kranu Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Po Lidlowskim tygodniu belgijskim zakochałem się w tym stylu i chciałbym coś takiego uwarzyć. O dziwo zwycięski Dubbel Cieszyński niezbyt mi smakuje, prędzej już Komesy (potrójny, poczwórny). Mam za sobą 9 warek - same górniaki na suchych drożdżach. Czy osiągnę zadowalające efekty na suchych? Od czego pochodzą te charakterystyczne aromaty? Mam chęci zrobić na płynnych Blond Ale, a później na tej samej gęstwie Dubbla i Trippla, ale nie jestem pewien czy czuję się na siłach przejść na płynne.. Twój Browar do zestawów belgijskich daje do wyboru suche drożdże: Mangrove Jack's Belgian Ale M27, Fermentis T-58, Fermentis Abbaye, Brewferm Top 2. Więc może dałyby radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Różnica będzie znacząca. Jak lubisz, to nie oszczędzaj, jak pociągniesz serią to na jednych płynnych zrobisz 6-7 warek albo i więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Tylko płynne. W ogóle pomiędzy płynnymi a suchymi jest kolosalna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Jestem kompletnym lajkonikiem w kwestii piw belgijskich. Ostatnio piłem Belgian Blonde, choć chyba bardziej dubbel, zrobiony na drożdżach Fermentum Mobile FM26. Piwko było genialne. Ja zrobiłem tylko 14 warek, od piątej robię na płynnych - zrobiłem też warki dzielone na suche i płynne. Moim zdaniem różnica jest znacząca. Właśnie piję bitterka na WLP007, moja 11-ta warka, wyszło wspaniałe piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Przekonaliście mnie.. trzeba się rozwijać.. Jakieś propozycje drożdży płynnych na których objadę te kilka warek? Fermentum Mobile FM26 które padło w tym wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) zależy jakie piwa chcesz robić - jesli witbiera to nawet suche brewferm blanche sie nadadzą, z płynnych forbidden fruit i ardennes Edytowane 16 Maja 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Mi Belgian IPA na T58 wyszła lepiej niż się spodziewałem. Na pierwszy raz jak najbardziej można próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czy osiągnę zadowalające efekty na suchych? Na suchych to aipy-srajpy możesz robić, tam i tak nie wyczujesz różnicy. Belgijskie piwa są w elicie, tu nie można oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Belgi nie robiłem, w innych stylach różnica jest kolosalna ale w cenie i wygodzie (nastawianie startera) w smaku różnica jest nie wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Jak ci Komesy smakują bardziej niż Dubbel Cieszyński, to może popróbuj trochę więcej belgów zanim zainwestujesz w płynne i zrobisz na nich 80 albo 100 litrów piwa. Nie wiem, może Komesy zaliczyły jakąś spektakularną zwyżkę formy, ale jak ostatnio je piłem, to do rasowego belga było bardzo daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Generalnie mam wrażenie (z kilku piw komercyjnych opartych na Safbrew), że T-58 i S-33 nieźle nadają się do belgów w stylu Saisona albo Blonde, czyli raczej lżejszych, jaśniejszych, gdzie z charakterystycznych cech belgijskich wyjdzie przyprawowość. Jeżeli myślisz bardziej o piwach "klasztornych", a niby takiemu stylowi odpowiadają wymienione Komesy - to jednak drożdże płynne, Belgian Ardennes albo Trappist High Gravity - z nimi mam bardzo dobre doświadczenia. Inna sprawa, że zanim bym zaczął zabawę z płynnymi, to najpierw na suchych przećwiczyłbym przenoszenie gęstwy do nowej brzeczki - ot tak, żeby nie wtopić pieniążków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Fermentis Abbaye całkiem niezłe są ,majątku nie kosztują ,ważne jak trzeba zadać np. 2 paczki bo nie ma możliwości startera zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Robiłem ostatnio Blond i Saisona na M27, zjadły mi Blond'a z 16blg do 0,5blg. Saisona z 14blg do 0blg... Blond po 4 tygodniach zły nie jest chociaż z drugiej strony mógłby być intensywniejszy, saison dzisiaj zlewany smakuje i pachnie obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 To ja jakiś dziwny jestem i nie mam smaku. Pierwsze piwo w stylu belgijskim u mnie było na MANGROVE JACK'S BELGIAN ALE M27 i to było najlepsze jakie do tej pory zrobiłem, a teraz to pogoń za króliczkiem staram się zrobić coś podobnego lub lepszego ale nie udaje. Próbowałem już WLP570, WLP530 oraz Fermentis Abbaye, fermentowane w temp. 20 i dal porównania w 25-28°C, ale nadal nie uzyskałem efektu jakiego się spodziewałem. Mam zamiar jeszcze wypróbować WLP500 oraz 550 ale wiem że wrócę do M27 żeby sprawdzić czy uda się uzyskać podobny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Jak ci Komesy smakują bardziej niż Dubbel Cieszyński, to może popróbuj trochę więcej belgów zanim zainwestujesz w płynne i zrobisz na nich 80 albo 100 litrów piwa. Nie wiem, może Komesy zaliczyły jakąś spektakularną zwyżkę formy, ale jak ostatnio je piłem, to do rasowego belga było bardzo daleko. Biały Komes jest najbardziej nierównym piwem jakiego mam okazje próbować, każda warka różni się diametralnie. Wciąż po niego sięgam od czasu do czasu bo ze 2 razy udało mi się trafić na naprawdę genialne piwo. Niestety w większości przypadków jest odwrotnie. Edytowane 17 Maja 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Ostatnio rozlewałem Belgian Pale Ale na WY 3522 Belgian Ardennes - wyszło mega Najlepsze piwko, jakie do tej pory wyprodukowałem. Co do Fermentum Mobile to pamiętaj o jednym - w fiolce jest stosunkowo mała ilość komórek - najlepiej by było zrobić starter (jak z resztą z każdych innych płynnych drożdży). Dlatego najlepiej spróbuj od kogoś załatwić sobie gęstwę - wtedy masz prostą sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Zrobiłem Sasion i Dubbel na FM Odkrycie Sezonu. Oba są rewelacyjne. Polecam lekturę blogu Dori na temat Sasion http://blog.homebrewing.pl/?p=483 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Zrobiłem Sasion i Dubbel na FM Odkrycie Sezonu. Oba są rewelacyjne. Polecam lekturę blogu Dori na temat Sasion http://blog.homebrewing.pl/?p=483 SAISON Edytowane 18 Maja 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 gdzie dostane te drożdże WLP007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 W tej chwili chyba tylko w TB http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=WLP007&q=e8233b38bfa1f568b613f9c0ea7d0d49 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Taki pomysł mam, na suchych Mangrove Jack's Belgian Ale M27 zrobić 3 warki: Belgian Pale Ale Belgian Blond Belgian Dubbel w wysokiej temperaturze (żeby wydobyć estry) jedna po drugiej, przenosząc gęstwę żeby się nauczyć z nią obchodzić i poznać style. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się