kolec Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Cześć, Przed śrutowaniem odmierzałem ilość słodu. Miałem odmierzyć 2,7 kg słodu pilzneńskiego, teraz zorientowałem się że w tym 2,7 kg, 1kg to słód zakwaszający :(Chciałem uwarzyć Saisona według receptury http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori). Pojemność mojego gara to 30 L. Da się coś jeszcze z tym zrobić? Zawsze mogę dokupić słodu i odmierzać z mojej nowej mieszanki to 0,1 kg wiedząc że słód zakwaszający stanowi ok 30%. Co radzicie? Edytowane 1 Lipca 2015 przez kolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 1kg zakwaszającego - 9zł 1,7kg pilzneńskiego ~10zł możesz coś próbować warzyć a możesz po prostu pogodzić się ze stratą 19zł - i warzyć coś innego lub to samo ale świadomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź. Zostawię sobie tą mieszankę i będę wydzielał na przyszłe Saisony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Przede wszystkim ilość słodu zakwaszającego powinieneś dobrać pod zasadowość swojej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Jak dorzucisz pszenicy to może bd coś na kształt Berliner Weisse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 O ile się zatrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie przefiltrujesz takiego zasypu chciałem zrobić kwacha na skróty, 30% zasypu miał stanowić acid malt. Niestety, nie szło tego przefiltrowac. Finalnie całość poleciała do wc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie mówiłem do końca poważnie Nigdy czegoś takiego nie robiłem, inspirowałem się tym się tym: http://www.themadfermentationist.com/2012/01/souring-beer-with-acid-malt-ithaca.htmlAle gdyby dodał 2.3 kg pszenicy to miałby idealnie 20% zakwaszającego w zasypie. Tyle ile w recepturze z linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Taa a później http://www.piwo.org/topic/18075-czy-s%C5%82%C3%B3d-zakwaszaj%C4%85cy-zag%C4%99szcza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Rób z tego kwaśne piwo - gose, berlinera lub coś w ten deseń, To teraz modne i na fali Sour is the new hops! (czy jakoś tak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi