radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Cześć Korzystając z pogody postanowiłem uwarzyć jakieś lekkie, letnie piwo. Ma to być prosty, lekki ale - 4,5 kg słodu pilzneńskiego. Zacierałem jednotemperaturowo 68C (wysladzanie w 16 litrach wody o temp 75C przez około godzinę). Po schlodzeniu próbki do 27C balingometr pokazał mi tylko 5 BLG. Spodziewał bym sie, powiedzmy 8-9. 5BLG to zdecydowanie za mało. Według Brewtarget powinienm użyć 14,5 L. Czy różnica 1,4 wody może spowodować taki spadek BLG? Jesli to nie woda to gdzie może leżeć problem. Z góry dziękuje za popdpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 To jest 5 Blg po gotowaniu czy po wysładzaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Użyłeś 4,5kg słodu, wyszło Ci 16l - 5°Blg?? Sprawdź balingometr czy Ci poprawnie pokazuje. Robiłeś próbę jodową, podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 To jest 5 Blg po gotowaniu czy po wysładzaniu? po wysładzaniu Sprawdź balingometr czy Ci poprawnie pokazuje. Robiłeś próbę jodową, podczas zacierania? Balingometr wskazuje poprawnie (woda 20C - 0 BLG) Proba jodowa wyszła poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wszyscy wiemy, że to nie jest możliwe. No chyba, że masz 30-40 litrów brzeczki nastawnej. Co właściwie mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Kolega chyba nie napisał ile ma litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wszyscy wiemy, że to nie jest możliwe. No chyba, że masz 30-40 litrów brzeczki nastawnej. Mam okolo 22 litrów brzeczki. Wiem, wydaje się to być niemożliwe ale jednak taki mam wynik. Co właściwie mierzysz? Chce zmierzyc ile blg ma brzeczka przed gotowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Może masz jęczmień niesłodowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Może masz jęczmień niesłodowany? nieee:) zdecydowanie jest to słód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Musisz opisać cały proces i sposoby postępowania, bo to zupełnie niewiarygodne jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Może filtracja szła zbyt dobrze kanalikowanie te sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgadzam sie, opisze całość procesu. - w garze 50 L grzeje 15L* wody do 74C, - wsypuje ześrutowane słody (4,5 kg) - otrzymuje 68C - utrzumuje tą temp. 60 minut - proba jodowa pokazuje brak skrobi - bez wygrzewu delikanie za pomocą 1l plastikowego dzbanka przelewam całosć, delikatnie do wiadra z filtratorem (oplot) - czekam 20 min na ulozenie sie złoża - odbieram okolo 1 litra mętnej brzeczki w wlewam z powrotem do wiadra. - podgrzewam wodę do filtracji (okolo 75C) w trzech partiach (5l, 6l, 4l)**, - filtracja trwa około godziny -pobrana próbka do pomairu jest bardzo jasna, balingomierz pokazuje 5 blg *, - 15l to ilosc wody dla 5kg słodu (w stosunku 3:1), dla 4,5 kg powinno byc 13,5l ** - 16l wody do wysladzania, według Brewtarget powinno to byc 14,5l. (na dzień dobry teoretycznie mam o 3 litry za duzo wody) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Próbkę pobrałeś z wiadra/gara, do którego wysładzałeś po uprzednim zamieszaniu brzeczki? Ostatnio też miałem bardzo kiepską wydajność jak nie robiłem wygrzewu (zacieranie 63 stopnie), ale nie było aż takiej tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Próbkę pobrałeś z wiadra/gara, do którego wysładzałeś po uprzednim zamieszaniu brzeczki? hmm...nie, nie zamieszałem brzeczki. Poprałem probke z wierzchu Czy ma to wpływ na pomiar? Pytam serio bo nie wiem jak zachowuja sie wtedy cukry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ześrutowałeś słód? Zrób jeszcze jedną próbę po zmieszaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Poprałem probke z wierzchu -pobrana próbka do pomairu jest bardzo jasna, balingomierz pokazuje 5 blg Pobrałeś próbkę z całości tych 22 litrów? Skąd dokładnie brałeś tą próbkę bardzo jasną? Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radko Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Koledzy. Właśnie mierzyłem gęstość brzeczki po gotowaniu - idealne 12 BLG. Faktycznie wczesniejsza probka musiala byc uboga w cukry, ktore zapewne osiadły blizej dna. (nauka: zamieszkac brzeczke przed pomiarem blg) No i wyszedłem na panikarza, który niepotrzebne zabrał Wam czas za co przepraszam. Nie mniej jednak dziękuje za pomoc, przy następnych postach postaram się być bardziej rozważny. Poniżej dowód, że faktycznie uzyskałem taki pomiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 trzymasz spławik u góry palcem albo dodałeś wody. takie zdjęcie można dostać na każdym rogu ulicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 W każdym sklepie ze zdjęciami sfałszowanych pomiarów Blg. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) W nocy dziewczyna zaniepokojona brakiem snu i biadoleniem faceta mogła dodać roztwór cukru do piwa w celu podniesienia ekstraktu. Podejrzewam zamach na brzeczkę. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Mikadorus Gajoos i Stefek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 jak się dobrze przyjrzycie to w tle słychać strzały amap i Stefek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 jak się dobrze przyjrzycie to w tle słychać strzały Macierewicz lubi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzerszyBrat Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 W dniu 26.06.2015 o 14:38, radko napisał: Koledzy. Właśnie mierzyłem gęstość brzeczki po gotowaniu - idealne 12 BLG. Faktycznie wczesniejsza probka musiala byc uboga w cukry, ktore zapewne osiadły blizej dna. (nauka: zamieszkac brzeczke przed pomiarem blg) No i wyszedłem na panikarza, który niepotrzebne zabrał Wam czas za co przepraszam. Nie mniej jednak dziękuje za pomoc, przy następnych postach postaram się być bardziej rozważny. Poniżej dowód, że faktycznie uzyskałem taki pomiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzerszyBrat Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Też mi serce podskoczyło do gardła jak zobaczyłem 6blg, a tu w Nowy Rok nie ma się kogo poradzić... na szczęście brać piwna w necie nie próżnuje wiec za radą starszych piwowarów sprawdziłem przyrząd pomiarowy... jakaż była radość jak wynik pomiaru wody z kranu wyszedł jakieś „-5” blg ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się