Patros Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam. Nadszedł czas na moją pierwszą warkę. Zakupiłem zestaw startowy firmy Coopers. W skład zestawy wchodzi brew-kit Coopers Lager. Pewnie bardziej byłbym zadowolony z czegoś ciemniejszego. Tym większy żal, bo opinie o produkcie są średnie, a szczególnie jeśli nie da mu się dłużej poleżeć (a wiadomo jak to jest przy pierwszej warce ). No ale przecież go nie wyrzucę, a dodatkowe koszta związane z zakupem innego koncentratu nie wchodzą w grę, więc mam parę pytań: 1. Dokupiłem 1 kg ekstraktu w proszku, ponieważ czytałem, że smak jest lepszy niż na cukrze. Z tego co zrozumiałem z instrukcji mam to wymieszać z 2 litrami wrzątku przed dodaniem zawartości puszki. Czy jeśli do refermentacji w butelce użyje cukru zamiast ekstraktu to zniszczę całą robotę jaką wykonał słód? 2. Do puszki dodane są drożdże. Nie potrafię znaleźć ich rodzaju, ale z instrukcji wiem, że to drożdże górnej fermentacji, ponieważ zaleca się utrzymywanie temperatury brzeczki na poziomie 21 stopni. Z tego co wiem do lagerów zaleca się drożdże dolnej fermentacji. Powinienem kupić drożdże dolnej fermentacji czy zrobić na tych, które były w zestawie? 3. Jeśli macie jakieś rady to chętnie przeczytam. Wiem, że całe forum to księga rad (które na bieżąco czytam), ale za każdą pod tym wątkiem będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 1. Nie. Wpływ surowca dodawane go do refermentacji jest pomijalny 2. Zrób jak uważasz. Jeśli masz warunki do fermentowania lagerów to możesz spróbować. Tylko pamiętaj, że lagery leżakują o wiele dłużej niż ale. Radziłbym jednak użyć drożdży z zestawy, lecz fermentować piwo w temp. poniżej 20°C. 3. Po czytaj to http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patros Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. A temat z wiki już czytałem Edytowane 28 Maja 2015 przez Patros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patros Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Mam jeszcze jedno pytanie czy 1 kg ekstraktu suchego mi wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Powinno starczyć. Taniej wyjdzie kupić ekstrakty płynne. Weźmiesz sobie garnek z 6L przygotowanej, gorącej wody, mały dzbanek/ garnek o pojemości z 1L, do wypłukiwania resztek syropu z paczki. Bez problemu starcza do wypłukania dwóch ekstraktów do czysta. I masz odrazu ładnie rozcieńczone, i po krótkim mieszaniu ładną brzeczkę. Mój pierwszy "lager" na górniakach wyszedł dość ciekawie, trochę utleniony - ale był dobry. Będzie smaczniejsze niż koncernowce, o ile nie wpuścisz jakiegoś syfu. Ciężko by domowe piwo- nawet z puchy smakowało gorzej niż to co oferują w sklepach - nawet jak zrobisz je dość nieumiejętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofx1 Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Ja dodam jeszcze od siebie mała uwagę. Nie syp suchego ekstraktu bezpośrednio do brzeczki bo będziesz miał same gluty, których nie idzie rozmieszać. Zagotuj część wody i rozpuść w tym wrzątku cały proszek a potem przelej to do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patros Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Dzięki za rady. Piwo nastawione, wczoraj, ponieważ na pytanie dostałem odpowiedź na pw. Drożdże chodzą, a przynajmniej to wnioskuje po dźwiękach dobiegających z rurki. Udało mi się jeszcze nie otwierać fermentatora, postanowiłem, że pomiar zrobię najwcześniej we wtorek. Przed drożdżami było ok 6,5 BLG. Jedyne o co się martwię to czy nic się tam nie przyplątało, ale to może dlatego, że naczytałem się o infekcjach. Pojemnik stoi w 18 stopniach. Ekstrakt tak jak mówisz rozrobiłem wcześniej, nie wiem czy przeczytałem na forum czy po prostu postanowiłem zrobić to co jest napisane na opakowaniu tylko zastąpić cukier słodem. Jeszcze raz dzięki za pomoc i poszerzenie wiedzy. Teraz pozostaje czekać Edytowane 29 Maja 2015 przez Patros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Bardzo małe blg, nie dodałeś za dużo wody? Z Brewkitu + ekstraktu na 20-23 L powinno wyjść ok. 12 blg. Jak jest 20 litrów to może problemem jest urządzenie lub temperatura pomiaru. Sprawdź może w czystej wodzie ile wskazuje blg i czy skala nie jest przesunięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patros Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Wody było tyle ile pisał producent - 23 l może troszkę więcej. Kupiłem 4 wody po 5l, 2 litry poszły na rozrobienie ekstraktu i pewnie trochę ponad litr z puszki. Niestety próbówka mi się stłukła i dlatego mierzyłem bezpośrednio z fermentatora. Roztwór miał pewnie 23/24 stopnie. Balingometr sprawdzę jak wrócę z pracy. Edytowane 30 Maja 2015 przez Patros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patros Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Balingometr sprawny. Po wsypaniu 20 gram cukru do 1 L wody pokazał mi 2 blg. Możliwe, że temperatura wyższa o te kilka stopni tak przekłamała mi pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Udało mi się jeszcze nie otwierać fermentatora, postanowiłem, że pomiar zrobię najwcześniej we wtorek.Dobry pomysł, pod warunkiem że masz na myśli wtorek 9-tego czerwca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Balingometr sprawny. Po wsypaniu 20 gram cukru do 1 L wody pokazał mi 2 blg. Możliwe, że temperatura wyższa o te kilka stopni tak przekłamała mi pomiar? Nie - przekłamanie przy 24C będzie bardzo niewielkie - jakieś 0,2Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się