Mis__Koralgol Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Planuje uwarzyć swoją pierwszą warkę i chcę od razu zacierać stouta. Zależy mi na tym aby miał dużo nut czekoladowych, karmelowych i paloności. Dobrze żeby był delikatny w smaku i chciałbym uzyskać bujną drobną pianę cos jak w piwie murphy's Wymyśliłem więc coś takiego : Pilzneński 4kg Monachijski 1kg Strzegom czekoladowy 300g Strzegom Bursztynowy 300g Strzegom karmelowy 300g chmiele: Marynka 40g Lubelski 40g Drożdże s-04 Zacieranie 60min 66st 10min 72st Słody ciemne na ostatnie 10 min Moje pytanie jest tutaj do bardziej doświadczonych piwowarów czy coś z tego wyjdzie:) Będę wdzięczny za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Będzie pyszne! Jak każde pierwsze piwo. Moje pierwsze bylo najlepszym jakie zrobiłem Tradycyjnie stouty zaciera się z ciemnymi od początku. No i dodatek palonego jęczmienia sprawdza się w stoutach doborze. Oczywiście wszystko warto poczuć to na własnej skurze - nie masz co się oszukiwać - każdy piwowar domowy popełnia błędy i każdy poszukuje swoich receptur/smaków. Ważne jest aby błędy i poszukiwania częściej były świadome jak przypadkowe ( choć i te są w niewielkiej skali konieczne ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mis__Koralgol Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Tradycyjnie stouty zaciera się z ciemnymi od początku. No i dodatek palonego jęczmienia sprawdza się w stoutach doborze. Nie przejmować się próbą jodową?Czy te słody nie dadzą jakiejś spalenizny jak zasypię od razu wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 To nie będzie stout. Brak słodów palonych, chyba , że któryś z tych co podałeś jest palony, ale z tego co się orientuję, to najciemniejszy czekoladowy Strzegomia ma ok. 600 EBC. Napisałeś, że chcesz dużo paloności - skąd? Chyba, że zacier przypalisz Mis__Koralgol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Jedyny optymizm że wszystko ze Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Słody ciemne na początek zacierania, jęczmień palony na ostatnie 10 minut i bedzie git ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 chcę od razu zacierać stouta palony na ostatnie 10 minut i bedzie git no popatrz, a mnie to cały czas się wydawało, że w stoucie to ma być ta paloność ze słodów, a ty radzisz jak jej uniknąć Może jednak pod wpływem lektury Wiki zmienisz swoje zdanie/redę ? ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Nie musisz się przejmować próba jodowa. Jeśli ci aż tak zależy to dodaj palone po negatywnej jodowaj i 'zacieraj' dalej z godzinę - jednak to trochę bez sensu. Faktem jest ze zacierając pierwszy raz możesz nie chcący spaprac zacieranie - zwłaszcza infuzyjnie - ale nie ma co pękać jak gumka z kiosku. Powtarzam po raz kolejny - swoje pierwsze piwo będziesz wspominać i to dobrze, długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mis__Koralgol Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Jedyny optymizm że wszystko ze Strzegomia. Czyli mówisz że lipa z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 A niby czemu lipa? Strzegom robi dobre słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mis__Koralgol Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 A niby czemu lipa? Strzegom robi dobre słody Kolegę u góry zrozumiałem jakby coś było nie tak.Chce coś zrobić pierwszy raz, Co Ty o tym sądzisz?Może dodać palony słód do tego jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Nie napisałeś jakich słodów używasz konkretnie. Strzegom ma karmelowe od 30 do 600 EBC, czekoladowe od 400 do 1200 EBC... Ja ogólnie nie jestem specjalistą od ciemnych piw. Jeśli chcesz dużo czekolady i paloności, to rzuć słodów palonych troszkę. Jeśli ten czekoladowy w Twojej recepturze to te ciemniejszy to może zwiększ go o 100g? Jeśli to ten jaśniejszy to może dorzuć tak ze 100 - 200g palonego słodu/jęczmienia? Bo z tego co masz to stout raczej blady wyjdzie... Zresztą jedno z pierwszych piw robiłem o podobnym zasypie, zobacz w moich zapiskach warkę nr 3 i opinie o niej. Ja osobiście na Twoim miejscu pół kg monacha zamieniłbym na pół kg płatków jęczmiennych - dodadzą kremowości i pomagają na pianę, no i sypnąłbym tego czekoladowego ciemnego z 500g. Popatrz na receptury na wiki na dry stouta - zwykle jest w nich ok 0.5kg palonych, a to lekkie piwo o wyraźnej paloności. U Ciebie dodajesz dużo monacha plus ponad pół kg karmelu - co przykryje trochę tą paloność. Więc nie bałbym się sypnąć palonych/czekoladowych więcej. No ale tak jak pisałem - ja specjalistą od ciemnych piw nie jestem;) Ale popieram Furio - to jest pierwsze więc jeśli nie złapiesz infekcji to będzie pyszne:) Moje pierwsze (z ekstraktów) też takie było:) Edytowane 7 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Swojego pierwszego stouta też robiłem w całości ze słodów Strzegomia Zasyp: Słód Pale Ale 5kg Strzegom Słód Czekoladowy Ciemny - 0.250kg Strzegom Jęczmień Prażony - 0.250kg Strzegom Płatki Jęczmienne 0.4kgChmieliłem Marynką na 60 min 40g Byłem bardzo zadowolony. Wyraźna kawa i czekolada a płatki jęczmienne pozwoliły uzyskać bardzo kremową pianę.Twój zasyp też się wydaję w porządku tylko dorzuciłbym jeszcze palonego jęczmienia tak z 200g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Absolutnie nic do słodów ze Strzegomia. Jestem ze Świebodzic (12km do strzegomia) stąd mój patriotyzm lokalny. Sam bazuje na tych słodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się