admiro Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zbynekkk zapytaj proszę kolegi o model pompy i zawory (czy elektro). Druga sprawa to nasze schematy są identyczne poza "zawracanie brzeczki" - za co odpowiada ten etap? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Zastosowanie trzech naczyń umożliwia robienie kilku warek jedna po drugiej. Procesy się zazębiają, tym samym oszczędzamy dużo czasu, energii i wody. Podczas chmielenia w kadzi warzelnej, w kadzi zaciernej możemy zacierać kolejną warkę, ciepłą wodę z chłodzenia brzęczki możemy skierować do wymiennika i wykorzystać przy dalszych procesach. Ponieważ na schemacie też zauważyłem, więc to chyba nie literówka, otóż nasz wspaniały wywar, z którego powstaje piwo to brzeczka, a nie brzęczka. Dodam, że nie pierwszy raz się spotykam z tym błędem. Tutaj pozwoliłem sobie zwrócić uwagę, ale kiedyś w rozmowie jak to usłyszałem, to byłem zażenowany, ale nie zwróciłem uwagi, ze względu na szacunek dla rozmówcy. Edytowane 16 Grudnia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Druga sprawa to nasze schematy są identyczne poza "zawracanie brzeczki" - za co odpowiada ten etap? Zapewne chodzi o początek filtracji i zawrócenie mętnego filtratu z powrotem do kadzi filtracyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Ma zainstalowaną papkę od jakieś pralki. ' Zawracanie brzeczki"- to zawór w najniższym punkcie rury odpływowej z kadzi zaciernej. Będzie używany tylko na początku, nie chcę zamulonej brzeczki kierować do reszty instalacji i wymiennika, jednocześnie ten zawór umożliwi mi pobór próbek czystej brzeczki w trakcie zacierania. Ach ta ortografia, staram się jak mogę, na pewno nie jest to wyraz braku szacunku z mojej strony. Poprawiłem błędy. Przepraszam. Edytowane 16 Grudnia 2009 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zapewne chodzi o początek filtracji i zawrócenie mętnego filtratu z powrotem do kadzi filtracyjnej W systemach cyrkulacyjnych, wydaje mi się, nie ma konieczności zawracania filtratu, jest on zawracany nieustannie podczas całego zacierania przez pompę. Zbynekkk - jak możesz pomęczyć kolegę o konkretny model pompki będę wdzięczny - będzie coś sprawdzonego, faza kosztownych eksperymantow odpadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Moim zdaniem, na samym początku, tuż po zasypie, złoże na pewno się nie zdąży ułożyć i wówczas pierwsza brzeczka będzie mętna. Męczyłem już o to, ale dostałem odpowiedź że kupił tą która na oko mu pasowała i nie ma pojęcia od jakiej to było pralki. Wiele ciekawych informacji na ten temat można znaleźć w tym wątku http://www.browamator.pl/forum_frameset.php?grupa_p=12&id=168806 coś link nie do końca działa, chodzi o temat "bardziej zaawansowany sprzet... (RIMS)" edit elroy: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=12&przedm=3271809 - poprawny link Edytowane 16 Grudnia 2009 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 ty zbynekkk masz chyba manię ilości , nie tylko w piwie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 bnp - nie dokuczaj koledze, tylko raportuj, że post się zrobił duży i wymaga korekty. Poprawiam w/w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zbynekkk zapytaj proszę kolegi o model pompy i zawory (czy elektro). Wlasciwie to jezeli chcesz miec system 1- poziomowy tak jak na schemacie to potrzebujesz 2 pompy a nie jedna. Z jedna pompa potrzebujesz 2 poziomy: albo musisz postawic kadz z woda do wysladzania wyzej albo kadz do gotowania nizej. Druga sprawa to nasze schematy są identyczne poza "zawracanie brzeczki" - za co odpowiada ten etap? Zawracanie brzeczki w HERMS nie jest potrzebne bo "zawracasz brzeczke" przez caly czas podczas procesu zacierania. Chyba ze podczas zacierania pompujesz brzeczke w przeciwnym kierunku (podobno pomaga to, zeby slod sie "nie ubijal". Wtedy pod koniec zacierania