Rafa Mustafa Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #8 - 30.11.2015 - Cienkuszowe BDSA Skład: Surowce fermentowalne: słód pilzneński - 40%słód pale ale - 30% słód pszeniczny jasny - 10% słód abbey - 4% słód special B - 5% słód carafa II special - 1% syrop kandyzowany ciemny - 10% Chmiele: Marynka 8% - 10,5g, Żatecki 3,1% - 10g, Drożdże: M27 Zacieranie: 60' - 67°C 15' - 71°C 5' - 78°C Gotowanie (240 min): 65' - Marynka 2' - Żatecki Jest to raczej warka na zadadzie "a zobaczymy co z tego wyjdzie". Po warce nr 7 zostało mi około 16 l cienkusza (wysładzanie do 2 °Blg), który miał, o ile dobrze pamiętam, około 12 °Blg. Poprzez długie gotowanie odparowałem około 10 litrów wody. W trakcie gotowania dodałem chmiele i około 100-150 ml syropu kandyzowanego. Do fermentacji na drożdżach suchych M27 poszło jakieś 5,5 litra brzeczki o ekstrakcie 26 °Blg. Spodziewam się mocnego piwa kiepskiej jakości około 40 IBU. No chyba, że wyjdzie dobre, co w przypdaku cieknusza podobno jest niemożliwe... Zobaczymy - to tylko eksperyment... 24.12 - przelane na cichą Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #9 - 13.12.2015 - Blonde ale Skład: Surowce fermentowalne: słód pilzneński - 58,7%słód pszeniczny jasny - 13% słód wiedeński - 9,2% słód Abbey - 2,3% słód Fawcett Amber - 1,5% miód - 5,3% Chmiele: Marynka 8% - 12,5g, 60 min Hellertau Tradition 5,0% - 12,5g, 60 min EKG 5,4% - 17,5g, 25 min Saaz 3,1% - 10,5g, 25min Drożdże: US-05 Zacieranie: 30' - 62°C 25' - 72°C 5' - 78°C Do fermentora poszło 23l brzeczki 17,3 blg. 28.12 - zlane na cichą Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #10 - 16.12.2015 - Stout krośnieński Skład: Surowce fermentowalne: MEP Pale - 27% Strzegom pale ale - 24% Strzegom pilzneński - 16% MEP karmelowy 120 EBC - 6,7% Carapils - 6,7% Wiedeński - 5,4% Strzegom karmelowy 30 - 4% Carafa special II - 2,7% Fawcett amber - 2% jęczmień palony - 1,3% płatki owsiane - 1,3% Special B - 1% Carafa special III - 1% Chmiele: Marynka 8% - 50g, 60 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 15 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 5 min Drożdże: US-05 gęstwa z piwa 18 blg Zacieranie: 50' - 62°C 25' - 72°C 5' - 78°C Do fermentora poszło 18l brzeczki 24 blg. Edit: Po dwóch dniach zrozumiałem, że to piwo nie będzie dostatecznie dobrze nachmielone, zrobiłem pomieszałem więc to co zlałem znad chmielin (1litr z 1,7 l wody) i zrobiłem herbatkę chmielową, którą wlałem do fermentora. Wg moich obliczeń powinno to podnieść goryczkę o około 7-10 ibu i zmniejszy ekstrakt do 22 st BLG. Też dobrze. 31.12 - przelane na cichą Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Piwna gwiazdka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Warka #11 - 06.02.2016 - Weizen-zbok Skład: Surowce fermentowalne: (miało być) Pszeniczny jasny - 3,85 kg, 58,5% Strzegom pilzneński - 2 kg, 30,5% MEP karmelowy 120 EBC - 0,5 kg, 7,6% Caraaroma - 0,2 kg, 3,1% (a jak było to nie wiem bo po pierwsze wyszła mi tragiczna wydajność: 68% wg Beersmith a oprócz tego miałem zdecydowanie za mało młóta jak na 6,5 kg słodu) Chmiele: Marynka (2014), realnie pewnie coś około 6,5% AA - 15g, 100 min Magnum (2015) 10,6% - 33g, 100 min Drożdże: WB-06 Zacieranie: 60' - 44°C 60' - 66-64°C 20' - 72°C 5' - 78°C Do fermentora poszło 20l brzeczki 16 blg. Nie wiem co mnie podkusiło żeby nie przeważyć słodów przed warzeniem. Ilości obliczyłem jako różnicę między tym co było w worku a sumą tego co podebrałem dla kolejnych warek. Przypuszczam, że około 1 kg gdzieś się zawieruszył albo myszy go zjadły bo po ilości młóta myślę, że zasyp był pewnie ok 1 kg mniejszy niż zakładany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Warka #12 - Tlay-cayc - 13.02.2016 Skład: Surowce fermentowalne: Weyermann pilzneński premium - 5,2 kg, 69,8% płatki ryżowe - 1,5 kg, 20,1% Carapils - 0,45 kg, 6,0% Cukier - 0,3 kg, 4,0% Chmiele: Magnum (2015) - 10,6% - 66g Citra (2015) - 13,5% - 100g Vic Secret (2015) - 16,1% - 100g Drożdże: US-05 x 2 Zacieranie: 60' - 