DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Słynny belgijski szczep górnej fermentacji dedykowany dla piw belgijskich, klasztornych i specjalnych. Temperatura fermentacji 18-30 ºC. Optymalna temperatura 20-26 ºC. Odfermentowanie wysokie. Flokuacja średnia. Tolerancja na alkohol do 8,7%. Fermentacja zwalnia powyżej 6,8%. źródło: Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 A jakieś wnioski wynikające z praktyki, czy tylko cytaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Ja użyłem już kilka razy i jestem zadowolony. Typowo belgijskie nuty. Wyraźna przyprawowość (głównie pieprz) oraz nuty ziemiste. Robiłem Belgian Dubbel i Saison. Fermentowałem w temperaturze 19-20ºC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 poniżej optymalnej tempertury? ale jak to zadziałało..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Bardzo dobrze, pewnie jakbym miał 22-24ºC byłopy jeszcze lepiej, alei i tak saison był baaardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Dubbel na BFSAY u mnie również wyszedł bardzo dobry, saison również poprawny - jedyny minus to jak i u innych drożdży od Gozdawy nieco pylisty osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 A u mnie z tym osadem wygląda to zupełnie inaczej. Zrobiłem na tych drożdżach 4 piwa i we wszystkich osad jest tak zbity, że mogę z butelki wylać wszystko, a drożdże nadal są zbite i się trzymają dna, w ogóle nie pylą, a piwo w kuflu jest klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 w niskich temperaturach bardzo leniwe w 15-16°C nie chciały wystartować, dopiero w 19 ruszyły z kopyta;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ooo, świetne wieści. Właśnie się zastanawiałem czy tych BFSAY nie połączyć z T-58 dla lepszego efektu w dubblu, ale widzę że nie trzeba. Świetnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ooo, świetne wieści. Właśnie się zastanawiałem czy tych BFSAY nie połączyć z T-58 dla lepszego efektu w dubblu, ale widzę że nie trzeba. Świetnie! Porter nic nie nauczył kolegi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Fermentowałem na nich saisona 12,5 Blg. Fermentacja całkiem wysoko 24-25°C - temperatura piwa. Wyszło świetne, bardzo mi smakuje. Generalnie klon kraftowych odpowiedników w najlepszej odsłonie. Nie mam porównania innych suchych dedykowanych do saisona, ale te mogę z czystym sumieniem polecić. Odfermentowały do 2,5 Blg, czyli jakieś 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motueka Hop Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Myślicie że te BFSAY nadadzą się do Belgian Strong Ale, np. klonu Duvela? Ze specyfikacji wynika że może być na granicy - Duvel ma 8.5% a tu piszą: Tolerancja na alkohol do 8,7%. Fermentacja zwalnia powyżej 6,8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Nie wiem czy tylko ja mam ten problem ale u mnie te drożdże strasznie przyklejają się do ścianek ? w fermentorze osadziły się na ściankach, wlałem do butelek i to samo, drożdże robią osad na całej butelce nie tylko na spodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się