Jump to content

grainfather


le_szek

Recommended Posts

W dniu 29.11.2018 o 19:49, Wąski napisał:

dla mnie te naklejki są słabe, jakieś inne pomysły ?

Kup taka oslone na fermentor

https://m.aliexpress.com/item/32853953785.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32853953785&aff_trace_key=a2f3d869c7ed43589712f9a6f041c598-1544093163935-06692-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=2222amp-vN5Rc38Z6MWce3F2ZCOCmQ1544093187828

Przekladasz czujnik temperatury z GF do fermentora i masz aktualna temperature brzeczki. Moze nie jest to termomert przeplywowy ale dla mnie wystarcza.

Pozniej w oslone wkladasz czujnik od sterownika lodowki i wszystko dziala jak nalezy.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Morze napisał:

Kup taka oslone na fermentor

https://m.aliexpress.com/item/32853953785.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32853953785&aff_trace_key=a2f3d869c7ed43589712f9a6f041c598-1544093163935-06692-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=2222amp-vN5Rc38Z6MWce3F2ZCOCmQ1544093187828

Przekladasz czujnik temperatury z GF do fermentora i masz aktualna temperature brzeczki. Moze nie jest to termomert przeplywowy ale dla mnie wystarcza.

Pozniej w oslone wkladasz czujnik od sterownika lodowki i wszystko dziala jak nalezy.

Dzięki ,ale moim celem jest chłodzenie do takiego poziomu, żeby móc możliwie jak najszybciej zadać drożdże do napowietrzonej brzeczki. Kiedy przelewam ją do fermentora przy ( dajmy na to 30C ) trwa to póżniej dla zbyt długo żeby móc zadać drożdże. Dlatego uczepiłem się pomysłu sprawdzania temp przed przelaniem do fermentora. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ale mając termometr w fermentorze wiesz na bieżąco o jakiej temperaturze leci brzeczka i możesz wtedy regulować przepływ wody lub brzeczki, żeby mieć docelowo idealną temp do zadania drożdży. Wystarczy termometr z sondą.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Robert87 napisał:

@Wąski jakiego typu chlodnicy uzywasz?

mam zanurzeniową, i przeciwbieżną ( z tym, że tej drugiej ) użyłem raz w sytuacji kiedy hop stoper całkowicie uniemożliwił przepompowanie brzeczki, więc tak naprawdę nie wiem dokładnie jak ona działa. 

Link to comment
Share on other sites

Moje najprostsze i najtańsze rozwiązanie wygląda tak, że wbiłem termometr w wąż tuż przed fermentorem i działa :D

 

To był pierwszy prototyp :D Ponieważ przebity wąż po wyjęciu termometru natychmiast się zasklepił i w tym miejscu na pewno chciałoby wyrosnąć coś złego :D Uciąłem go i wyciąłem nową dziurkę nożyczkami (najchętniej bym ją wybił dziurkaczem do paska ale nie mam, to będzie trzeci prototyp :D Duża dziurka powinna się dać spoko zdezynfekować i myślę, że tak zostanie.

a.JPG

b.JPG

Link to comment
Share on other sites

W dniu 7.12.2018 o 12:47, PiwoLab napisał:

Najprostsze rozwiązanie to trójnik gwintowany plus wkręcana osłona czujnika i dwa nyple 6-kt do węża.

no i gitarra 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Stoję przed zakupem Grainfather'a i mam takie być może banalne pytanie: gdzie zwykle używacie sprzętu? Kuchnia? Łazienka? Czy dużo zapachów wydziela się podczas zacierania i warzenia?

Do tej pory, tak jak wszyscy, korzystałem z wielkiego gara ustawionego na palniku na tarasie/balkonie, więc temat "wyziewów" nie istniał, ale gdy z całym procesem wchodzę do mieszkania, to zaczyna to być lekko krytyczne...

Link to comment
Share on other sites

Możesz używać go też na zewnątrz. Ja praktycznie warzę zawsze na tarasie. Aromaty jak ze zwykłego gara :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ja nie rozumiem tego... Mi cały ten proces po prostu pachnie:)

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka


Mam może i pachnie, ale nie wszystkim domownikom musi pasować :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, Wuuu napisał:

Możesz używać go też na zewnątrz. Ja praktycznie warzę zawsze na tarasie. Aromaty jak ze zwykłego gara :)

 

Opcja z tarasem/balkonem generuje problem z dostarczeniem wody: trzeba albo ją "zanieść" albo przenieść urządzenie bliżej łazienki/kuchni. A chciałem tego uniknąć - wystarczająco naciągałem się pełnego gara z tarasu do łazienki i odwrotnie.

A tak w ogóle to w jaki sposób przygotowujecie wodę do wysładzania? Wcześniej podgrzewałem te kilka litrów w garze na palniku gazowym, na którym później robiłem gotowanie.

Link to comment
Share on other sites

Ja korzystam z wody butelkowanej do zacierania i wysładzania. Po 5l najtańsza z supermarketu wychodzą grosze.

Przy okazji wąż ogrodowy do mycia sprzętu na zewnątrz.

Nie wiem jak wygląda sytuacja u Ciebie, ale taki wąż można zamontować też w kranie kuchni/łazienki i dostarczać wygodnie wodę tam gdzie jej potrzebujesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.