vpatyk Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Witam- w planach kolejna warka- taka hybryda Imperial Witbier i White Ipa. Cel mocno cytrusowe, ale z minimalną goryczką (bo to piwo dla mojej drugiej połowy, a ona raczej nie gustuje w mocno goryczkowych piwach). Pierwotnie chciałem sklonować Viva la Vitę, bądź Kormorana, ale im więcej czytałem, tym bardziej chciałem się pobawić w zrobienie czegoś ciekawego... i z pierwotnego witbiera przechodziłem bardziej w stronę white IPA... pytanie czy nie przedobrzyłem Warka 25 l Zasyp: Pilzeński Strzegom 3 kg Pszeniczny Strzegom 2 kg Biscuit 0,1 kg płatki pszeniczne błyskawiczne 2 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg płatki ryżowe błyskawiczne 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Zacieranie 45' - 62 stopnie 30' - 72 stopnie mashout Gotowanie 60' 60' chinook 10 g 10' po 10 g amarillo, citra, mosaic 10' kolendra (10g zmielonej w młynku) 10' curacao 10 g 10' 40 g świeżej skórki z pomarańczy (z ok. 4 pomarańczy)+ skórka z jednej cytryny+skórka z jednego grapefruita 5' 10 g curacao, 30 g świeżej skórki z pomarańczy (z ok. 3 pomarańczy) Fermentacja: Gozdawa Witbier lub Fermentum mobile Białe Walonki ( o ile uda mi się je dostać) ew. brewferm blanche WG BS EBC=8,2 IBU= 19,8 Plato=16,4 Jak widzicie w/w recepturę. Planowane warzenie do dwóch tygodni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Zwiększyłbym trochę ilość kolendry. Do 15g np. Nie używałem grejfruta i nie jestem pewien czy wniesie cos dobrego. 4 pomarancze to odsc wg mnie. Obliczyles tez chmielenie na wysokie jak na styl IBU. Pamietaj ze curacao i skorki tez moga wniesc nieco goryczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Ja wszystkie dodatki aromatyczne wrzucam koniec gotowania. Jeśli masz kolendrę indyjską to dałbym jej trochę więcej, zazwyczaj dawałem 15-20g, czarna daje bardziej szynkowy posmak więc 10g powinno być ok. Kolendrę i skórki sypnąłbym na sam koniec gotowania, zredukował ilość skórki ze słodkiej pomarańczy. Skórka z 3 pomarańczy potrafi zdominować piwo, przy czym ten aromat na szczęście dość szybko się ulatnia. Jak chcesz dużo cytrusów to bym zamiast kolejnych pomarańczy dodał z 2-3 grejpfruty, równoważą one słodycz pomarańczy i piwo jest lepiej zbalansowane. Jeśli dobrze pamiętam, to najlepszy wit jaki mi wyszedł to były skórki 3 pomarańczy, 3 grejpfrutów i cytryna, dodatkowo z tych owoców poszedł sok do piwa - w Szczecinie woda twarda, więc nawet pozytywnie wpłynął na pH. Ale receptury bym musiał poszukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted May 4, 2015 Author Share Posted May 4, 2015 Co do kolendry, to wydaje mi się, że ta, którą planuje zamówić, czyli z Brewferm to chyba Indyjska (o ile nie mają przypadkiem w sprzedaży dwóch różnych). Celowo napisałem też, że będzie mielona w młynku, bo z tego co czytałem to 20g z młynka to 10 g z moździerza (poprawcie mnie jeśli się mylę). Zaciekawiła mnie natomiast opcja świeżego soku do piwa... czy ktoś mógłby rozwinąć ten temat ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Nie wiem co lubi Twoja Druga Połowa, ale wydaje mi się, że kobiety raczej wolą piwa lekkie. Osobiście zrobiłbym lekką White IPA. Zapytaj zanim zrobisz piwo mocne %, chyba, że wychodzisz z założenia: "pij pij będziesz szybciej łatwiejsza" ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 bo z tego co czytałem to 20g z młynka to 10 g z moździerza IMHO, jest dokładnie na odwrót Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Obawiam się że ilosc chmielu polozy caly smak o jaki w witbirze chodzi... Ale w sumie pewnosci nie mam.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 bo z tego co czytałem to 20g z młynka to 10 g z moździerza (poprawcie mnie jeśli się mylę). Chyba odwrotnie. Sugeruję nie mielić kolendry w młynku - raz tak zrobiłem z małą ilością i nic innego nie było na 1 planie jak tylko kolendra. Potem powtarzałem to samo piwo i kolendrę (w większej ilości) rozgniotłem w moździerzu i było akurat, a nawet ciut za mało. Uważam, że kolendra zmielona w młynku jest "mało kontrolowalna". Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted May 4, 2015 Author Share Posted May 4, 2015 Oczywiście, że odwrotnie, dlatego pisałem 10g, a nie 20 g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Oczywiście, że odwrotnie, dlatego pisałem 10g, a nie 20 g pnieważ Ty siejesz lekki zamęt z tym tematem to ja napiszę to wyraźnie IMHO, 10g kolendry mielonej młynkiem = 20g tej samej kolendry z moździerza. Swoją drogą, dla mnie 10g kolendry tłuczonej do wita lub wipa to jest ilość wystarczająca, ale to kwestia mojego gustu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Widzę że kolega ma spore doswiadczenie z kolendra. Mam tez pytanie przy okazji wita. Czy szukaliscie roznic pomiędzy odmianą np. Polską a tą najczesciej polecana, czyli indyjska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Ponieważ gdzieś, dawno temu wyczytałem, że innej niż indyjskiej kolendry nie powinno się do piwa używać bo one raczej do mięsa się nadają, to trzymam się tego i jestem chyba zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Ponieważ gdzieś, dawno temu wyczytałem, że innej niż indyjskiej kolendry nie powinno się do piwa używać bo one raczej do mięsa się nadają, to trzymam się tego i jestem chyba zadowolony A próbowałeś taj naszej polskiej? Pytam ponieważ ostatnio kupilem z TB indyjska, ktora po zgnieceniu w moździeżu pachniała tak sobie. Dokupilem na szybko z kamisa opakowanie 15g i powiem że pachniała lepiej. Niestety nie mam pojęcia z jakiego dokladnie gatunku kamis korzysta. Oczywiście zastanawiam się czy TB oraz sam producent dobrze przechowywał tę przyprawę.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now