Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w stworzeniu receptury Choclate Milk Stouta


mikemat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w lodówce zebraną właśnie gęstwę z S-04, chciałbym uwarzyć w przyszły weekend na niej swoje kolejne piwo.
Dopiero zaczynam swoja przygodę, to moją 5 warka, powoli uczę się receptur, aczkolwiek chciałbym uwarzyć tym razem coś bardziej skomplikowanego.
Mianowice chciałbym, żeby to był Chocolate Milk Stout.
Kilka wytycznych, na których chciałbym, żeby bazował:
- ekstrakt 12-14 BLG,

- słód pale ale,
- dość duża ilość laktozy,
- warka ok. 25l,
- chcę, żeby był czekoladowy, niekawowy i nienachalnie palony.
Myślę także o dodaniu kakao typu Deko Moreno i płatków dębowych (na bogato:P).

Czy ktoś może pomóc mi w skomponowaniu receptury na takie piwo? I co myślicie o tych dodatkach?
Będę wdzięczny o każdą pomoc :)

Edytowane przez mikemat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem bez laktozy. Zobacz w moich zapiskach - warka # 88. Teraz dałbym więcej kakao, choć dla mnie jest wyczuwalne.

Myślisz, że mogę do tego dodać laktozy na milk stouta? I jeśli tak to kiedy? 15 min przed końcem gotowania?

 

Ja bym dał 10% czekoladowego 1200, 5-10% karmelowy jasny, reszta pale ale lub pilzneński. Do tego 500g laktozy. Drożdże us-05 lub s-04 w niskich temperaturach.

Na takim zasypie wyjdzie mi stoutowy, czarny kolor, czy bardziej porterowy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślisz, że mogę do tego dodać laktozy na milk stouta? I jeśli tak to kiedy? 15 min przed końcem gotowania?

Myślę, że tak. Mój wyszedł tak że 500 g laktozy na 23 litry by nie zaszkodziło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Myślisz, że mogę do tego dodać laktozy na milk stouta? I jeśli tak to kiedy? 15 min przed końcem gotowania?

Myślę, że tak. Mój wyszedł tak że 500 g laktozy na 23 litry by nie zaszkodziło.

 

I zamiast kawy dać po prostu więcej kakao?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Na takim zasypie wyjdzie mi stoutowy, czarny kolor, czy bardziej porterowy?

 

Czarny jak smoła :)

 

Jedno pytanie jeszcze. Czy słód czekoladowy dodaje po zacieraniu głównym przed mash outem? Czy wcześniej?

To moja pierwsza styczność ze słodami ciemnymi :)

Edytowane przez mikemat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy słód czekoladowy dodaje po zacieraniu głównym przed mash outem? Czy wcześniej?

 

Od początku. W końcu to ma być stout. Jeśli chciałbyś zrobić klasycznego stouta to powinieneś dać jeszcze jęczmień palony, ale skoro paloność ma być nienachalna, to go nie proponuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj kakao do zacieru :) to nie ubije ci tyle piamy.

Teraz dopiero widzę, że twój Chocolate Milk Stout jest niemal dokładnie tym co chcę osiągnąć :)

 

Ułożyłem taką recepturę:

  • Pale Ale Strzegom - 3,7 kg (57,5%)
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg (12,5%)
  • Czekoladowy 1200 - 0,7 kg (11%)
  • Karmelowy Aromatic BestMalz - 0,5 kg (7,7%)
  • Pszeniczny Strzegom - 0,42 kg (6,5%)
  • Słód Black BestMalz - 0,3 kg (4,7%)

Dodatki:

  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,2 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiele - do ustalenia
  • S-04 - około 250ml gęstwy

Co o tym sądzisz/sądzicie? :)

 

Szalas85, do gotowania polecasz dodatkową ilość kakao i ew. laskę wanili? I ew. kiedy je dodać? :)

Laktozę rozumiem, że 15 min. przed końcem gotowania? :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Daj kakao do zacieru :) to nie ubije ci tyle piamy.

Teraz dopiero widzę, że twój Chocolate Milk Stout jest niemal dokładnie tym co chcę osiągnąć :)

 

Ułożyłem taką recepturę:

  • Pale Ale Strzegom - 3,7 kg (57,5%)
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg (12,5%)
  • Czekoladowy 1200 - 0,7 kg (11%)
  • Karmelowy Aromatic BestMalz - 0,5 kg (7,7%)
  • Pszeniczny Strzegom - 0,42 kg (6,5%)
  • Słód Black BestMalz - 0,3 kg (4,7%)

Dodatki:

  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,2 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiele - do ustalenia
  • S-04 - około 250ml gęstwy

Co o tym sądzisz/sądzicie? :)

 

Szalas85, do gotowania polecasz dodatkową ilość kakao i ew. laskę wanili? I ew. kiedy je dodać? :)

Laktozę rozumiem, że 15 min. przed końcem gotowania? :)

 

 

Jeśli dasz kakao do zacierania nie dawaj już do gotowania bo może Ci potem tłuszcz zabić piane. Wanilie polecam dać na cichą przynajmniej dwie laski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daj kakao do zacieru :) to nie ubije ci tyle piamy.

Teraz dopiero widzę, że twój Chocolate Milk Stout jest niemal dokładnie tym co chcę osiągnąć :)

 

Ułożyłem taką recepturę:

  • Pale Ale Strzegom - 3,7 kg (57,5%)
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg (12,5%)
  • Czekoladowy 1200 - 0,7 kg (11%)
  • Karmelowy Aromatic BestMalz - 0,5 kg (7,7%)
  • Pszeniczny Strzegom - 0,42 kg (6,5%)
  • Słód Black BestMalz - 0,3 kg (4,7%)

Dodatki:

  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,2 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiele - do ustalenia
  • S-04 - około 250ml gęstwy

Co o tym sądzisz/sądzicie? :)

 

Szalas85, do gotowania polecasz dodatkową ilość kakao i ew. laskę wanili? I ew. kiedy je dodać? :)

Laktozę rozumiem, że 15 min. przed końcem gotowania? :)

 

 

Jeśli dasz kakao do zacierania nie dawaj już do gotowania bo może Ci potem tłuszcz zabić piane. Wanilie polecam dać na cichą przynajmniej dwie laski.

Przejrzałem już kilkanaście tematów tutaj odnośnie receptur i w większości mówią, żeby nie dawać wanilii na cichą, bo to też zabija pianę. Także jestem trochę skonsternowany :P

Przejrzałem już kilkanaście tematów tutaj odnośnie receptur i w większości mówią, żeby nie dawać wanilii na cichą, bo to też zabija pianę. Także jestem trochę skonsternowany :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szalas85 do swojego milk stouta dał wanilie na cichą i z tego co mi pisał pianę ma ładną. Więc reguły nie ma.

Na cichą chcę dać jeszcze płatki dębowe średnio opiekane, ale zz nich to raczej takiej wanilii nie uzyskam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.