Skocz do zawartości

Saison - słód zakwaszający - pomyłka


kolec

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Przed śrutowaniem odmierzałem ilość słodu. Miałem odmierzyć 2,7 kg słodu pilzneńskiego, teraz zorientowałem się że w tym 2,7 kg, 1kg to słód zakwaszający :(Chciałem uwarzyć Saisona według receptury http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori). Pojemność mojego gara to 30 L. Da się coś jeszcze z tym zrobić? Zawsze mogę dokupić słodu i odmierzać z mojej nowej mieszanki to 0,1 kg wiedząc że słód zakwaszający stanowi ok 30%. Co radzicie?

Edytowane przez kolec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przefiltrujesz takiego zasypu :) chciałem zrobić kwacha na skróty, 30% zasypu miał stanowić acid malt. Niestety, nie szło tego przefiltrowac. Finalnie całość poleciała do wc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mówiłem do końca poważnie :D  Nigdy czegoś takiego nie robiłem, inspirowałem się tym się tym: http://www.themadfermentationist.com/2012/01/souring-beer-with-acid-malt-ithaca.html
Ale gdyby dodał 2.3 kg pszenicy to miałby idealnie 20% zakwaszającego w zasypie. Tyle ile w recepturze z linku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.