Jump to content

American Amber Ale - ocena receptury


Recommended Posts

Witam.

przyśniło mi się uwarzenie American Amber Ale. Szukałem, szukałem i znalazłem recepturę od scoobiego. Po przeróbkach wygląda tak:

Pale Ale - 4,5 kg

monachijski I - 500 g

melanoidynowy - 250g

karmelowy 150 - 250 g

czekoladowy 400 - 50 g

 

zacieranie 67° C - 60 min

 

Chmielenie:

został mi Cascade i willamette, więc chce je wykorzystać i chce zrobić piwo tylko na amerykańcach:

60' cascade i willamette - po 15g

20' cascade i willamette - po 15g

5' cascade i willamette - po 20g

 

brewtarget liczy 13,5 blg i 33 ibu.

 

co o tym myślicie? drożdże oczywiście us 05.

Link to comment
Share on other sites

ja robię dzisiaj takiego ambera:

 

Pale ale 3kg

monachijski I 1 kg

karmel 150 0,3 kg

 

zacierane 68 przez 60 min

 

chmielenie:

 

chinook 19g na 60 min

willamette 25g na 10 min

willamette 25g na 0 min

cascade 30g na 0 min

Link to comment
Share on other sites

  • zasada changed the title to American Amber Ale - ocena receptury

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.