odwracasz kierunek brzeczki na taki sam jak wysladzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) ...Wlasciwie to jezeli chcesz miec system 1- poziomowy tak jak na schemacie to potrzebujesz 2 pompy a nie jedna. Z jedna pompa potrzebujesz 2 poziomy: albo musisz postawic kadz z woda do wysladzania wyzej albo kadz do gotowania nizej. ... Nie bardzo łapię na co mi ta druga pompką, wystarczy parę zaworów i jedna pompka obsłuży wszystko. @ bnp To nie mania ilości tylko notoryczny brak czasu na to, co lubię robić, a potem spożywać. Nie chcę czekać do emerytury by mieć w piwnicy zapas na każdą okazję. Edytowane 17 Grudnia 2009 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 W HERMS/RIMS uzywasz wysladzania ciaglego (fly sparging). Pomysl jak zacieranie ciagle dziala w systemie 3-poziomowym bez zadnych pomp: http://www.xb-70.com/beer/3_tier/3tier_v4.gif Woda do wysladzania przyplywa z gornej kadzi z woda do wysladzania (HLT) do kadzi zaciernej (MLT) przez "prysznic" z gory, przeplywa przez slod wysladzajac go, potem na dnie przeplywa przez filter na dole i splywa pozniej do kadzi warzelnej ponizej (BK). W HERMS/RIMS mozesz zrobic to samo w systemie 1-poziomowym, ale potrzebujesz na to 2 pompki. Pierwsza pompuje wode z kadzi z woda do wysladzania do kadzi zaciernej, potem druga pompa pompuje warke do kadzi warzelnej. Z jedna pompa mozesz: 1. podniesc kadz z woda do wysladzania i wtedy ta woda splywa do kadzi zaciernej za pomoca grawitacji i uzyc pomy zeby pompowac warke z kadzi zaciernej do kadzi warzelnej. 2. obnizyc kadz warzelna, wtedy uzywasz pomy zeby pompowac wode do wysladzania do kadzi zaciernej, a potem uzywajac grawitacje warka sama przeplywa do kadzi warzelnej ponizej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) W HERMS/RIMS mozesz zrobic to samo w systemie 1-poziomowym, ale potrzebujesz na to 2 pompki. Pierwsza pompuje wode z kadzi z woda do wysladzania do kadzi zaciernej, potem druga pompa pompuje warke do kadzi warzelnej. Wystarczy 1 pompa, na tym polega elegancja tego projektu. Faza wysładzania: dodanie części wody wysłodowej z HLT do MLT, przemieszanie, spuszczenie części filtraltu z MLT do BK i cała procedura razy kilka. Nie będzie to wysładzanie w locie tylko bardziej wydajne zacieranie w porcjach. Opis http://www.vandelogt.nl/htm/hoe_werkt_het_uk.htm#par5 Edytowane 17 Grudnia 2009 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Szczerze mówiąc nie myślałem o wysładzaniu ciągłym, istotnie w tym wypadku nie da się obejść bez drugiej pompki. Ale przy wysładzaniu okresowym, tak jak to do tej pory robiłem w fermentatorze, da się to zrobić za pomocą jednej pompki. I myślę że z pożytkiem dla wydajności całego procesu. Dłłłługo pisałem ten post, Kolega mnie ubiegł. Edytowane 17 Grudnia 2009 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Masz na mysli zeby zrobic batch sparge zamiast fly sparge. Mozesz tak zrobic, tylko ze to troche neguje cel HERMS, w ktorym cyrkulujesz brzeczke w ukladzie zamknietym m.in. po to, zeby otrzymac bardziej klarowna warke. Teraz robiac batch sparge bedziesz mieszal slod? Troche bez sensu. Takze, robiac batch sparge stracisz kilka punktow na wydajnosci. Czyli HERMS daje ci wyzsza wydajnosc i bardziej klarowna brzeczke, a ty robiac batch sparge stracisz wczesniej zdobyta wydajnosc i klarownosc. Ale ty rob jak chcesz. IMO latwiej jest zrobic 2 poziomy, zainstalowac 2 pompy, albo zbierac brzeczke po wysladzaniu do wiader i pozniej to przelac do BK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Masz na mysli zeby zrobic batch sparge zamiast fly sparge. ..... Wiesz, nie mam pojęcia o czym piszesz, tylko się domyślam. Ale ja myślałem robić to tak: Po zacierani, odpompowuje część brzeczki do kadzi warzelnej tak by nie odsłonić młuta. Następnie przez deszczownie uzupełniam poziom w kadzi zaciernej wodą, odczekuje chwilę i ponownie odpompowuje nadmiar do kadzi warzelnej i tak do zużycia przewidzianej ilości wody do wysładzania. Myślę że lekkie mieszanie po wierzchu młuta nie zaszkodzi klarowności, wszak główne złoże filtracyjne nie zostanie naruszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Spokojnie, nastąpiło jakieś pomieszanie pojęć. 