redachtor Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Po dwóch tygodniach fermentacji (tydzień burzliwej, tydzień cichej) stout na S-04 zszedł do jakiś 3 blg. Jutro butelkuję i w związku z tym pytam ile dać glukozy? Lepiej 6, 7 czy osiem gram na litr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Jutro butelkuję i w związku z tym pytam ile dać glukozy? Lepiej 6, 7 czy osiem gram na litr? Może być 6 lub 7g... ale na 2 litry. Stout nie powinien być mocno nagazowany. Kalkulator podpowiada dla Dry Stout od 3 do 4,6g /l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) To żeś mnie zaskoczył. W swej naiwności myślałem, że zawsze należy oscylować wokół wartości 4g na butelkę. Ale jak radzisz, tak uczynię Dam 2 g. A tak na marginesie - mogliby w tych kalkulatorach też cywilizowane jednostki miar stosować Zanim to człowiek wszystko poprzelicza... Edytowane 12 Listopada 2009 przez redachtor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 To wychodzi około 100 gram na 23 litry piwa. A jak się da więcej to po prostu będzie piwo "bezstylowe" czy jakoś rażąco to wpłynie na smak itp.? Dobre pytanie bo też jestem na etapie warzenia pierwszego stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 A tak na marginesie - mogliby w tych kalkulatorach też cywilizowane jednostki miar stosować Zanim to człowiek wszystko poprzelicza... Akurat w tym kalkulatorze tak zrobili, że można podawać w innych jednostkach. W volume trzeba wpisać np 20L a w temperature 20C. P.S. Też początkowo nie wiedziałem i pracowicie przeliczałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 To wychodzi około 100 gram na 23 litry piwa. A jak się da więcej to po prostu będzie piwo "bezstylowe" czy jakoś rażąco to wpłynie na smak itp.? Eee, tam... od razu "bezstylowe" - to będzie stout - tego już nie zmienisz. Dasz więcej glukozy, to po prostu będzie to bardziej nagazowany stout. Ja ostatnio dałem 100g na 25l i wg mnie jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 piwo ma smakować ! teraz się zastanówmy komu ? ja lubię piwo nagazowane, stout w stylu mi nie smakuje bo posiada mało gazu. Jak robię piwa dla siebie do je gazuję tak jak lubię jak robię piwa dla kogoś... - nie robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 piwo ma smakować !teraz się zastanówmy komu ? ja lubię piwo nagazowane, stout w stylu mi nie smakuje bo posiada mało gazu. Jak robię piwa dla siebie do je gazuję tak jak lubię jak robię piwa dla kogoś... - nie robię i to jest zasadniczo dobre podejscie, piwo powinno się gazować na smak, przegazowany lekki bitter też jest obiektywnie rzecz biorąc niesmaczny. A wiekszość piw ma dość liberalne widełki stylu, praktycznie każde można przyzwoicie nagazować (2 vol albo i 2.5), jedyny wyjątek to bitter: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Z tymi bitterami to też nie tak do końca. Jeśli chcemy uzyskać wersję a`la beczkową to ma być prawie bez gazu. Ale jak już robimy wersję, która ma przypominać wersję z butelki to już można spokojnie zawyżyć ilość co2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się