Skocz do zawartości

Dawid Warzy


Rekomendowane odpowiedzi

FFT wskazał 7brix dla próbki czystej

 

Warka 13A - Gose z marakują i mango. Zeszło do 6 brix, wyszło 10 litrów. Butelkowane z  50g cukru. Marakuja wniosła sporą kwaśność. Niemniej i tak dodałem kwasu mlekowego 4.5 ml na litr piwa. 

 

Warka 13B - Gose z malinami. Zeszło do 5 brix, także 10 litrów, także butelkowane z 50g cukru. Maliny ładnie oddały kolor, dodatkowo jest mniej kwaśne i bardziej "oczywiste". Także dodałem kwas mlekowy 4.5 ml/litr piwa. 

 

Kolendra i sól na granicy autosugestii. Fermentacja raczej nie przyniosła nic negatywnego. Siarki nie czuję, niewielka estrowość w kierunku brzoskwiń. Jest dobrze. Zobaczymy jak będzie smakować po fermentacji. 

 

18892905_10207276375062616_8265679182873

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dziś z braku czasu nietypowo, warka z ekstraktów.  

 

Warka #14 

 

APA

 

Receptura:

 

3,4 kg ekstraktu jasnego WES

20 litrów wody (2g soli + 2g gipsu)

gotowanie 10 minut

 

50 g Mosaic + 30g CTZ na ostatnie 30 minut chłodzenia. 

 

OG: 12 brix

objętość 20 litrów

 

Drożdże US-05 1 op. uwodnione.

Fermentacja: 18 stopni

 

 

Warka #15

Cydr kartonikowy

 

10 litrów soku jabłkowego 100%. 

OG - 11 brix

 

Drożdże Mangrove Jack M02 Cider

Fermentacja: <20 stopni

Edytowane przez Plo Koon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.