Skocz do zawartości

Gozdawa BFSAY - Belgian Fruit &Spicy Ale Yeast


Rekomendowane odpowiedzi

Słynny belgijski szczep górnej fermentacji dedykowany dla piw belgijskich, klasztornych i specjalnych.

 

  • Temperatura fermentacji 18-30 ºC.
  • Optymalna temperatura 20-26 ºC.
  • Odfermentowanie wysokie.
  • Flokuacja średnia.
  • Tolerancja na alkohol do 8,7%.
  • Fermentacja zwalnia powyżej 6,8%.

 

źródło: Gozdawa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja użyłem już kilka razy i jestem zadowolony. Typowo belgijskie nuty. Wyraźna przyprawowość (głównie pieprz) oraz nuty ziemiste. Robiłem Belgian Dubbel i Saison. Fermentowałem w temperaturze 19-20ºC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dubbel na BFSAY u mnie również wyszedł bardzo dobry, saison również poprawny - jedyny minus to jak i u innych drożdży od Gozdawy nieco pylisty osad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A u mnie z tym osadem wygląda to zupełnie inaczej. Zrobiłem na tych drożdżach 4 piwa i we wszystkich osad jest tak zbity, że mogę z butelki wylać wszystko, a drożdże nadal są zbite i się trzymają dna, w ogóle nie pylą, a piwo w kuflu jest klarowne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

Fermentowałem na nich saisona 12,5 Blg. Fermentacja całkiem wysoko 24-25°C - temperatura piwa. Wyszło świetne, bardzo mi smakuje. Generalnie klon kraftowych odpowiedników w najlepszej odsłonie. Nie mam porównania innych suchych dedykowanych do saisona, ale te mogę z czystym sumieniem polecić. Odfermentowały do 2,5 Blg, czyli jakieś 80%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 10 miesięcy temu...

Nie wiem czy tylko ja mam ten problem ale u mnie te drożdże strasznie przyklejają się do ścianek ? w fermentorze osadziły się na ściankach, wlałem do butelek i to samo, drożdże robią osad na całej butelce nie tylko na spodzie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.