65°C 30' - 72°C 5' - 78°C Chmielenie: 60 min: 66g Magnum, 25g Citra 25 min: 20g Citra 20g Vic Sectret 10 min: 5g Citra 15g Vic Secret 5 min: 10g Citra 20g Vic Secret Flameout: 15g Citra 20g Vic Secret Cicha (3 dni w 18 st C): 25g Citra 25g Vic Secret Fermentacja Burzliwa w około 15 st C Cicha - 18 st C Docelowy profil wody: Ca: 100 Mg: 25 Na: 35 Cl: 140 SO4: 70 RA: -60 Receptura powstała pod wpływem piwa Raj z Rajs, z browaru Pinta. Zaciekawiła mnie idea bardzo jasnego mocnego piwa o mocnej, krótkiej goryczce więc... zobaczymy co to będzie. Zakładam 22-23 l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 19,5 blg i goryczce około 80 IBU (tak przynajmniej podaje BS ale na oko widzę, że może być więcej) Co prawda w kwestii tego przepisu zasięgałem już rady na forum ale wszelkie sugestie i uwagi będą mile widziane! Update - Warka popełniona - 19,5 Blg Edytowane 15 Lutego 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Na cichą poszło jeszcze po 25 gram Citry, Mosaica i Vic Secreta Mam chmielowe paprochy w co drugiej butelce ale co mi tam... Smak zielonego piwa jest bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Warka #13 - luty ? - IPA Centennial SH Skład: Surowce fermentowalne: pilzneński - 3,9kg - 74,9% wiedeński - 0,85kg - 16,3% karmelowy 30 - 0,25kg - 4,8% carapils - 0,21kg - 4,0% Chmiele: Centennial 9,4% - 37g - 60 min 18,5g - 30 min 18,5g - 15 min 12,5g - 0 min 12,5g - na cichą Drożdże: US-05 szczypta mchu irlandzkiego Zacieranie: 40' - 66°C 20' - 72°C 5' - 78°C Przepis powstał jako drobna modyfikacja klonu Two hearted ale z BYO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Robiłem też tego klona, piwo wyszło fajne, aczkolwiek spodziewałem się więcej od tego chmielu po chmieleniu na zimno. Jaki ekstrakt wyszedł? Edytowane 23 Marca 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Otrzymałem 22 litry 14,7 blg. Niestety któryś raz z kolei coś dziwnego dzieje mi się z fermentacją na US-05. Czy tylko ja zauważyłem, że ostatnio jakoś niemrawe są te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Jezier pisał, że na S - 04 kiepskie miał starty, mimo porządnego napowietrzania i uwodnienia drożdży. Ostatnio używałem US - 05 i nie zauważyłem tych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 A u mnie jest dokładnie odwrotnie. Tak się składa, że w tym momencie mam dwa piwa w fermentorach - jedno na US-05. Fermentuje 11 dzień na burzliwej i piany jest na 2 palce. Z kolei 4-ty dzień po warzeniu jest piwo na S-04 i w zasadzie fermentacja burzliwa się skończyła... U mnie to już któraś z kolei zaszetka US-05 tak niemrawo pracuje... Za każdym razem porządnie napowietrzam. Nie wiem co jest nie tak Inna rzecz, która mnie martwi to to, co na załączonych zdjęciach: piwo z warki http://www.piwo.org/topic/17943-domowy-browar-dobro/page-2?do=findComment&comment=386238 jest zabutelkowane od jakiś 2 tygodni i pomimo tego, że gazu wciąż nie ma to pojawił się na butelkach paskudny osad, któy mi przypomina jakby ktoś wsypał pyłu po papierze ściernym do butelki. Troszkę to przypomina coś jakby kłębuszki, które potrafią się zlepiać z pyłu. Taki kłębuch potrafi mieć i 1 centymetr średnicy. Powiedzcie proszę czy to normalne? Czy ten osad będzie bardziej zwarty? A może to infekcya? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Uesy często zostawiają czapę piany po zakończeniu fermentacji, wnioski wyciągaj po pomiarach, nie po wyglądzie. Co do osadu, nie wiem jak filtrujesz piwo przed rozlewem, ale mi to wygląda jak chmiel z chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Prawdę mówiąc nie filtrowałem po chmieleniu na zimno w ogóle. Zrobiłem tylko whirpool po zlaniu z cichej, przed butelkowaniem. Tyle, że... jeszcze dwa dni temu tego osadu nie było.... Mogę teraz coś z tym zrobić czy już po wszystkiemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Jeżeli to chmiel, to był, tyle że zawieszony w piwie. Piwo się klaruje, a chmieliny zabijają się właśnie w taki osad. Po nagazowaniu może to skutkować "gushingiem". Z tym piwem juz nic nie zrobisz, skup się na następnych. Poszukaj na forum, jest sporo o filtracji chmielin przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Dzięki za szczerość. Ale rozumiem, że poza estetyką temu piwu nic nie będzie? Kanał mu nie grozi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Nie grozi, pod warunkiem oczywiście, że to tylko chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #13 - 03.04 - Muchacha (dla kobitek) Skład: Surowce fermentowalne: Strzegom monachijski II - 1,8kg - 37,9% Strzegom pilzneński - 1,4kg - 29,5% Strzegom pale ale - 0,6kg - 12,6% Weyermann melanoidynowy - 0,5kg - 10,5% Weyermann Carared - 0,4kg - 8,4% Weyermann Carafa II - 0,05 - 1,1% (na mashout, korekta koloru) szczypta Caramunich II (~20g? - nieplanowany, sypnąłem bo znalazłem resztę z warki, którą robiła żona) Chmiele: Hallertauer Mittelfruh 3% - 15g, 60 min Marynka 10,5% - 15g - 60 min Hallertauer Mittelfruh 3% - 15g, 25 min Hallertauer Mittelfruh 3% - 20g, 0 min Drożdże: S-04 gęstwa (overpitching) Zacieranie: 60' - 66 do 62°C 20' - 72°C 5' - 78°C Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #14 - 23.04 - Summer ale Skład: Surowce fermentowalne: Strzegom pale ale - 2,9kg - 70,2% Strzegom pilzneński - 1,0kg - 24,2% Strzegom pszeniczny - 0,2kg - 4,8% Weyermann melanoidynowy - 0,03kg - 0,7% Chmiele: Cascade 6,8% - 25g, 58 min Cascade 6,8% - 25g, 30 min Cascade 6,8% - 25g, flameout Mosaic 25g - na cichą 7 dni, 17 st Drożdże: US-05 Zacieranie: 60' - 67°C 20' - 72°C 5' - 78°C Kolejny raz wydajność wyniosła 82%, jak w zegarku. Do fermentora poszło 23l 11,2blg Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Dla mnie idealnie spisuje sie 9blg, przy podobnym zasypie i chmieleniu, wchodzi jak woda, w smaku w cale wodnistosci nie czuc, a 11ka jak dla mnie jest juz za ciezka, spróbuj sobie kilka litrow rozcieczyc i porównaj. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 W sumie niezły pomysł - choć to w zasadzie HGB to spróbuję zabutelkować pół tak jak jest i pół do 9 blg. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Warka #15 - 02.05 - Summer ale 2.0 Skład: Surowce fermentowalne: Strzegom pale ale - 2,9kg - 64,4% Strzegom monachijski II - 1,0kg - 22,2% Strzegom pszeniczny - 0,6kg - 13,3% Chmiele: Tomahawk - (16,5% aa) - 12g, 60 min Mosaic (11,5% aa) - 15g, 5 min Simcoe (13,0% aa) - 15g, 5 min Mosaic (11,5% aa) - 10g, na zimno Simcoe (13,0% aa) - 10g, na zimno Drożdże: US-05 Zacieranie: 30' - 63°C 40' - 72°C 5' - 78°C Do fermentora: 23l, 12 blg Edytowane 30 Maja 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Warka #16 - 16.05 - RISek z klanu (~31 blg) Skład: Surowce fermentowalne: Pale ale - 5 kg - 38,4% Pilzneński - 4 kg - 30,7% Monachijski II - 1,7 kg - 13,1% Jęczmień palony - 0,59 kg - 4,5% Caraaroma - 0,3 kg - 2,3% Carafa Special II - 0,26 kg - 2,0% Melanoidynowy - 0,25 kg - 1,9% Special W - 0,25 kg - 1,9 % Carapils - 0,25 kg - 1,9 % Pszeniczny - 0,2 kg - 1,5 % Carawheat - 0,9 kg - 0,9 % Wiedeński - 0,1 kg - 0,8 % Chmiele: Tomahawk (16,5 % aa) - 50g - 80 min EKG - 37g - 5 min Perle - 8g - 5 min Pozostałe składniki: Płatki dębowe (40 g) moczone przez pół roku w mieszance whisky/brandy śliwkowej (~4:1). Na cichą mam zamiar dać płatki łącznie z ekstraktem. Drożdże - US-05 gęstwy z 2 warek. Piwo robione na 2 raty - słody podzielone na pół, dwukrotnie zacierane w proporcji 1 kg słodu - 2,5 l wody. Brzeczka z pierwszego zacierania zagęszczona z 27 do 14l. Niestety klęska urodzaju sprawiła, że część brzeczki przedniej nie poszła do gotowania. Zakładałem wydajność niższą o niż zwykle a tu jak zwykle - 82%. Do fermentora poszło jakieś 21 l 31 blg. Spodziewałem się fermentacji burzliwej trwającej jakieś 2 tygodnie a tu po 3 dniach wyraźnie fermentacja spowolniła... Nie mierzę na razie nic ale myślę, że może to być wina overpitchingu (o ile można o nim mówić w przypadku tak mocnego piwa). Edytowane 30 Maja 2016 przez Rafa Mustafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się