uups Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 pieron polecam winko z ryżu jeśli lubisz wermuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 No to smaka mi zrobiłeś z tą kapustą.Jak czytałem do dojrzewałem do decyzji, ale po jej podjęciu było za późno. W tym roku na pewno spróbuję. Chcę też spróbować zrobić jakieś wino. Tak więc plany planami a co z tego wyjdzie to się okaże. Czy coś byś zmienił w przepisie na raz kolejny? Byłem z tej wersji zadowolony i raczej nie będę nic zmieniać. A przepis był banalnie prosty, Szatkowana kapusta , marchew też szatkowana , no i sól oraz kminek. Przekładane warstwami. Nie dawałem jabłek ani cebuli, to dodawałem do sałatek przed spożyciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 No to dzięki. Smak jest, chęci też więc na kolejny sezon się załapię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Cześć Pieron masz potencjał żeby deptać kapustę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 co do kiszenia (bakterie kwasu mlekowego) to mogę podzielić się kilkoma doświadczeniami: w kiszonej kapuście można zakopać całą glówkę, kiedyś tam właśnie robiono kapustę na gołąbki prawdziwy barszcz czerwony robi się z kwasu z kiszonych a nie gotowanych buraków żur na barszcz biały to też kiszona mąka żytnia polecam gorąco kiszenie młodych pokrzyw- teraz troche za małe, ale przez cały maj i na początku czerwca dokąd nie zakwitną można zbierać szczyty i kisić. Dodać wody, soli, czosnku, ewentualnie innych przypraw oraz nieco zakwasu dla pewności (np żur albo kwas z ogórków kiszonych) Robiłem to samo z liśćmi lipy... Nie żeby nastawiać całą beczkę, ale słoiczek dla ciekawości polecam A nade wszystko polecam kwas chlebowy Piwem co prawda nie jest, ale można spożywać przed i podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Cześć Pieron masz potencjał żeby deptać kapustę :) Ja synek mój nie mo co robić, ale jak pomoże na pewno bydzie zadowoliny. Tak więc jedmu bydzie pasić, jo mom za dugie szłapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 A nade wszystko polecam kwas chlebowy Piwem co prawda nie jest, ale można spożywać przed i podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych Domowej roboty kwas chlebowy potrafi mieć do 3,5% alkoholu (robiłem pomiary gęstosci przed i po fermentacji) radzę uważać z prowadzeniem pojazdów. http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=596091&postcount=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 A nade wszystko polecam kwas chlebowy Piwem co prawda nie jest' date=' ale można spożywać przed i podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych [/quote']Domowej roboty kwas chlebowy potrafi mieć do 3,5% alkoholu (robiłem pomiary gęstosci przed i po fermentacji) radzę uważać z prowadzeniem pojazdów. http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=596091&postcount=6 Wracajac do kapusty kiszonej. Również używam fermentora do zasolenia i wyciśnięcia kapusty z dodatkami, po kilku godzinach przekładam do litrowych słoików. Po 2 -3 dniach do piwnicy. Sposób na tyle mi spasował, że robie tak od kilku lat , co rok więcej ;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 A nade wszystko polecam kwas chlebowy Piwem co prawda nie jest' date=' ale można spożywać przed i podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych [/quote']Domowej roboty kwas chlebowy potrafi mieć do 3,5% alkoholu (robiłem pomiary gęstosci przed i po fermentacji) radzę uważać z prowadzeniem pojazdów. http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=596091&postcount=6 Miałem na myśli kwas robiony na zakwasie (bakterie kwasu mlekowego), bez użycia drożdzy. Nie zawiera alkoholu napewno. http://www.piwo.org/forum/t2953-Co-zamiast-piwa-w-kegu-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 No to może Appoloks (albo ktoś inny) wpiszesz swoją recepturę? Chcę w tym roku spróbować zrobić kapustę i ogórki kiszone. Czy lepiej jest użyć dużego szklanego słoika czy małego 4-litrowego plastikowego fermentora z rurką fermentacyjną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 OK. O tej porze roku to można się pokusić o kiszenie ogórków. Ja preferuje tzw. ogórki małosolne. Przepis jest banalnie prosty. składniki: Porcja na 3 l słój: 2,5 kg małych ogórków 3 łyżki soli 5-6 ząbków czosnku kawałek korzenia chrzanu kilka gałązek kopru ew. kilka listków chrzanu przyrządzanie: Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni. Na początek proponuję Ci Scooby spróbuj w małym słoiku czy te ogórki, które są dostępne za oceanem się dadzą ukisić