każdym warzeniu, co 5 warek wrzucam do roztworu naoh. O widzisz, z tym śrutowaniem też może być bo zawsze zamawiałem w sklepie gdzie była opcja - grubo, pod kociołek. Od kiedy zacząłem zamawiać na Twój Browar to takie rzeczy zaczęły się dziać. Czyli widocznie za dużo mąki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorg Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Cześć. Czy ktoś z forum wykonuje zamienniki nowych sitek do kosza zaciernego (takie bez uszczelek silikonowych) te oryginalne "G30 Rolled Plates" to cenowa przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 53 minuty temu, yorg napisał(a): Cześć. Czy ktoś z forum wykonuje zamienniki nowych sitek do kosza zaciernego (takie bez uszczelek silikonowych) te oryginalne "G30 Rolled Plates" to cenowa przesada. Pytaj lewatywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego W dniu 17.07.2023 o 23:13, Ununul napisał(a): Pompa sie zapowietrzyla? Po co Ci pompa na gotowanie? Wylacz ja. Wlaczysz sobie na whirlpool ( jesli robisz ). A do robienia Whirlpoola pompa nie potrzebna? Ja gotuję z włączoną pompe liczą, że mniej się przypali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego W dniu 8.04.2021 o 17:49, wizi napisał(a): Jest ok. Najważniejsze są dobre nawyki. Dzięki temu wydajność będzie dobra bez mieszania i spędzania czasu przy kotle. Planuję porównać jeszcze jaka będzie wydajność na słodach podstawowych Viking Malt. Wcześniej warząc w garze osiągałem trochę lepsze wyniki na Viking Malt niż Weyermann. Tak czy inaczej wydajność 75% jest zadowalająca. W moim przypadku zaórwno Coobra jak i Grainfather dają znacznie mniejsze wydajności bez mieszania w garze. Wystarczy zamieszac chociaż 3 - 5 raz na całe zacieranie. Wydajnośc wychodzi wtedy jak w garze. W garze mieszam często łyga drewnianą. Gdy warzę RISy lub portrery - duży zasym, mał wody, wtedy łapa mdleje. Więc pomagam sobie mieszadłem do zapraw kupionym w Lidlu. Wydajność naprawdę znacznie rośnie. Ja ma z kolei problem, że mimo mielenia na mokro (zwilżam słody ok 2,5 % ilością wody w sotosunku do masy słodów, albo spryskiwaczem, albo wlewam wodę i mieszam dokładnie, zostawiam na 1/2 - 1 h od czasu do czasu mieszającm, śrutuję na szczelinie 0,8 mm ustawioną szczelinomierzem. Szczelina 1 mm daje śrut słabo zmielony na oko. A może lepiej nie zwilżać, a dać rzeczywiście szczelinę 1,0 - 1,1 mm? Problem polega na tym, że jest słaba cyrkulacja między koszem a kociołkiem, gdzie brzeczka jest podgrzewana. Powoduje to, że temperatura zacierania jest sporo niższa od nastawionej. Zamiast 65 oC jest 61 - 62 oC. Wg mnie, aby skutecznie podgrzewac młóto w koszu, powinna pompa pracowac na maxa. Ale wtedy u mnie kosz puszcza za mało brzeczki i przepływ zanika, dgy pompa nie ma czego pompować. Ratuję się sitem górnym z przelewem breczk rurką na dół poprzez filtr przelewowy siatkowy. Ale to umiemożliwia mieszanie i jest kicha. Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego (edytowane) 12 godzin temu, SlawekT napisał(a): śrutuję na szczelinie 0,8 mm ustawioną szczelinomierzem = 12 godzin temu, SlawekT napisał(a): Problem polega na tym, że jest słaba cyrkulacja między koszem a kociołkiem, gdzie brzeczka jest podgrzewana. Ja śrutuję grubiej i problemu nie mam. Ostatnia warka pół na pół pils i pszeniczny plus łuska ryżowa w ilości 10% wagi pszenicznego i bez problemu spływało z talerzyka przy pełnym przepływie górnym i na obiegu antyprzypaleniowym. Może też dajesz zbyt mało wody? Ja doliczam 5l na przestrzeń pod i dookoła kosza. Nie mieszam, warzę na mega starych słodach i mam wydajność w okolicy 75%. Na świeżych miałem 85% Edytowane 28 Lutego przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 14 godzin temu, wizi napisał(a): = Ja śrutuję grubiej i problemu nie mam. Ostatnia warka pół na pół pils i pszeniczny plus łuska ryżowa w ilości 10% wagi pszenicznego i bez problemu spływało z talerzyka przy pełnym przepływie górnym i na obiegu antyprzypaleniowym. Może też dajesz zbyt mało wody? Ja doliczam 5l na przestrzeń pod i dookoła kosza. Nie mieszam, warzę na mega starych słodach i mam wydajność w okolicy 75%. Na świeżych miałem 85% Czyli gdzie 4 l wody na 1 kg słodów czy więcej? Srutjesz na 1,1 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Warki robię 10l. Daje 4l/kg + 5l na wodę pod koszem. Śrutowanie chyba 1,1mm. Jutro sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 1 minutę temu, wizi napisał(a): Warki robię 10l. Daje 4l/kg + 5l na wodę pod koszem. Śrutowanie chyba 1,1mm. Jutro sprawdzę. A zwilżasz słod przed śrutowaniem, czy śrutujesz na sucho? 