Warcisław Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Witam Planuje jako moją drugą warkę uwarzyć piwo belgian dubbel, czytałem że dobrą sprawą jest schłodzić piwo blisko 0°C podczas cichej. Moje pytanie brzmi jak obliczyć ilość cukru do refermentacji? Wiem że w niższej temperaturze zwiększy się rozpuszczalność CO2, aczkolwiek drożdże już raczej za wiele go nie naprodukują. A może przed rozlewem pozwolić piwu ogrzać się do 20°C? Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Użyj kalkulatora, np. tego http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Inna sprawa, że nie wiem po co schładzać Dubbla do 0°C, to nie lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Generalnie to jest dobre pytanie - czy jak skończyłem fermentację w wyższej temperaturze, żeby mieć pewność, że się skończyła (w dajmy na to - 23'C) a później przelewam na cichą i przenoszę do chłodniejszego miejsca (np. 15'C w piwnicy) aby się klarowało - to jaką temp. założyć w kalkulatorze? jest szansa, że na cichej nie było fermentacji, a rozpuścić nie miało się co (cicha bez poduszki CO2)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Kiedyś był podobny temat i osobiście kieruję się właśnie wg tamtych przemyśleń, tzn. w kalkulatorach wpisuję najwyższą temperaturę, w której trwała jeszcze fermentacja. ed - ten temat http://www.piwo.org/topic/4045-ilosc-glukozy-do-refermentacji-a-temperatura/ Edytowane 8 Maja 2015 przez leepa79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 chyba najniższą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Na mój informatyczny pomyślunek to do wyliczeń powinno się brać najwyższą temperaturę po zakończeniu fermentacji. Tak, to jest słuszna koncepcja Tylko jeśli przeleję to piwo na cichą i na niej nie za bardzo będzie fermentowało tylko się wyklaruje to nad lustrem piwa nie mam zbyt wiele CO2. I o to chodzi. Ja będę brał pod uwagę temp na zakończenie fermentacji burzliwej, bo f. cicha jest w niższej temp. Temat rzeka - kieruję się tymi dwoma cytatami z tamtego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warcisław Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam ponownie piwko jest już ponad tydzień na cichej w temperaturze ok. 8°C, więc drożdże - które de facto lubią wysokie temperatury - "poszły spać" i na dnie fermentora zebrał się spory osad, prawie jak po burzliwej. Stąd nasunęło się moje pytanie, czy jeśli zleję piwo znad tego osadu to czy pozostanie w piwie wystarczająco dużo drożdży aby je nagazować w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 pewnie ze tak, zlewaj smialo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się