Kiszenie kapusty musi poczekać do późnej jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zamiast liści chrzanu dodaję liście winogron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 W Żywcu, a właściwie w Rychwałdzie miałam ogórki małosolne. Chyba smakowały Ja dodaję liście wiśni lub czarnej porzeczki . Najlepsza jest sól kamienna niejodowana (2 płaskie łyżki na litr wody) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 W Żywcu, a właściwie w Rychwałdzie miałam ogórki małosolne. Chyba smakowały Ja dodaję liście wiśni lub czarnej porzeczki . Najlepsza jest sól kamienna niejodowana (2 płaskie łyżki na litr wody) . Gabi, Twoje ogórki są bardzo smaczne, więc jak mogę to podłańczam się pod konsumpcję. I to Ty dałaś mi dobrą radę jeśli chodzi o sól. Tylko liści muszę poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Co do ogórków to jedna zasada najlepsze są małe gruntowe. Dużo ludzi robi bez chrzanu za to daje chleb ze skórką. Do kiszonych ogórków scooby_brew wystarczy ci większy słoik nawet bez nakrętki. p.s. właśnie do śniadanka spożywam takie ogóreczki prosto z słoika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Nie wiem co ma na celu dodawanie chleba :rolleyes: . Owszem do zakwasu z czerwonych buraków, ale do ogórków? Ja przywiozłam ogórki w baniaku 5 litrowym po wodzie niegazowanej. Później odcięłam tylko górę butelki i już . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 No właśnie nie wiem, ale babcia zawsze dawała pajdę razowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Z tego co się orientuję (fachowcem nie jestem) warto dodać liście czarnej porzeczki i wiśni, gdyż powoduje to, że ogórki są twarde i chrupiące (nie robi się z nich ciapa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Nie wiem co ma na celu dodawanie chleba . W madrości ludowej (nie wiem czy słusznie) dodanie kawałka chleba do nastawianych ogórków małosolnych, znacznie przyśpiesza ich ukiszenie, a dodany chleb bezwzględnie musi być robiony na zakwasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dzis nastawiłem kilogram małosolnych. U mnie aby zimowe ogórki nie kapciały zalewa się ciepła wodą i zakręca słój. I do zimnej piwnicy, nawet teraz są twarde i chrupiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Narazie zrobiłem kapuste kiszoną, ogórki z koperkiem i dwa rodzaje papryki. Kapusta mi nie wyszła, bo ją przesoliłem. Miałem dać 1/4 kubka soli, a dałem 1/2 kubka, i to chyba przez pomyłkę dałem sól dwa razy, czyli razem 1 kubek soli - za dużo. Ogórki i papryka wyszły bardzo dobrze. Tylko nie jestem pewien czy to są ogórki "kiszone" czy w "occie"? Ogórki zrobiłem tak: 1 kubek białego octu 4 kubki wody 1/4 kubka soli bez jodyny czosnek, koperek, ziarna musztardy i pieprzu. Wodę z octem podgrzałem prawie do gotowania, wlałem w słoiki. Po zamknięciu słoiki gotowałem przez 15 minut. Paprykę zrobiłem tak: 2 kubki białego octu 1 kubek wody 1/2 kubka cukru Zrobiłem dwa rodzaje papryki: "banana pepper" to mniej ostra żółta papryka, kóra po kiszeniu nadaje się na sałaty i kanapki. Drugi rodzaj papryki to jalapeno, bardzo ostra papryka, po ukisieniu dobra np. na kanapki albo na pizzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Zrobiłeś ogórki konserwowe czyli w occie. Do małosolnych dajemy, czosnek, chrzan, koper. Na litr wody łyżkę soli i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 (edytowane) Tak też myślałem "w occie" a nie "kiszone", ale ważne że dobrze smakuje Zastanawiam się teraz co innego zrobić tą metodą: "gari", czyli amber w occie po japońsku? Rzepa w occie po arabsku? Grzyby w occie? Czerwone buraki? Rzodkiewka? Edytowane 9 Lipca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Grzyby, co roku robię. Takie z lasu, samodzielnie zbierane. Można zrobić je na bardziej kwaśno lub słodko. Cebula, pieprz, gorczyca, ziele angielskie, goździk, cukier, sól. To wszystko pogotować. Odstawić aby ostygło i przeszło smakami. Znów zagotować i gorącym zalać grzyby wcześniej obgotowane z cebulą. Macie tam w USA podgrzybki? Można je zbierać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Ja robię pyszne buraczki. Mam z własnego ogródka, zwykle nie dorastają. Takie małe najlepiej się nadają. Podaję przepis: buraczki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, tak al dente. Ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą, pasteryzować 25 min. Zalewa: 4 części wody, jedna część octu. Liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i cukier do smaku. Wszystko zagotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się