mpyrkosz Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Witam, Mam kilka pytań dotyczących pobierania rezerwy do refermentacji: 1. W którym momencie ją pobrać? Po zagotowaniu przed dodaniem chmielu? 2. Jak obliczyć ilość potrzebnej rezerwy, aby otrzymać odpowiedni poziom nagazowania? Do tej pory używałem glukozy i stosowałem ten kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html 3. Czy mam sobie po prostu przeliczyć ilość cukru w rezerwie (przykładowo przy 15 blg mam 150 g cukru w litrze) i wprowadzić wtedy do tego kalkulatora tak jakbym stosował 150 g glukozy? 4. Jak przechowywać rezerwę? Po zagotowaniu ostudzić ją, zamknąć w słoiku i do lodówki na 3-4 tygodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 http://www.wiki.piwo.org/Rozlew#Rezerwa.2C_krausening Higiena i przechowywanie: Część brzeczki odbieramy przed zadaniem drożdży i przechowujemy w sposób zabezpieczony przed zepsuciem np. przez zawekowanie (pasteryzację) w słoikach. Popularnym sposobem jest też wlanie wrzącej brzeczki do butelek (najpierw trochę na dno, żeby nie pękały) i zakapslowanie. Najlepiej i tak przechowywać ją w chłodzie, gdyż jest bardzo podatna na infekcje i może się popsuć. ... Przed rozlewem możemy ją jeszcze przegotować, jeżeli nie jesteśmy pewni jej sterylności i dodajemy do piwa przed rozlewem. Obliczanie: Jak obliczyć, ile cukrów fermentowanych zawiera brzeczka? Musimy do tego znać ekstrakt początkowy (OG) i końcowy (FG) piwa w Blg. Np. gdy piwo odfermentowało z 12 Blg do 2 Blg mozemy się spodziewać, że każdy litr zawiera 100g cukru (12 - 2 = 10). Należy jednak pamiętać, że my mierzymy odfermentowanie pozorne, faktyczne jest nieco mniejsze i wynosi dokładnie 82% pozornego: 100g * 0.82 = 82 g cukru w 1 litrze, czyli powinniśmy mieć ok. 2L rezerwy, żeby nagazować takie przeciętne piwo, jeżeli mamy mniej, dodajemy cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 1 Po gotowaniu 2Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji 4 Pasteryzacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Obliczanie: Jak obliczyć, ile cukrów fermentowanych zawiera brzeczka? Musimy do tego znać ekstrakt początkowy (OG) i końcowy (FG) piwa w Blg. Np. gdy piwo odfermentowało z 12 Blg do 2 Blg mozemy się spodziewać, że każdy litr zawiera 100g cukru (12 - 2 = 10). Należy jednak pamiętać, że my mierzymy odfermentowanie pozorne, faktyczne jest nieco mniejsze i wynosi dokładnie 82% pozornego: 100g * 0.82 = 82 g cukru w 1 litrze, czyli powinniśmy mieć ok. 2L rezerwy, żeby nagazować takie przeciętne piwo, jeżeli mamy mniej, dodajemy cukru. 1. Czy ten cukier mam założyć jako glukozę czy sacharozę? 2. Brzeczkę odebrać po gotowaniu ale przed chmieleniem czy po chmieleniu? Z arkusza skorzystam w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Witam, Mam kilka pytań dotyczących pobierania rezerwy do refermentacji: 1. W którym momencie ją pobrać? Po zagotowaniu przed dodaniem chmielu? 2. Jak obliczyć ilość potrzebnej rezerwy, aby otrzymać odpowiedni poziom nagazowania? Do tej pory używałem glukozy i stosowałem ten kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html 3. Czy mam sobie po prostu przeliczyć ilość cukru w rezerwie (przykładowo przy 15 blg mam 150 g cukru w litrze) i wprowadzić wtedy do tego kalkulatora tak jakbym stosował 150 g glukozy? 4. Jak przechowywać rezerwę? Po zagotowaniu ostudzić ją, zamknąć w słoiku i do lodówki na 3-4 tygodnie? Rezerwy używam już dość długo (dobrze ponad 100 warek tak rozlanych), a całość u mnie wygląda tak: 1. Rezerwę odbieram z tego co zostanie w garnku po chłodzeniu i dekantacji. Zwykle jest tego około 1,5l. Męty pozostałe po dekantacji wlewam do wysokiego dzbanka i czekam kilka godzin aż opadną. 2. To co uda się odzyskać z chmielin zlewam do garnka i gotuję tak długo aż zostanie tego około 1l. Bezpośrednio po zakończeniu gotowania wlewam rezerwę do butelki po "Kubusiu" (pojemność około 0,9l), zakręcam ją i kładę na boku. Pozostawiam do ostygnięcia. Butelki nie trzeba dezynfekować - wlewamy do niej wrzątek, wyparzy się. Po ostygnięciu butelkę z rezerwą przechowuję w lodówce (tu jedyny minus tej metody - w sezonie cała półka na drzwiach lodówki jest pełna rezerw federalnych, ale jak ktoś ma tak wyrozumiałych domowników jak ja to jest ok) albo innym w chłodnym i ciemnym miejscu). Rezerwę można przechowywać długo, nic jej się nie dzieje. Na ponad 100 warek rozlanych z rezerwą tylko jedna butelka mi nie trzymała, poszła do zlewu a piwo rozlałem z glukozą. 3. Rozlew piwa z rezerwą. - Rezerwę przelewam do garnka, uzupełniam wodą do objętości 1l. Sprawdzam ekstrakt rezerwy - na swoje potrzeby przyjmuję, że odpowiednie nagazowanie piw mam gdy 1l rezerwy ma ekstrakt na poziomie 10-13°Blg przy lagerach i 14-16°Blg przy górniakach (te wartości mogą się różnić, ja wolę piwo słabiej nagazowane). Jeśli rezerwa ma za niski ekstrakt dodaję do niej odpowiednią ilość glukozy, - Rezerwę gotuję kilka minut i po przegotowaniu schładzam ją szczelnie przykrytą. - Schłodzoną rezerwę wlewam do wiadra z kranikiem z którego będę lał do butelek, następnie wlewam do tego wiadra rozlewane piwo. Piwo leję na dno tak aby zamieszało rezerwę (ruch wirowy całości). Czasem dla pewności delikatnie mieszam całość za pomocą rurki z zaworkiem albo innego sterylnego mieszadła. - nalewam piwo do butelek, kapsluję i wypijam po jakimś czasie. Zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Dzięki wielkie za dość szczegółowy opis! Odbiorę na piwo 1,2 litra rezerwy i zobaczymy co wyjdzie z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 2. To co uda się odzyskać z chmielin zlewam do garnka i gotuję tak długo aż zostanie tego około 1l. Bezpośrednio po zakończeniu gotowania wlewam rezerwę do butelki po "Kubusiu" (pojemność około 0,9l), zakręcam ją i kładę na boku. Pozostawiam do ostygnięcia. Butelki nie trzeba dezynfekować - wlewamy do niej wrzątek, wyparzy się. Po ostygnięciu butelkę z rezerwą przechowuję w lodówce (tu jedyny minus tej metody - w sezonie cała półka na drzwiach lodówki jest pełna rezerw federalnych, ale jak ktoś ma tak wyrozumiałych domowników jak ja to jest ok) albo innym w chłodnym i ciemnym miejscu). Rezerwę można przechowywać długo, nic jej się nie dzieje. Na ponad 100 warek rozlanych z rezerwą tylko jedna butelka mi nie trzymała, poszła do zlewu a piwo rozlałem z glukozą. Słuchaj, dzisiaj właśnie przelałem gorącą rezerwę po chmieleniu do butelki z zamknięciem patentowym i mi pękła od gorąca.... Całe szczęście nie na tyle, żeby się piwo wylało. Miałeś kiedyś taką sytuację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Nie pękła mi jeszcze żadna butelka. Następnym razem do butelki nalej ciepłej wody (ja leję gorącą kranówę) i zostaw ją na kilkanaście minut żeby się ogrzała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 I rozumiem ze butelke wraz z rezerwa chlodzisz w powietrzu w temp pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Wlej do słoika zimną i pogotuj go w wodzie 20 - 30 minut, w środku się zagotuje i słoik "załapie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 A po co się jebać? Nie stać na cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 A po co się jebać? Nie stać na cukier? Stać na cuker, na piwo też. To po co warzyć? Rafa Mustafa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się