giekon Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Jeszcze nigdy niczego specjalnego nie używałem do klarowania, "czas" i grawitacja u mnie daje radę Whirlpoola nie robiłem, chłodnicą z zestawu najpierw schłodziłem brzeczkę w kotle do ok. 30 stopni następnie po ok. 15-20 min chłodząc do odpowiedniej temperatury przepompowałem brzeczkę do fermentora. Ot to i cała filozofia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Ja już chyba widzę mój błąd. Za szybko po whirlpoolu przepompowałem brzeczkę do wiadra. Osady nie zdążyły osiąść. Teraz po kilku dniach fermentacji, rozpuściły się w brzeczce i nie wygląda to już tak źle (chociaż jest niezłe błoto). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) 9 godzin temu, giekon napisał: Jeszcze nigdy niczego specjalnego nie używałem do klarowania, "czas" i grawitacja u mnie daje radę Whirlpoola nie robiłem, chłodnicą z zestawu najpierw schłodziłem brzeczkę w kotle do ok. 30 stopni następnie po ok. 15-20 min chłodząc do odpowiedniej temperatury przepompowałem brzeczkę do fermentora. Ot to i cała filozofia też właśnie myślałem zawsze żeby przepędzić do niskiej temperatury w kotle. Dlaczego w instrukcji piszą wyraźnie żeby tego nie robić i schładzać od razu do fermentora? Edytowane 21 Listopada 2017 przez MefJu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 ja robie jak w instukcji i nie mam zadnych osadów, w ok 18-20 minut schładzam do 16 stopni (ale mam bardzo zimną wodę ze studni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 czyli od razu po gotowaniu - pare minut na dezynfekcje chłodnicy i od razu do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 chłodnice dezynfekuje w trakcie gotowania (ok 5 min), w ostatnia minutę zatrzymuje recyrkulacje brzeczki przez chłodnice i puszczam już zimną wodę żeby ją wychłodzić, jak tylko minie 60 min i nie robie hopstand to odrazu przelewam przez chłodnice do fermentora w tempie ok 1,5 l/minuta (ale to tez dlatego ze mam hopstoppera). Grainfathera tylko minimalnie zmodyfikowałem, używam dodatkowej siatki na dolnym sicie, hopstoppera i dodatkowej siatki na overflow. Nie mam problemów z osadem w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 nie wiem jak jest w instrukcji, ja tak zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 9 godzin temu, namfuae napisał: chłodnice dezynfekuje w trakcie gotowania (ok 5 min), w ostatnia minutę zatrzymuje recyrkulacje brzeczki przez chłodnice i puszczam już zimną wodę żeby ją wychłodzić, jak tylko minie 60 min i nie robie hopstand to odrazu przelewam przez chłodnice do fermentora w tempie ok 1,5 l/minuta (ale to tez dlatego ze mam hopstoppera). Grainfathera tylko minimalnie zmodyfikowałem, używam dodatkowej siatki na dolnym sicie, hopstoppera i dodatkowej siatki na overflow. Nie mam problemów z osadem w fermentorze. Powiedz proszę, czy zamawiałeś dolną siatkę u Kol. Lewatywa, czy sam przycinałeś? Ja, zmotywowany wpisami tutaj próbowałem przyciąć do rozmiaru dolnego sita siatkę z drobnym oczkiem. Niestety nie jestem chyba zbyt uzdolniony manualnie, bo tak mi się krzywo przycięło ,że część wchodziła pod uszczelkę, a część w ogóle nie zasłaniała dolnego sita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Powiedz proszę, czy zamawiałeś dolną siatkę u Kol. Lewatywa, czy sam przycinałeś? Ja, zmotywowany wpisami tutaj próbowałem przyciąć do rozmiaru dolnego sita siatkę z drobnym oczkiem. Niestety nie jestem chyba zbyt uzdolniony manualnie, bo tak mi się krzywo przycięło ,że część wchodziła pod uszczelkę, a część w ogóle nie zasłaniała dolnego sita Siatka od kolegi Lewatywa ale docinalem sam, takimi wiekszymi nozyczkami, zastanawiam sie czy nie zamowic nowego dolnego sita wzorowanego na falszywych dnach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Masz namiar na kogoś, gdzie zrobi Tobie fałszywe dno pod wymiar GF? Jakbyś zamawiał, ja chętnie do zamówienia się dołączę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Masz namiar na kogoś, gdzie zrobi Tobie fałszywe dno pod wymiar GF? Jakbyś zamawiał, ja chętnie do zamówienia się dołączę! Jeszcze nie, narazie robie kegerator, jak to skoncze bede myslal co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Dziś dojdzie do mnie GF od kolegi z forum, mam siatkę 0,7 mm oczko i będę docinał koła do nałożenia na sito dolne. Mam też siatkę 0,28 mm ale ta na sito dolne będzie miała za male oko. Czy ktoś z was używał CraftbeerPi z GF? Ponieważ z kupionym GF jest problem z przyciskiem restartu, ale domyślam się że coś innego powoduje potrzebę restartu. Winny może być sterownik lub zabezpieczenie termiczne. Choć domyslam się że ten przycisk odpowiada za reset zabezpieczenia na grzałce. Rozbierał już ktoś GF? Poczytałem temat o Buaflo 40l na angielskim forum i tam był problem zabezpieczenia termicznego i on powodował wyłączanie grzania, a dokładnie luźne i zaśniedziałe kable. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 18 godzin temu, namfuae napisał: Jeszcze nie, narazie robie kegerator, jak to skoncze bede myslal co dalej Jakbyś się poważnie zastanawiał nad fałszywym dnem do gf, weź mnie proszę pod uwagę. Chętnie takowe zakupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Sprzęt dotarł, rozebrałem i tak jak myślałem uszkodzony termostat i teraz pytanie czemu się przepala? Luźnych kabli brak, zero śladów korozji czy zwęglenia na kablach. Czyżby sterownik winny? Przy teście na krótko bez termostatu, sprzęt działa ale przy 50 stopniach wody w obiegu, dno grzałki mocno gorące ciężko dotknąć ręką. U was też tak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 9 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał: Sprzęt dotarł, rozebrałem i tak jak myślałem uszkodzony termostat i teraz pytanie czemu się przepala? Luźnych kabli brak, zero śladów korozji czy zwęglenia na kablach. Czyżby sterownik winny? Przy teście na krótko bez termostatu, sprzęt działa ale przy 50 stopniach wody w obiegu, dno grzałki mocno gorące ciężko dotknąć ręką. U was też tak jest? U mnie ze sprzętem wszystko jest ok. Przy 50 stopniach wody nie wkładałem do niej ręki, ale wiem, że jak jest zimna woda i włączone grzanie, możesz się oparzyć dotykając dna w miejscu, gdzie jest grzałka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dziękuję za informacje, a czy u was jak ustawi się temp. np. 55 stopni to sterownik grzeje do 58 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 35 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Dziękuję za informacje, a czy u was jak ustawi się temp. np. 55 stopni to sterownik grzeje do 58 stopni? Sprawdź sondę która idzie ze sterownika do gara , czy wszystko jest czyste i dochodzi do końca , jaki to ma sterownik stary czy nowy ??? , czy stary gar z nowym sterownikiem tak był sprzedawany przez jakis czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Stary sterownik, sonda czysta ale dość luźno wchodzi. Z tym iż sterownik pokazuje 58 przy ustawieniu na 55. Chyba że ma aż tak dużą bezwładność. Mam w gotowości sterownik craftbeerpi tylko muszę sprawdzić czy średnica sondy przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Jak stary sterownik to na dole kotła (nie pod) masz przełącznik sterujący mocą grzałki ustawienia bodajże mash i normal , do zacierania dajesz mash , do gotowania lecisz normal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) 52 minuty temu, Wattad napisał: Jak stary sterownik to na dole kotła (nie pod) masz przełącznik sterujący mocą grzałki ustawienia bodajże mash i normal , do zacierania dajesz mash , do gotowania lecisz normal W nowym masz w tym samym miejscu włącznik grzałki( zero-jedynkowy). To jest chyba jedyna różnica pomiędzy nowym, a starym garem. Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Edytowane 23 Listopada 2017 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) 56 minut temu, Bachi napisał: W nowym masz w tym samym miejscu włącznik grzałki( zero-jedynkowy). To jest chyba jedyna różnica pomiędzy nowym, a starym garem. Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Jest tez dioda sygnalizująca zerwane połączenie z aplikacja, w nowych garach są tez nowe złączki gara z pompka oraz zabezpieczenie kulkowe przy zawożę u góry kotła zabezpieczające przed wystrzeleniem brzeczki jak nie ma tam nic podłączonego. Ale Pabllo ma stary gar ze starym sterownikiem wiec te życzy go nie dotyczą. Edytowane 23 Listopada 2017 przez Wattad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Gdzie masz diodę sygnalizującą zerwanie połączenia z aplikacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 5 minut temu, Bachi napisał: Gdzie masz diodę sygnalizującą zerwanie połączenia z aplikacją? Na tym przełączniki w nowych garach , jak miga znaczy ze utracił połączenie tyle ze miga juz do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Myślałem, że miganie sygnalizuje pobór mocy. Tylko jeszcze nie miałem takiej sytuacji z zerwanym połączeniam aplikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Zabezpieczenie przeciwko wypływie brzeczki mam, przełącznik na dole mam. Wczoraj od razu tą kulkę z sprężynka zdemontowałem, bo pompka pięknie wypompowuje do zlewu ale mam wąż silikonowy który nie wciśnie kulki. Z tym iż chłodnicę mam starego typu. I przy przełączniku pisze Mash i Normal, wczoraj robiłem test na normal. Dziś uruchomię Craftbeery i postaram się przetestować, tam jest funkcja logick zmniejszająca moc grzałki jak temp. zbliża się do zadanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się