2 minuty temu, wizi napisał(a): Warki robię 10l. Daje 4l/kg + 5l na wodę pod koszem. Śrutowanie chyba 1,1mm. Jutro sprawdzę. To jak robisz warki 10 l, to bierzesz 2 - 2.5 kg słodu i tu cała tajekmnica. Ja ma zwykle ok. 5 kg śruty, warka 25 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego (edytowane) 9 godzin temu, SlawekT napisał(a): A zwilżasz słod przed śrutowaniem, czy śrutujesz na sucho? Na sucho 9 godzin temu, SlawekT napisał(a): To jak robisz warki 10 l, to bierzesz 2 - 2.5 kg słodu i tu cała tajekmnica. Ja ma zwykle ok. 5 kg śruty, warka 25 l. Czasami robię większe. Tutaj APA z 4,7kg słodu Edytowane 29 Lutego przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2 godziny temu, wizi napisał(a): Na sucho Czasami robię większe. Tutaj APA z 4,7kg słodu I przy takim zasypie bez dławienia pompy zaworem miałeś cyrkulację? Śrutowasnie na 1.1 mm? Jak mierzyłeś szczelinę? Szczelinomiwewrzem blaszkowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Chyba dławiłem trochę lub prawie nic. 1 godzinę temu, SlawekT napisał(a): Śrutowasnie na 1.1 mm? Jak mierzyłeś szczelinę? Szczelinomiwewrzem blaszkowym? Tak i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 5 godzin temu, wizi napisał(a): Chyba dławiłem trochę lub prawie nic. Tak i tak Dzięki! Brałeś stosunek wody do śruty 5:1. Dość dużo. Ja spróbuję 4:1 i więcej wody do wysłądzania. Wtedy powinna wyjść nie co lepsza wydajność. Gorsza wydajnośc na kociałoka wynika nie tlyko z braku mieszania, ale z konieczności dużej ilości wody do zacierania. Normalnie w garze zacierasz 3:1. Wtedy masz dodatkowe 8 l wody do wysładzania i odzyskujesz wiekszą ilość ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca 22 godziny temu, wizi napisał(a): Chyba dławiłem trochę lub prawie nic. Tak i tak Wczoraj mieliłem słod na szczelinie 1,1 mm. Pierszą częśc słodu zmieliłem na sucho. SPora część łuski byłą zmielona. Druga połowę zwilżyułem wodą (ok. 25 g wody na 1 kg słodu - 2,5 %. Wodę można włac i wymieszać, lepiej równomierniew spryskiwaczem. Wymieszać dokładnie, zosatwić na ok. 30 min. co 5 min. mieszakjąc). Sruta wtedy wgląda jakby się składała z droibnej kaszki, mąki i łusek ryżowych. Przy dużych zasypach powinno to pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Jaki masz śrutownik lub gniotownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca 12 godzin temu, wizi napisał(a): Jaki masz śrutownik lub gniotownik? Walcowy od Patryka z Grudziądza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca Czyli ten sam co ja. U mnie na sucho łuska jest cała. Może masz za szybkie obroty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca Ja dziś testowałem gniotownik od patryka, szczelina 1.2 bo pierwszy raz śrutowałem. 13kg słodu na sucho jakieś 5 minut. Łuska fajna, tylko następnym razem będę jechał ze szczeliną 1.0Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Zwilż słód i możesz zostawić szczelinę 1,2 mm. Łuska bedzi ejeszcze fajniejsza. Trochę ciężej się miele, ale daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 29 Maja Udostępnij Opublikowano 29 Maja Cześć wszystkim. Przymierzam się do zakupu G30v3. Co myślicie o tych nowych patentach w G30? jakie są wasze przemyślenia? Głównie chodzi mi o zacieranie + wysładzanie, brak przelewu i ten perforowany po bokach kosz. Zastanawiam się czy przy wysładzaniu bokami nie będzie lecieć. Ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnymi systemami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się