ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Czy zamiast slodu zakwaszajacego mozna uzyc slodu zakwaszonego? Wspomnianego surowca nie posiadam, ale jakby tak zakwasic pilzenski - mialoby to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 a to nie lepiej dodać kwasu mlekowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Czy zamiast slodu zakwaszajacego mozna uzyc slodu zakwaszonego? Wspomnianego surowca nie posiadam, ale jakby tak zakwasic pilzenski - mialoby to sens? Tak, możesz przygotować sobie zakwaszony zacier - przepis podałem gdzieś w wątku o książce Noonana. Ale jak pisał przedmówca, łatwiej użyć kwasu mlekowego albo fosforowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ale jak pisał przedmówca, łatwiej użyć kwasu mlekowego albo fosforowego. Brrrrrr! Powaznie? Mam 0,5L kwasu fosforowego. Kupilem go w praktikerze i ma etykietke "Odrdzewiacz do stali i zeliwa". Wiem, ze w coca-coli tez sa jego zwiazki ale... jakos wzdrygam sie przed wlewaniem takich rzeczy do mojego piwka Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć Powaznie? Mam 0,5L kwasu fosforowego. Kupilem go w praktikerze i ma etykietke "Odrdzewiacz do stali i zeliwa". odrdzewiacz to chyba nie tylko kwas fosforowy .......... co tam pisze w skaładzie chemicznym odrdzewiacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Ale jak pisał przedmówca' date=' łatwiej użyć kwasu mlekowego albo fosforowego.[/quote']Brrrrrr! Powaznie? Mam 0,5L kwasu fosforowego. Kupilem go w praktikerze i ma etykietke "Odrdzewiacz do stali i zeliwa". Wiem, ze w coca-coli tez sa jego zwiazki ale... jakos wzdrygam sie przed wlewaniem takich rzeczy do mojego piwka Jeżeli nie ma domieszek, możesz używac taki techniczny, tego się daje 2-3 ml A może masz solny albo siarkowy? Edytowane 18 Listopada 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć A może masz solny albo siarkowy? kiedys pytałem Bnp o siarkowy (bo mam cz.d.a) dostałem zjebkę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć A może masz solny albo siarkowy? kiedys pytałem Bnp o siarkowy (bo mam cz.d.a) dostałem zjebkę ;-) To jest najlepsze do piwa, tylko trzeba ostroznie dawkować, bo jest mocny. Po jego dodaniu powstają siarczany - naturalny składnik wody. Chyba, że robisz piwo słodowe i wolisz mieć chlorki - wtedy lepiej wziąć kwas solny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Rozwodnij kwas siarkowy do małego stężenie, np 1% i dopiero dodawaj. Można spokojnie przeliczyć dawkę potrzebną do zakwaszenia zacieru. Możliwe że też się przerzucę ze słodu zakwaszającego na kwas siarkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Cześć. Można spokojnie przeliczyć dawkę potrzebną do zakwaszenia zacieru. Rozumiem że ilośc użytego kwasu zależy od parametrów wody, Wesoły mozesz jakoś rozwinąć myśl o obliczaniu potrzebnej ilości? Czy po prostu zakwaszać do odpowiedniego ph na podstawie pasków i nie wydziwiac? Edytowane 18 Listopada 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 odrdzewiacz to chyba nie tylko kwas fosforowy .......... co tam pisze w skaładzie chemicznym odrdzewiacza? Chyba wlasnie czysty kwas fosforowy ale musialbym sprawdzic jak wroce do domu... A może masz solny albo siarkowy? Pewnie, ze mam. Siarkowy w postaci elektrolitu do akumulatora. Troche mnie zaczyna przerazac ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 odrdzewiacz to chyba nie tylko kwas fosforowy .......... co tam pisze w skaładzie chemicznym odrdzewiacza? Chyba wlasnie czysty kwas fosforowy ale musialbym sprawdzic jak wroce do domu... A może masz solny albo siarkowy? Pewnie' date=' ze mam. Siarkowy w postaci elektrolitu do akumulatora. Troche mnie zaczyna przerazac ten temat [/quote'] He he nie gadaj tylko dolewaj Piłeś kiedyś tanie wina? tam są związki siarkowego i pewna część polskiego społeczeństwa nie ma nic przeciwko i nic tylko zachwalają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ostrożność nie zawadzi - dodaj najpiew 1 ml, zobacz jak wyszło piwo i ew. następnym razem daj wiecej. Albo rozwodnij 1:40, i dodaj 1 ml do kufla, zobaczysz, czy coś czuć w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) posiadam akwarium i oprócz napowietrzacza i wszystkich testów pożyczam sobie od czasu do czasu ten preparat oparty z tego co pamiętam na kwasie fosforowym, bezpieczny na pewno - rybki przetestowały Edytowane 18 Listopada 2009 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Kwas siarkowy nie zakwasza tylko obniża pH. Na smak nie ma znaczącego wpływu! Dla nas jest istotne właśnie odpowiednie pH aby enzymy działały sprawnie! W winie nie ma kwasu siarkowego tylko związki pozostałe po rozkładzie SO2 - aktualnie każde wino wytwarzane tradycyjnie zawiera siarczany... Co do obliczeń mogę popytać kolegi, ale pewnie przejdzie do skomplikowanych obliczeń na podstawie analizy wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Wg danych ze stacji uzdatniania wody ma ona odczyn pH 6,8 czyli nie tak zle. Twardosc ogolna 78, co przy normie 60 - 500 oznacza raczej miekka. Tak sie zastanawiac, czy moze zrezygnowac po prostu z tego slodu zakwaszajacego. Czy ta wartosc pH bedzie mniej wiecej ok? Niestety szukajka nie przyjmuje wartosci dwuznakowych i wszystkich postow z pH znalezc sie nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Wg danych ze stacji uzdatniania wody ma ona odczyn pH 6,8 czyli nie tak zle. Twardosc ogolna 78, co przy normie 60 - 500 oznacza raczej miekka. Tak sie zastanawiac, czy moze zrezygnowac po prostu z tego slodu zakwaszajacego. Czy ta wartosc pH bedzie mniej wiecej ok? Tak, pH wody jest nieistone, ale ważne, że jest miękka, prawdopodobnie ustali się w rozsądnym zakresie. Ale zalezy tez, jaki masz zasyp, czy same słody jasne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 zwykle jasne. Czasem Pale Ale Tak na marginesie to mam wode z tego samego ujecia co browary Tyskie. Tyle, ze kranowe chloruja. Do browaru jest osobny wezel podciagniety, gdzie leci woda prosto ze zrodel na Wzgorzach Mikolowskich. A chloru mozna sie przynajmniej czesciowo pozbyc, odstawiajac wode na 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 zwykle jasne. Czasem Pale Ale Tak na marginesie to mam wode z tego samego ujecia co browary Tyskie. Tyle, ze kranowe chloruja. Do browaru jest osobny wezel podciagniety, gdzie leci woda prosto ze zrodel na Wzgorzach Mikolowskich. A chloru mozna sie przynajmniej czesciowo pozbyc, odstawiajac wode na 24h No i Tychy na pewno tę wodę modyfikują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Cześć Możliwe że też się przerzucę ze słodu zakwaszającego na kwas siarkowy. odgrzewam kotleta - Wesoły zmieniłeś sposób zakwaszania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 posiadam akwarium i oprócz napowietrzacza i wszystkich testów pożyczam sobie od czasu do czasuten preparat oparty z tego co pamiętam na kwasie fosforowym, bezpieczny na pewno - rybki przetestowały Ile dajesz tego preparatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się