kolec Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Cześć, Przed śrutowaniem odmierzałem ilość słodu. Miałem odmierzyć 2,7 kg słodu pilzneńskiego, teraz zorientowałem się że w tym 2,7 kg, 1kg to słód zakwaszający :(Chciałem uwarzyć Saisona według receptury http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori). Pojemność mojego gara to 30 L. Da się coś jeszcze z tym zrobić? Zawsze mogę dokupić słodu i odmierzać z mojej nowej mieszanki to 0,1 kg wiedząc że słód zakwaszający stanowi ok 30%. Co radzicie? Edytowane 1 Lipca 2015 przez kolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 1kg zakwaszającego - 9zł 1,7kg pilzneńskiego ~10zł możesz coś próbować warzyć a możesz po prostu pogodzić się ze stratą 19zł - i warzyć coś innego lub to samo ale świadomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź. Zostawię sobie tą mieszankę i będę wydzielał na przyszłe Saisony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Przede wszystkim ilość słodu zakwaszającego powinieneś dobrać pod zasadowość swojej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Jak dorzucisz pszenicy to może bd coś na kształt Berliner Weisse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 O ile się zatrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie przefiltrujesz takiego zasypu chciałem zrobić kwacha na skróty, 30% zasypu miał stanowić acid malt. Niestety, nie szło tego przefiltrowac. Finalnie całość poleciała do wc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie mówiłem do końca poważnie Nigdy czegoś takiego nie robiłem, inspirowałem się tym się tym: http://www.themadfermentationist.com/2012/01/souring-beer-with-acid-malt-ithaca.htmlAle gdyby dodał 2.3 kg pszenicy to miałby idealnie 20% zakwaszającego w zasypie. Tyle ile w recepturze z linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Taa a później http://www.piwo.org/topic/18075-czy-s%C5%82%C3%B3d-zakwaszaj%C4%85cy-zag%C4%99szcza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Rób z tego kwaśne piwo - gose, berlinera lub coś w ten deseń, To teraz modne i na fali Sour is the new hops! (czy jakoś tak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się