Plo Koon Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 FFT wskazał 7brix dla próbki czystej Warka 13A - Gose z marakują i mango. Zeszło do 6 brix, wyszło 10 litrów. Butelkowane z 50g cukru. Marakuja wniosła sporą kwaśność. Niemniej i tak dodałem kwasu mlekowego 4.5 ml na litr piwa. Warka 13B - Gose z malinami. Zeszło do 5 brix, także 10 litrów, także butelkowane z 50g cukru. Maliny ładnie oddały kolor, dodatkowo jest mniej kwaśne i bardziej "oczywiste". Także dodałem kwas mlekowy 4.5 ml/litr piwa. Kolendra i sól na granicy autosugestii. Fermentacja raczej nie przyniosła nic negatywnego. Siarki nie czuję, niewielka estrowość w kierunku brzoskwiń. Jest dobrze. Zobaczymy jak będzie smakować po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Dziś z braku czasu nietypowo, warka z ekstraktów. Warka #14 APA Receptura: 3,4 kg ekstraktu jasnego WES 20 litrów wody (2g soli + 2g gipsu) gotowanie 10 minut 50 g Mosaic + 30g CTZ na ostatnie 30 minut chłodzenia. OG: 12 brix objętość 20 litrów Drożdże US-05 1 op. uwodnione. Fermentacja: 18 stopni Warka #15 Cydr kartonikowy 10 litrów soku jabłkowego 100%. OG - 11 brix Drożdże Mangrove Jack M02 Cider Fermentacja: <20 stopni Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Plo Koon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się