Plo Koon Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 (edited) Spis treści: American Stout (SH Centennial) American India Pale Ale (Magnum, Citra, Simcoe) Sweet Stout American Pale Ale (Cascade, Chinook) Foreign Extra Stout Witbier Black IPA (Chinook, Centennial, Simcoe) American Wheat (SH: Mosaic) Belgian Tripel Belgijskie Żytnie IPA (Simcoe, Amarillo) Żytni Stout Russian Imperial Stout Witam wszystkich w moich skromnych zapiskach. Jako, że udało się finalnie uwarzyć swoje pierwsze piwo postanowiłem się podzielić z innymi moimi zapiskami. #1 American Stout 1. Zasyp: Pale Ale Weyermann: 3,2 kg Płatki jęczmienne 0,5 kg jęczmień palony 0,3 kg słód karmelowy Carafa II 0,1 kg 2. Zacieranie Jasne słody: 60 min w 66-67 st. C Jęczmień palony i słód karmelowy: 10 min w 72 st. c Wygrzew do 76 st. C 3. Filtracja wysładzane wodą o temp. +/- 72 st. C wyszło 21 litrów piwa o 12 BLG 4. Chmielenie: 60 minut - 18g Centennial 30g Chalannger 10 minut - 12 g Centennial 5. Chłodzenie i drożdże Chłodzone w wannie (w następnych warkach zainwestuje już w chłodnicę) od zakończenia gotowania do zadania drożdży - ok 65 minut. Drożdze S-04 rehydratyzowane w temp. 27 st. C, zadane do brzeczki o temp. 20 st. C. Po gotowaniu wyszło 17 litrów. 6. Fermentacja burzliwa: Temperatura 19-21 st. C 8 dni 7.Fermentacja cicha Temperatura 19-21 st. C Chmielone na zimno 60 g Centenniala 14 dni BLG po 14 dniach cichej 3 BLG 8. Refermentacja i butelkowanie Zakładane nasycenie na poziomie v/v 2 67 g cukru rozpuściłem w 1 litrze wody Zlałem na to młode piwo. Wyszło 20 butelek 0,5l i 17 butelek 0,33 l. Przechowywane w temp. 14-16 st. C Butelkowanie 23/05/2015 Wczoraj uległem pokusie i otworzyłem pierwszą butelkę. Szału nie ma ale piwo da się wypić i na swój sposób jest smaczne. Dominuje chmiel - dam piwu jeszcze trochę czasu myślę, że po miesiącu od butelkowania się lepiej ułoży. I tak jestem dumny - w końcu to pierwsze. Z czasem stwierdzam, że piwo choć dry to jednak wyszło zbyt puste. Zabawa w dodawanie chmielu do tego stylu też nie była najlepszym pomysłem. Edited March 21, 2017 by Plo Koon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted August 23, 2015 Author Share Posted August 23, 2015 Jako drugie piwo wybrałem AIPĘ z racji tego, że z tym stylem jestem dość dobrze zaznajomiony. Zobaczymy jaka wyjdzie wersja domowa. #2 American India Pale Ale Zasyp Pale Ale Weyermann: 4,47 kg Słod pszeniczny Wyremann: 0,56 kg Słód monachijski typ I Bestmaltz 0,39 kg Cara Gold 120 EBC Castlemalting – 0,17 kg Zacieranie: 15,5 litra wody podgrzane do 55° C Wsypanie wszystkich słodów, temperatura spadła do 51 ° C Podgrzewanie do 64-65° C przerwa 60 minut. Podgrzewanie do 71° C przerwa 15 minut Wygrzew 76 ° C przez 9 minut Filtracja Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono 4 litry brzeczki przedniej. Woda do wysładzania 76° C – 18-20 litrów odebrano 23 litry brzeczki o BLG 17,5. Warzenie i chmielenie -60 minuta gotowania – 30 g chmielu Magnum (11,2 % alfa) -15 minuta gotowania – 20 g chmielu Citra (13,5 % alfa) -10 minuta gotowania – 10 g chmielu Citra (13,5 % alfa) -5 minuta gotowania – 10 g chmielu Citra (13,5 % alfa) -1 minuta gotowania – 20 g chmielu Citra (13,5 % alfa) Chłodzenie i zadanie drożdży Schłodzenie w wannie (ostatni już raz - chłodnica już zakupiona), 125 minut do temp. 21 stopni Drożdże (Safale US-05) rehydratyzowane w 27 st. C, zadane 30 minut po rehydratyzacji. Zadano do 16,5 litra brzeczki (2,5 litra z chmielinami przeznaczyłem na straty) Fermentacja burzliwa 9 dni w temp. 21,5 st. C (pudło styropianowe w piwnicy na betonowej posadzce). Po 9 dniach BLG spadło do 3,5. Fermentacja cicha 14 dni w temp. 21,5 st. C. BLG końcowe 3. Chmielenie na zimno - ostatnie 7 dni fermentacji cichej - 30 g Citra i 100 g Simcoe. Straty po fermentacji 1 litr. Refermentacja i butelkowanie Zakładane nagazowanie 2,2 v, 88 gram cukru rozpuszczone w 1,2 litra wody, brzeczka zlana na rozpuszczony cukier. Do butelek poszło 16 litrów piwa. Efekty? Za 3-4 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted September 13, 2015 Author Share Posted September 13, 2015 Z jednej rzeczy jestem na pewno zadowolony w tym piwie - aromat naprawdę znakomity. Może z czasem jakieś wady z pod oparów chmielu wyjdą, na tą chwilę jest piękne aromat chmielowy. Stosunkowo dobrze wyszła podbudowa słodowa, piwo jest zbalansowane, goryczka też jest mocna, ale nie ściąga. Porażką jest efekt wizualny - błoto. Do tego mizerna piana. Nie wiem czy błędy popełnione zostały przy wysładzaniu czy jeszcze przy zacieraniu. Następnym razem pewnie użyję mchu irlandzkiego, ot dla porównania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Piwa chmielone na zimno zawsze będą wyraźnie mocniej zmętnione, więc to może być też to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted October 2, 2015 Author Share Posted October 2, 2015 #3 Sweet Stout Zasyp Pale Ale (Bestmaltzn i Weyermann): 1,9 kg Słód Monachijski I (Bestmaltzn i Weyerman): 1,28 kg Coffe Light (Castlemalting) – 0,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Czekoladowy jasny, (Strzegom) – 0,21 kg Czekoladowy ciemny, (Strzegom) – 0,24 kg Nalew: 10 litrów + 6 litrów z kleikowania płatków owsianych. 2. Zacieranie: 69°C. – przerwa 60 minut. W 10 minucie zacierania dodane skleikowane płatki owsiane (temp. 64°C). Po 60 minutach negatywna próba jodowa. Podgrzewanie do 72° C przerwa 15 minut Podgrzewanie do 76 ° C przerwa 5 minut 3. Filtracja: Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono ok. 4,5 litra brzeczki przedniej. Woda do wysładzania 76° C – 19 litrów Odebrano 25 litrów brzeczki o gęstości 11,4 BLG (zmierzone na schłodzonej brzeczce). 4. Gotowanie: 60 minuta gotowania – 30 g chmielu Magnum (11,2 % alfa) 15 minuta gotowania – 700 g laktozy 5. Chłodzenie i zadanie drożdży: chłodnica zanurzeniowa – 50 minut od temp. 21°C. rehydratyzacja drożdży (Safale S-04) w 150 ml wody, temperatura 27° C. Po 15 minutach zamieszane, zadane w temperaturze 21° C po 35 minutach od re hydratyzacji do 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 16 BLG. 0,5 l brzeczki z chmielinami jako odpad. 6. Fermentacja: Ekstrakt początkowy: 16 BLG Fermentacja burzliwa: 21 dni, ekstrakt po fermentacji burzliwej 8 BLG. 7. Butelkowanie: 100 g cukru rozpuszczone w 0,5 l wody. Syrop zlany do fermentora. Planowane nagazowanie 2,1 v. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted October 10, 2015 Author Share Posted October 10, 2015 No i chyba pierwsza poważna wpadka. Piwo po trzech tygodniach w butelkach ładnie się nasyciło, barwa wyszła za jasna (dziękuję Ci Beersmith!). Ale co z tego? Piwo w zasypie miało 0,7 kg laktozy i 0,5 kg a wyszło wodniste jak kocerniak. W smaku kwaśne, nie do wypicia. Niestety będzie kanał, a przede mną przemyślenie gdzie został popełniony błąd. Stawiam albo na niedokładnie wymytą chłodnicę (pierwsze użycie po zakupie), albo na warunki w piwnicy gdzie piwo fermentowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted December 13, 2015 Author Share Posted December 13, 2015 (edited) Po porażce jaką okazał się Sweet Stout postanowiłem podejść do sprawy poważniej. Sprzęt został potraktowany chemią, fermentację przeprowadzam ponownie w pokoju - piwnica nie okazała się najlepszym miejscem. #4 American Pale Ale Zasyp Pale Ale (Bestmaltz): 3,46 kg Słód Pszeniczny jasny (Bestmaltz) 0,47 kg Carahell (Weyerman) – 0,5 kg 15,25 litra wody - 3,5 l/kg słodu. 2. Zacieranie: 62°C. – przerwa 60 minut. Po 60 minutach negatywna próba jodowa. 76 ° C mash out 3. Filtracja: Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono ok. 5,5 litra brzeczki przedniej. Woda do wysładzania ~76° C – 16,4 litra Odebrano 26,5 litrów brzeczki o gęstości 8,5o BLG (zmierzone na schłodzonej brzeczce). 4. Gotowanie: Chinook (11,2 alfa) - 15 g - na 60 minut gotowania Chinook (11,2 alfa) - 15 g - na 30 minut gotowania Mech Irlandzki - 7 g - na 10 minut gotowania (bez rehydratyzacji) Chinook (11,2 alfa) - 20 g - whirpool (do brzeczki w temp. 65 st. C) Cascade (7,7 alfa) - 50 g - whirpool (do brzeczki w temp. 65 st. C) 5. Chłodzenie i zadanie drożdży: chłodnica zanurzeniowa – 30 minut od temp. 20°C. Drożdze - Safale US-05 rehydratyzacja w 200 ml przegotowanej wody, temperatura 27° C. Po 15 minutach zamieszane, po kolejnych 5 minutach zadane w temperaturze 20° C po 30 minutach od rehydratyzacji do 20 litrów silnie napowietrzonej brzeczki o ekstrakcie 12° BLG. Około 2 l brzeczki z chmielinami jako odpad. 6. Fermentacja: Ekstrakt początkowy: 12o BLG Fermentacja burzliwa - temperatura 18 st. C (temp. otoczenia 15 st. C) - 5 dni - temperatura 19 st. C (temp. otoczenia 16 st. C) - 10 dni Fermentacja cicha - temperatura 16 st. C - 6 dni Chmielenie na zimno - 50 g Chinook (5 dni) - 50 g Cascade (5 dni) Ekstrakt końcowy: 2oBLG 7. Butelkowanie: Syrop z 118 g cukru 1 litr wody. Rozlane do 20 butelek 0,5 litra oraz 25 butelek 0,33 litra. Planowanie nasycenie 2,3 v/v. ----------------------------------------------------------------- Po 13 dniach burzliwej piwo zeszło do ~2 BLG (balingomierz pokazuje miedzy 1,5 a 2). Nad piwem nadal ok. 1 cm warstwa piany. Po 15 dniach to samo. Piwo poszło na cichą. W chmielinach po cichej pozostał mi z 1 litr piwa. Zapach ładny, żadnych niepokojących objawów na powierzchni brzeczki. Uwagi: Wnioski na następną warkę tego piwa: inny dobór chmieli, zmiana Carahell na jaśniejszy karmel, zamiast pale ale pilzneński. Do tego niższe wysycenie. Jak się uda to także zacierać na jeszcze bardziej wytrawnie. Edited February 21, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted December 27, 2015 Author Share Posted December 27, 2015 APA na cichej, w planach kolejne piwo tuż po nowym roku - będzie to FES. Tymczasem z racji świąt była okazja do wypicia jednej z ostatnich butelek mojej AIPY (choć w sumie po barwie wyszła Red AIPA). Jak wrażenia? Od uwarzenia mija właśnie 5 miesięcy, piwo się ułożyło w smaku jest przyzwoite. Pół wytrawne, z odpowiednia kontrą ciasteczkową i solidną goryczką. Ta sama goryczka jednak jest zbyt zalegająca, następnym razem spróbuję innego chmielu niż Magnum. Niestety aromat, który mi bardzo pasował gdy piwo było świeże teraz nieco zelżał (niemniej nadal czuć, że to IPA). Nuty Simcoe praktycznie nieodczuwalne, dominuje citra z swoimi cytrusami. Do tego w tle majaczy mi delikatny rozpuszczalnik, ale że tak będzie czułem już od początku, bo warzenie przypadło na falę największych upałów i nawet piwnica mi nie zapewniła odpowiedniej temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 APA rozlana. 45 butelek - 20x0,5l 25x0,33l. Przy okazji przygotowywania butelek użyłem nowego gadżetu - sterylizatora do butelek - bardzo fajna sprawa. Cały proces poszedł mi nadzwyczaj sprawnie. Pierwszy raz nie miałem problemu na żadnym etapie, wszystko od zacierania po butelkowanie poszło zgodnie z planem. Mam nadzieję, że efekt będzie zgodny z oczekiwaniami. Tymczasem w planach jest coś ciemniejszego i mocniejszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 APA wyszła niemalże taka jaka wyjść miała. Wytrawna, lekka goryczka, wysycenie prawie idealne.Aromat zdecydowanie przyjemny, tylko barwa nieco za ciemna ale piwo jest dość klarowne (czyżby mech?). Piana też przyzwoita. Niestety 100 g chmielu na cichą nie dało zbyt intensywnego aromatu. Pytanie co jest przyczyną - leciwość chmieli (zbiór 2014), czy jego za mała ilość? A jutro warzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Niestety 100 g chmielu na cichą nie dało zbyt intensywnego aromatu. Pytanie co jest przyczyną - leciwość chmieli (zbiór 2014), czy jego za mała ilość? Chmielenie na zimno - 50 g Chinook (5 dni) - 50 g Cascade (5 dni) Z tym chmielem to raczej nie przesadzaj - 100 g to całkiem sporo... Jak dla mnie to Chinnok i Cascade raczej słabe aromaty dają. Postawiłbym następnym razem na inne chmiele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Właśnie też 100 uważałem za sporą ilość. Nie chciałem iść w oklepany zestaw Citra, Simcoe Profil jest ok, tylko intensywność nieco za niska. Trzeba szybko wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Taka ilosc chmielu to na 60litrów daje I rzeczywiscie wtedy aromat jest bardzo delikatny i przyjemny. Wg mnie za nisko wrzuciłes chmiel (65C) i pytanie jak długo on tam siedział - czy po prostu chłodziłes dalej? Chinook rzeczywiście może być słaby w aromacie, ale nie mam jakiegoś dużego doswiadczenia z nim na aromat, bo na goryczke go uwielbiam. Proponuje mosaic plus cascade. Moje ulubione chmiele na aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 Taka ilosc chmielu to na 60litrów daje I rzeczywiscie wtedy aromat jest bardzo delikatny i przyjemny. Wg mnie za nisko wrzuciłes chmiel (65C) i pytanie jak długo on tam siedział - czy po prostu chłodziłes dalej? Chinook rzeczywiście może być słaby w aromacie, ale nie mam jakiegoś dużego doswiadczenia z nim na aromat, bo na goryczke go uwielbiam. Proponuje mosaic plus cascade. Moje ulubione chmiele na aromat. Siedział około 20 - 30 minut, czyli do przelania schłodzonej brzeczki do fermentora. Następnym razem wrzucę od razu po wyłączenia palnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 (edited) Warka była trochę czyszczeniem magazynów, a trochę próbą uwarzenia czegoś w stylu słabo eksploatowanym na rynku. Bardzo udany dzień, wszystko poszło jak trzeba. Filtracja jak marzenie, nadal nie widzę potrzeby zabawy w oplot. Z chłodzenia śniegiem zrezygnowałem, pozostałem przy chłodnicy. Jedyny minus to jaki, że podczas sprzątania stłukłem balingomierz #5 Foreing Extra Stout Zasyp Pale Ale (Bestmaltz): 4,307 kg Płatki owsiane błyskawicze (z Biedronki ); 0,8 kg Cara Gold (Castlemalting); 0,364 kg Monachijski I (Weyermann): 0,285 kg czekoladowy jasny (Strzegom): 0,372 kg czekoladowy ciemny (Strzegom): 0,326 kg pszenica prażowa (Strzegom): 0,25 kg 15 litra wody - 3 l/kg słodu. 2. Zacieranie: Wszystkie słody wsypane w temp. 72°C - temperatura spadła do 66°C 66°C. – przerwa 60 minut. 72°C - przerwa 15 minnut. 76 ° C mash out 3. Filtracja: Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono ok. 5 litra brzeczki przedniej. Woda do wysładzania ~76° C – 13 litrów. Koniec wysładzania przy 2o BLG Odebrano 26 litrów brzeczki o gęstości 15,5o BLG (zmierzone na schłodzonej brzeczce). 4. Gotowanie: Target (10,5 alfa) - 85 g - na 60 minut gotowania Target (10,5 alfa) - 15 g - na 30 minut gotowania Mech Irlandzki - 10 g - na 10 minut gotowania (bez rehydratyzacji) 5. Chłodzenie i zadanie drożdży: chłodnica zanurzeniowa – 40 minut od temp. 20°C. Drożdze - Dwa opakowania Safale S-04 rehydratyzacja w 200 ml przegotowanej wody, temperatura 27° C. Po 15 minutach zamieszane, po kolejnych 15 minutach zadane w temperaturze 20° C do 20 litrów silnie napowietrzonej brzeczki o ekstrakcie 18° BLG. Około 2 l brzeczki z chmielinami jako odpad. 6. Fermentacja: Ekstrakt początkowy: 18o BLG Fermentacja burzliwa - 1 doba - temperatura 18 st. C - od 2 doby - temperatura 19 st. C Leżakowanie - 27 dni z 25 g płatków z beczki po whiskey, które dodatkowo przez 3 tygodnie macerowałem w 100 ml Ballatines'a Finest Ekstrakt końcowy: 6o BLG 7. Butelkowanie: 54 butelek 0,33 l, syrop z 80 g cukru. Planowane nasycenie 2 v/v Edited March 12, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Warka nr #5 czyli FES poszedł na leżak z dodatkiem 25 g płatków z beczki po whiskey, które dodatkowo przez 3 tygodnie macerowałem w 100 ml Ballatines'a Finest. Piwo fajnie czekoladowe w aromacie, zobaczymy co z tego będzie S-04 ładnie się zbiły na dnie, jednak zeszły dość płytko bo do 6 BLG. Normalnie przytrzymałbym piwo jeszcze nad drożdżami, ale szybki test fermentacji wskazał mi na BLG 6,4, więc uznałem że to końcowy wynik. Mam nadzieję, że nie będzie to jakiś nieznośny ulepek. Mam pytanie co z nagazowaniem takiego piwa po 6 tygodniach? Będę potrzebował wsparcia drożdży, czy te które zostały w piwie dadzą radę nasycić piwo CO2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 20, 2016 Author Share Posted February 20, 2016 (edited) Bardzo lubię ten styl toteż pierwszą przygodę z Belgią zaczynam od tego właśnie piwa. Poszło nadzwyczaj sprawnie. Przy 30% surowców niesłodowanych w zasypie były obawy przed filtracją, a ta...poszła wprost idealnie. Receptura autorska, zobaczymy co z tego wyjdzie. O dziwo osiągnąłem jakąś wysoką wydajność i OG wyszło o jeden stopień BLG wyższe. Postanowiłem jednak darować sobie dolewanie wody. Nauczka na przyszłość. #6 Witbier Zasyp Pale Ale (Weyermann): 2,1 kg Pszeniczny jasny (Weyermann): 1 kg Płatki pszenne: 1 kg Płatki owsiane błyskawicze (Biedronka); 0,4 kg Zakwaszający (Weyermann): 0,1 kg 15 litra wody - 3,5 l/kg słodu. 2. Zacieranie: Wszystkie słody wsypane w temp. 58°C - temperatura spadła do 55°C 55°C - przerwa 15 minut 66°C – przerwa 60 minut 72°C - przerwa 15 minut 76 ° C mash out 3. Filtracja: Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono ok. 5 litra brzeczki przedniej. Woda do wysładzania ~76° C – 15 litrów. Koniec wysładzania przy 5o BLG Odebrano 26 litrów brzeczki o gęstości 12,5o BLG 4. Gotowanie: Styrian Goldings (4,8 alfa) - 30 g - na 60 minut gotowania Kolendra - 11 g - 10 minut Skórka słodkiej pomarańczy - 60 g -10 minut Skórka cytryny - 10 g - 10 minut Skórka limonki - 5 g - 10 minut Styrian Goldings (4,8 alfa) - 20 g - na 5 minut gotowania 5. Chłodzenie i zadanie drożdży: chłodnica zanurzeniowa – 35 minut od temp. 23°C. Drożdze - Brewferm Blanche - rehydratyzacja w 200 ml przegotowanej wody, temperatura 23° C. Po 15 minutach zamieszane, po kolejnych 15 minutach zadane w temperaturze 23° C do 18,5 litrów silnie napowietrzonej brzeczki o ekstrakcie 13,5° BLG. Około 2 l brzeczki z chmielinami jako odpad. 6. Fermentacja: Ekstrakt początkowy: 13,5° BLG Fermentacja burzliwa 22,5° C - 7 dni 20° C - 14 dni Ekstrakt końcowy: ~3,2 ° BLG 7. Butelkowanie: 37 butelek 0,5 l, 140 g cukru w 1 litrze wody. Planowane nasycenie 2,7 v/v. Edited March 12, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 21, 2016 Author Share Posted February 21, 2016 Po około 12h od zadania drożdże ochoczo zabrały się do fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 12, 2016 Author Share Posted March 12, 2016 (edited) Dziś pracowita sobota choć bez warzenia. W butelkach wylądował: Witbier (zszedł do ok 3,2o BLG, gdy FFT wskazywał na docelowe dofermentowanie na poziomie 3,5). W aromacie cudowny miks kolendry i pomarańczy. Efekt lepiej niż zadowalający. Kolor ładny, mętny. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy po nagazowaniu. Wielu ostrzegało, że Breferm Blanche produkują sporo siarki, potwierdzam że fermentacja w górnym zakresie (22-23o C) żadnej siarki nie daje. FES po miesiącu leżakowania z płatkami dębowymi (miałem go zlać w tamtym tygodniu, ale cóż nie ma czasu), trafił do butelek. Nic już nie dofermentował, FG na poziomie 6o BLG trochę niepokoi, ale FFT wskazywał właśnie na takie odfermentowanie. Płatki dębowe póki co dały bardzo subtelną nutkę wanilii, zobaczymy czy w butelkach będzie lepszy efekt. Z usprawnień. Zmywak kuchenny przy dekantacji znad drożdży wpisuje się znakomicie. Straciłem może z 200 ml piwa. Edited March 12, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 (edited) Dziś odpaliłem próbną butelkę warki #6 Witbiera, żeby zobaczyć czy piwo się nagazowało. O dziwo wyszło dość klarowne, piana niezła - choć szybko opada do niewielkiego krążka. W aromacie na szczęście nie dominuje kolendra, piwo jest wyraźnie pszeniczne uzupełnione cytrusami i taką niewielką nutą taniego szampana. Wysycenie dość wysokie i w smaku także trochę jak ruski szampan. Zdecydowanie wytrawne, dużo płatków dało fajną aksamitność. Nie jest źle, chyba pierwszy raz mogę powiedzieć, że piwo absolutnie do powtórzenia. Wnioski: Następnym razem lepiej rozgniotę kolendrę, i zdecydowanie zwiększę ilość skórek. Zasyp i zacieranie się sprawdziło - ewentualne modyfikacje zakładam jedynie w kwestii pszenicy - zrezygnuję z podziału płatki - słód na rzecz samych płatków. Wbrew ostrzeżeniom fermentacja Brewferm Blanche nie dała siarki, drożdże swoją robotę zrobiły na 4+. Celem uniknięcia tego ruskiego szampana refermentację przeprowadzę w niższej temperaturze niż pokojowa. Do poprawy także piana, ale tu czeka mnie dłuższa rozkmina jaka jest przyczyna słabej trwałości. Edited March 28, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 26, 2016 Author Share Posted March 26, 2016 (edited) Po 14 dniach od zabutelkowania podjąłem próbę oceny nagazowania warki nr #5 FES. Jak się okazało piwo, mimo długiego (miesięcznego) leżakowania się nagazowało (choć piana wyszła tragiczna). Trzeba dać mu się teraz ułożyć, bo na razie ciężko oceniać. Po miesiącu od zabutelkowania kolejna próba. Nagazowanie jest ale dość niskie, piana tragiczna. Niestety piwo wyszło bardzo palone w kierunku popielniczki. Edited April 10, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted April 9, 2016 Author Share Posted April 9, 2016 (edited) #7 Black IPA OG: 15,5°BLGFG: 3,5°BLGIBU: 38 (według Beersmith) Barwa: ?? Alkohol: 6.2 1. Zasyp · Pale Ale (Weyermann): 3.9 kg · Pszeniczny jasny (Weyermann): 0.6 kg · Carahell (Weyermann) 0.5 kg · Caramunich I (Weyermann): 0,25 kg 19 litrów wody - 3,7 l/kg słodu. Ph= 5,7 | Dodatki: Gips:0,6g, Sól Epsom1.9g 2. Zacieranie: Wszystkie słody wsypane w temp. 69°C - temperatura spadła do 67°C · 67-64°C – przerwa 60 minut · 72°C - przerwa 10 minut · 76 ° C mash out 3. Filtracja: · Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono ok. 4 litra brzeczki przedniej. · Woda do wysładzania ~72° C – 12 litrów. Ph=5.2, Dodatki: Gips: 0,6g, Sól Epsom1.9g · Koniec wysładzania przy 5o BLG · Odebrano 25 litrów brzeczki o gęstości 14o BLG 4. Gotowanie: · Simcoe (13.2 alfa) - 20 g - na 30 minut gotowania · Chinook (12.8 alfa) – 25 g– na 15 minut gotowania · Mech irlandzki – 10 g – 10 minut gotowania · Ekstrakt z Carafa II Special – 2 litry – 12h ekstrahowania na zimno 0,75 kg Carafa II Special · Simcoe (13.2 alfa) - 80 g - na flame out · Chinook (12.8 alfa) – 75 g– na flame out · Centennial (9.5. alfa) – 50 g – flame out 5. Chłodzenie i zadanie drożdży: · chłodnica zanurzeniowa – 40 minut od temp. 18°C. · Drożdze – Safale US-05 22g - rehydratyzacja w 400 ml przegotowanej wody, temperatura 25° C. Po 15 minutach zamieszane, po kolejnych 15 minutach zadane w temperaturze 18° C do 20 litrów silnie napowietrzonej brzeczki o ekstrakcie 15,5° BLG. Około 3 l brzeczki z chmielinami jako odpad. 6. Fermentacja: · Ekstrakt początkowy: 15,5° BLG · Fermentacja burzliwa 18° C - 14 dni 19° C - 7 dni · Ekstrakt końcowy: 3,5° BLG Dodatki na zimno: 50 g Chinook - 5 dni 50 g Simcoe - 5 dni 50 g Centennial - 5 dni 7. Butelkowanie: 17 litrów, 117 g cukru - syrop 1litr. No i po warzeniu. Jestem wielkim fanem Black IPA. Pomysł na to piwo jest następujący - czarne tylko z barwy, aromaty wyraźnie leśnie - stąd taki a nie inny set chmieli. Zobaczymy jaki będzie efekt Kilka nowinek jak usprawniona chłodnica (udało się zbić do <20oC w przyzwoitym czasie 35 minut!), z kolei filtracja oplotem okazała się czystą przyjemnością - 40 minut i po sprawie. Dodatkowo pobawiłem się w małe modyfikacje wody - wyjściowo warzę na źródlanej z biedronki. Goryczka wychodziła mi ostatnio bardzo średnia, z tego też powodu nie dałem w ogóle chmielu na 60. Podbiłem siarczyny i dodałem gips. A 2 ml kwasu fosforowego pozwoliło mi obniżyć Ph wody do wysładzania - co ciekawe bardzo poprawiła mi się wydajność. Nie wiem czy to zasługa oplotu, lepszej wody, ale tak się stało. Zamierzony ekstrakt udało mi się uzyskać przez dolanie prawie 2 litrów ekstraktu z Carafy II Special. Inaczej miałbym Double Black IPA Wczoraj 750 g Carafy II zalałem 2,5 litrami wody źródlanej (tej samej co do warzenia) dziś po dwukrotnym odfiltrowaniu dodałem na ostatnie 10 minut. Barwa wygląda na właściwą. Dodatkowo udało mi się uzyskać z resztek 1,5 litra czystej brzeczki 8 BLG - będzie akurat na przyszłość do startera - trzeba jeszcze ładnie zapasteryzować. Edited May 7, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted April 30, 2016 Author Share Posted April 30, 2016 (edited) Black IPA w butelkach. Piwo 5 dni chmieliłem na zimno zestawem 3x50g Simcoe, Chinook, Centennial. Piwo przy rozlewie pięknie pachnie mango - jestem kontent. Liczyłem na bardziej "zielone" aromaty - ale naprawdę piwo pachnię obłędnie. Zero paloności, zero czekolady, sam chmiel. W ramach eksperymentu zrezygnowałem z przelewania na cichą - piwo 3 tygodnie trzymałem w jednym fermentorze. W tym samym fermentorze chmieliłem na zimno i niestety skutki nie były najlepsze. Ok. 4 litry brzeczki zostało w chmielinach i osadzie drożdżowym. Zwykle znakomicie spisujący się druciak nic nie pomógł. Przy następnym piwie o podobnym ekstrakcie i chmieleniu chyba będę musiał w trakcie warzenia i układania receptury wziąć pod uwagę te straty. W ten weekend w planach jeszcze American Wheat na prostym zasypie i z prostym chmieleniem (SH Mosaic). Edited May 1, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 (edited) #8 American Wheat OG: 12°BLGFG: 2°BLGIBU: 20 (według Beersmith) Barwa: 7 Alkohol: ~5,5% Zasyp · Pale Ale (Castle Malting): 2 kg · Pszeniczny jasny (Castle Malting): 2,4 kg 16,8 litrów wody - 3,7 l/kg słodu. Ph= 5,7 | Dodatki: Gips:0,2g, Sól Epsom 1g 2. Zacieranie: Wszystkie słody wsypane w temp. 69°C - temperatura spadła do 67°C · 67-64°C – przerwa 75 minut · 76 ° C mash out 3. Filtracja: · Wysładzanie ciągłe, odebrano i zawrócono ok.3 l brzeczki przedniej. · Woda do wysładzania ~72° C – 12 litrów. Ph<5, Dodatki: kwas fosforowy (75%) - 3 ml · Koniec wysładzania przy ??? BLG · Odebrano 24 litrów brzeczki o gęstości 12o BLG 4. Gotowanie: · Mosaic (12 alfa) - 20 g - na 15 minut gotowania · Mech irlandzki – 5 g – 15 minut gotowania · Mosaic (12 alfa) - 80 g - na flame out Odebrałem 16 litrów brzeczki o ekstrakcie 14° BLG, dolałem ok 3. wody butelkowanej. 5. Chłodzenie i zadanie drożdży: · chłodnica zanurzeniowa – 40 minut od temp. 18°C. · Drożdze – Safale US-05 12g - rehydratyzacja w 200 ml przegotowanej wody, temperatura 25° C. Po 15 minutach zamieszane, po kolejnych 10 minutach zadane w temperaturze 18° C do 18 litrów silnie napowietrzonej brzeczki o ekstrakcie 12° BLG. Około 4 l brzeczki z chmielinami jako odpad. 6. Fermentacja: · Ekstrakt początkowy: 12° BLG · Fermentacja burzliwa 18° C - 2 tygodnie 21° C - 6 dni · Ekstrakt końcowy:2 ° BLG 7. Butelkowanie: 120 g cukru w 1.2 litra wody, 2,5 v/v. Wyszło 44 butelek (18 litrów). Edited May 27, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 American Wheat uwarzony. Wreszcie zaopatrzyłem się w taboret i butlę i korzystając z pięknej pogody piwo uwarzyłem na balkonie. Wreszcie nikomu nie zawadzałem Oczywiście nie obyło się bez problemów. Ale może najpierw o założeniach, które są do bólu proste. Zwyczajne, wysoce pijalne orzeźwiające piwo na lato, z subtelnym aromatem chmielowym. Chmielenia na zimno nie planują, to będzie American Wheat a nie Wheat IPA. Goryczki nie będzie wiele, bo chmiel wrzuciłem dopiero na ostatnie 15 minut. Wróćmy jednak do problemów. 1) Na balkonie garnek szybciej oddawał ciepło i przegapiłem moment jak temp. mi spadła poniżej 60, musiałem podgrzewać przez co czas zacierania uległ wydłużeniu. 2) Przesadziłem z kwasem fosforowym i PH wody do wysładzania miałem chyba w granicach 4. 3) Wysładzałem do objętości (24 litry) i praktycznie wyciągnąłem ostatki wysłodzin z młóta - oby nie było skutków ubocznych. 3) Wydajność - brzeczka przed gotowaniem miała 12 BLG, a tyle miała mieć po gotowaniu. Dolałem 3 litry wody butelkowanej. Nadal nie wiem jak radzić sobie z osadem po gotowaniu, mam olbrzymie (ok. 4 litry) straty. Zmywak znakomicie spisujący się przy ubitym osadzie po chmieleniu na zimo, kolejny raz zawiódł. Trzeba pomyśleć o chmieleniu w workach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now