Mihalskas Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 witam, robię na tych drożdżach foreign smoked stout 16 blg z TB, użyłem gęstwy po dry stout 12 blg. Dry stout zszedł do 3,5 blg a FSS po 19 dniach zszedł do 7 i dalej nie chce zejść. Zacierałem w 68 stopniach, fermentowało w trochę ponad 20 stopni. Moje pytanie brzmi : butelkować czy nie? wydaje mi się że już niżej nie zejdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Hmmm - dobrze była napowietrzona brzeczka przed fermentowaniem? Ja bym się trochę obawiał, S-04 może nie schodzą jakoś super głęboko, ale tutaj ledwo połowę cukrów przejadły. Czy przy pomiarach BLG brałeś poprawkę na temperaturę brzeczki? Ewentualnie jeżeli mierzysz refraktometrem to czy bierzesz poprawkę na alkohol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Zacierałem w 68 stopniach Wystarczy drobna niedokładność termometru i zamiast odczytywanych 68 możesz mieć np 70°, a to już temperatura powodująca słabą fermentowalność piwa. Możliwe, że już więcej nic Ci nie zejdzie. Edytowane 1 Maja 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Piwo niżej już nie schodzi więc je rozlałem, mam tylko nadzieję, że będzie smaczne. Jak na razie w smaku bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Wysokie odfermentowanie nie jest czynnikiem niezbędnym do otrzymania dobrego piwa. Nierzadko takie piwa są dużo lepsze od tych z większą zawartością alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian120 Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Mi milk stout na So4 szedł po dwóch tygodniach z 15 do 8 i na cichą przelałem, też zacierałem w 68, myślę że dużo więcej nie zejdzie ze względu na zacieranie na słodko. Przy przelewaniu na cichą odebrałem trochę do małej buteleczki i zadałem drożdże piekarskie, dzisiaj po dwóch dniach dalej BLG 8. Dla pewności z butelkowaniem poczekam jeszcze 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Całkiem inne pytanie. Do ilu % dają radę te drożdże ? Nastawiłem wczoraj risa, na początku miałem 25blg, dodałem wody do 23blg, finalnie 23blg 24l, pomino niskiej temperatury wykipiało. Chciałbym jeszcze nastawić na gęstwie z wysłodzin, takie bardzo ekstraktywne piwo. Pytanie do ilu % ekstraktu bezpiecznie dojść, na tych sucharach żeby było ok. Robiłem z przepisu z wiki, chętnie zrobił bym następne z jakiegoś innego sprawdzonego przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się