Mr_Kasztan Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Nazwa: Biscuit Ale Metoda: Z zacieraniem Nazwa stylu: Special/Best/Premium Bitter Czas gotowania: 60 min Brzeczka nastawna: 23 litry (Objętosciowo w fermentorze) Objętosć brzeczki przed gotowaniem: 27 litrów Zakładana wydajnosć: 75% STATS: Original Gravity: 1.041 (10.2 P) Final Gravity: 1.010 (2.7 P) ABV (standard): 4% IBU (tinseth): 32.68 SRM (morey): 6.5 Słody: 3 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (75%) 500 g - German - Pilsner (12.5%) 500 g - Belgian - Biscuit (12.5%) Chmielenie: 30 g - East Kent Goldings, Typ: Granulat, AA: 5.7, gotowany przez 60 min, IBU: 21.61 20 g - East Kent Goldings, Typ: Granulat, AA: 5.7, gotowany przez 30 min, IBU: 11.07 20 g - East Kent Goldings, Typ: Granulat, AA: 5.7, po wyłączeniu palnika 0 min 30 g - East Kent Goldings, Typ: Granulat, AA: 5.7, Na zimno, dodany na 3 dni przed butelkowaniem Zacieranie: 1) Temp: 68 C, Czas: 60 min Stosunek wody do słodu przy zacieraniu: 3 L/kg Inne dodatki: 2 g – Protofloc (pół tabletki), Czas: 15 min przed końcem gotowania Drożdże: Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04 Starter: Tak (palnuję zrobić starter z połowy paczki na dwa dni przed warką) Temperatura fermentacji: 15 C przez 5 dni, później zmuszony będę do przeniesienia do temperatury pokojowej Wygenerowano za pomocą Brewer's Friend - http://www.brewersfriend.com/Jakies rady? P.S. W razie W mam suchy ekstrakt i podbiję do 10 Plato. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 Bardzo fajnie. Miałem spytać skąd bierzesz MO, ale zauważyłem "Lokalizacja:Surrey, UK". Czyli słynący z ciasteczkowości MO + dużo słodu biscuit = bardzo ciasteczkowe piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu_72 Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 Dirk wprawdzie pytanie nie do mnie, ale w PL też można kupić słód MO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 Będzie słodziak Chyba że takie lubisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 Dirk wprawdzie pytanie nie do mnie, ale w PL też można kupić słód MO. No patrz, faktycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 14, 2015 Author Share Posted May 14, 2015 (edited) Dzisiaj będę sypał 30g East Kent Goldings na zimno. Jest to pierwsza warka, którą fermentowałem w lodówce z kontrolą temperatury i po przeczytaniu postów odnosnie słabego profilu S-04 przy 15C ustawiłem na 17C. Sonda leżała na wieku fermentora, więc ile było w srodku trudno powiedzieć. Przy przelewaniu na cichą zapach i smak był wprost powalający. Tak jakbym pił herbatniki. Jeżeli nic nie zepsuję, zapowiada się najlepsza moja warka Po 6 dniach w lodówce zeszło do 5.5 BRIX, czyli po przeliczeniu z uwzględnieniem alko jakies 2.9 BLG. Jako, że miejsce w lodówce zajęło Wyłudzkie Pełne wg receptruy Dagome piwko na cichą poszło do szafy. Dzisiaj będę mierzył BLG i zobaczymy czy zeszło jeszcze niżej. Mam wielką nadzieję, że reszta to tylko formalnosć i będę miał fajnego ale-a na wieczory. Planuję rozlać z 2g zwykłego cukru na butelkę. Powinno styknąć EDIT:Nie było możliwosci zrobić startera więc poszła cała zrehydratyzowana paczka. Edited May 14, 2015 by Mr_Kasztan Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted May 14, 2015 Share Posted May 14, 2015 Dzisiaj będę sypał 30g East Kent Goldings na zimno daj więcej, przy 50g ekg na cichej jest słaby aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 14, 2015 Author Share Posted May 14, 2015 Niestety mam tylko 30g granulatu. Będę musiał z tym żyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted May 14, 2015 Share Posted May 14, 2015 Receptura brzmi smakowicie, będe chciał sklonować, acz przy nieco większej ekstraktywności i belgijskich drożdzach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 14, 2015 Author Share Posted May 14, 2015 Mimazy poczekaj jeszcze ze 3 tygodnie to dam znać jak wyszło. Dzisiaj przy sypaniu na zimno aramat ciasteczkowy nieco słabszy więc dopiero po refermentacji będę wiedział, czy coś trzeba zmieniać. NIe mówiąc już o leżakowaniu, ale to inna historia Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted May 14, 2015 Share Posted May 14, 2015 Tam nie ma co leżakować, pić od razu jak się nagazuje ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 15, 2015 Author Share Posted May 15, 2015 Cierpię poważnie na taką przypadłosć Dlatego teraz na burzliwej mam lagera, bo nauczy mnie trochę cierpliwosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted June 3, 2015 Author Share Posted June 3, 2015 Panowie jestem już po degustacji. W piwie wyszedł mi aldehyd, ale liczę na to, że się jeszcze ułoży i będzie git. Generalnie w trakcie zlewania na cichą aromat ciastek był wręcz przytłaczający. Tydzień cichej i z aromatu nie zostało nic. Ale takie kompletne nic. Po prostu wyparował i tyle go widzieli. Zobaczymy jak będzie za miesiąc, ale generalnie goryczka trochę za duża, bo piwo wyszło wytrawne. Niby zacierane na słodko, ale coś, gdzieś zrobiłem nie tak i z pełni zostały jedynie zamiary. Butelkowane 2g cukru na 0.5L. Po dwóch tygodiach dość mocno nasycone. Może nie jak Weizen, ale trochę za bardzo jak na ale-a. Dam 1.5g następnym razem i zamiast pilsa odpalę chyba carapilsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Czekaj, aldehyd Ci przykrywa resztę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted June 4, 2015 Share Posted June 4, 2015 Niestety nie zawsze ten aldehyd zostanie zredukowany. To zależy od jego poziomu. Jeżeli jest duży może pozostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted June 22, 2015 Author Share Posted June 22, 2015 Minęły prawie 3 tygodnie i piwo jest o wiele lepsze. Przede wszystkim zszedł aldehyd. Piwo pachnie teraz trochę jak skórka od chleba z lekkim dms-em. Goryczka się ułożyła i jest ok, choć następnym razem zmodyfikuję wodę, a nie na ordynarnej kranówce. Gdyby było odrobinę bardziej pełne byłaby to moja zdecydowanie najlepsza warka (a tych nie mam ich za wiele na koncie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now