1) Wysładzanie ciągłe jest mniej wydajne niż partiami (za Wolfgang Kunze - Technologia Piwa I Słodu) 2) "Przemieszanie słodu" - tutaj mam na myśli nie fizyczne mieszanie tylko chwilowa praca pompy identyczna jak przy zacieraniu, nic nie tracimy na klarowności 3) Oba kilkukrotne etapy wysładzania wyglądają tak jak w załączniku W ogóle fajnie jakby się wypowiedział ktoś kto ma działający RIMS/HERMS a nie tylko plany jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Masz na mysli zeby zrobic batch sparge zamiast fly sparge. ..... Wiesz' date=' nie mam pojęcia o czym piszesz, tylko się domyślam. Ale ja myślałem robić to tak: Po zacierani, odpompowuje część brzeczki do kadzi warzelnej tak by nie odsłonić młuta. Następnie przez deszczownie uzupełniam poziom w kadzi zaciernej wodą, odczekuje chwilę i ponownie odpompowuje nadmiar do kadzi warzelnej i tak do zużycia przewidzianej ilości wody do wysładzania. Myślę że lekkie mieszanie po wierzchu młuta nie zaszkodzi klarowności, wszak główne złoże filtracyjne nie zostanie naruszone.[/quote'] Aha, czyli cos pomiedzy wysladzania ciaglego i batch sparge. Kto wie, moze bedzie to dzialac? Sprobuj, zbuduj to, i opisz to na forum. Jestem ciekaw jak ci to wyjdzie. Edytowane 17 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 ...2) "Przemieszanie słodu" - tutaj mam na myśli nie fizyczne mieszanie tylko chwilowa praca pompy identyczna jak przy zacieraniu, nic nie tracimy na klarowności .... O tym nie pomyślałem, a z pewnością będzie to lepsze od mieszania chochlą w kadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elofura Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Witam wszystkich ! Potrzebuje namiar na ten zestaw: http://www.browamator.pl/zdjecia/5/0/4/2692_rd.jpg?lm=1153060736 . Czy autor tej piekielnej maszyny opisał zasadę działania? Głównie chodzi mi o sterowanie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Pytanie jaki przekrój powinna mieć rura w wymienniku HLT,ile zwojów rury miedzianej powinno być żeby podgrzewanie było efektywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Według tego co wyczytałem na forum i z podpowiedzi kolegów ja w swoim Hermsie którego kompletuje dam rurkę miedzianą o średnicy 15 mm a długość około 8 - 9 metrów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) Jeszcze jedno jaka powinna być zainstalowana moc grzałek.Pompować do podgrzania będziesz tylko brzeczke to wystarczy pompa od pralki. Edytowane 30 Maja 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Co do mocy grzałek to ja dam 2000 - 2500 W z regulacją mocy grzania i według mnie wystarczy do zacierania a jako pompkę to dokładnie tak jak mówisz chcę zastosować pompkę od pralki.. Instalację wodną zrobię z dodatkowymi zaworami że do wysładzania będę używał tej samej wody co do grania zacieru Gotować będę w innym zbiorniku i tu raczej taboret gazowy najtańszy za 60 zł zastosuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Jakoś nigdzie nie trafilem na określenie konkretnego modelu pompy zastosowanego w forumowym RIMSie/HERMSie. Ja chce zlożyć coś prostego, tzn. fermentor do zacierania, keg+taboret do grzania zacieru/wody i gotowania brzeczki, wiadro do przenoszenia wody z kega do formentora. Do tego pompa, wężownica miedziana, węże, dwa oploty i zawory. Jakiej pompy i węży uzywacie w swoich RIMSach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Popularna jest pompa od pralki lub zmywarki za użyciem jej przemawia cena tania jak barszcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się