Robler Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Na początek to naprawdę kup nowy spławik i zmierz ile blg ma faktycznie to piwo, a na przyszłość najlepiej kieruj się prostą zasadą że dla piw do 17-18 blg 2 tyg. burzliwej i przynajmniej tyle samo cichej, a dla mocniejszych nawet po miesiącu. Piwo nie lubi pośpiechu, tak jak mówi Dr2 to hobby dla cierpliwych. Edytowane 27 Maja 2015 przez Robler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Na początek to naprawdę kup nowy spławik i zmierz ile blg ma faktycznie to piwo, a na przyszłość najlepiej kieruj się prostą zasadą że dla piw do 17-18 blg 2 tyg. burzliwej i przynajmniej tyle samo cichej, a dla mocniejszych nawet po miesiącu. Piwo nie lubi pośpiechu, tak jak mówi Dr2 to hobby dla cierpliwych. Mam nowy i faktycznie wskazuje 7Blg... Dziękuję wszystkim za pomoc i rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Faktycznie, z tym syfem przesadzilem. Nie przemyslalem tego za bardzo. Aczkolwiek chyba z tym, że jak blg stoi w miejscu od kilku-kilkunastu dni no to można butelkowac korygujac ilość surowca do refermentacji to chyba trochę prawdy mówiłem... Przepraszam za głupia wypowiedź... Było rano, moje synapsy się jeszcze nie obudziły. Edytowane 27 Maja 2015 przez Ledaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 No i mnie też dopadła niespodzianka w postaci rozkalibrowanego cukromierza. Zorientowałem się dopiero gdy podczas pomiaru na skali zobaczyłem -3. Oczywiście kartka się w środku przesunęła. Udało mi się ją wstukać na swoje miejsce, ale od razu zabezpieczyłem się przed przyszłymi niespodziankami. Równo z zerem nakleiłem paseczek taśmy. W ten sposób, w przyszłości, od razu będę wiedział czy taka sytuacja się nie powtarza. Polecam ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Ja oznaczyłem markerem niezmywalnym, kawałek taśmy może coś ważyć i też lekko zaburzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Prosty sposób aby uniknąć w trakcie warzenia kilkukrotnego sprawdzania kalibracji... dzięki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Paseczek taśmy zmienia odczyt na bank. Kiedyś ułamał mi się naprawdę malutki kawałek plastiku z czubka i miałem 1-1,5blg błędu. Tam każde kilka miligramów ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 A czy nie można zrobić tak, żeby najpierw nakleić taśmę potem zrobić odczyt na wodzie a następnie poprawić położenie taśmy do "0" i do niej "dostukać" skalę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Racja, ta taśma na pewno zaburzy odczyt, mój błąd. Marker będzie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi