esesinho Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Dobry wieczór !Na następną warkę chciałem uwarzyć IRA, a że jeszcze nie mierzyłem się z tym stylem chciałem się zapytać czy ta receptura trzyma się kupy:pale ale Strzegom 4kgBestMaltz red X 1kgStrzegom karmel 300 0.25kgdrożdżeFM13 Irlandzkie CiemnościChmielone na jakieś 30-40 ibu, jeszcze nie wiem czym. Mam do dyspozycji chmiele z Niemiec, Czech i Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) Chmielone na jakieś 30-40 ibu Stanowczo za dużo. Chmiel tylko z wysp (od biedy może być Marynka, ale nie polecam). Dodaj jęczmień palony, albo Caraaroma. Edytowane 2 Lipca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Ja do swojego daję trochę monachijskiego - tak ok. 1,5kg. No i 50g palonego jęczmienia dla koloru. Ten "red" nie da tak naprawdę czerwonego koloru, więc dałbym góra 0,5kg. Chmiele nie mają większego znaczenia, byle nie było ich za dużo. Irlandzkie Ciemności dają dość słodkie i owocowe piwo, lepiej fermentować w niskich temperaturach i zacierać nie za słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Rozumiem że jak na kolor, to ten jęczmień przed samym wysładzaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Rozumiem że jak na kolor, to ten jęczmień przed samym wysładzaniem ? Będzie go na tyle mało, że możesz moim zdaniem wrzucić go do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Może się mylę, ale wsypane 50 g palonego do 20 litrowej warki jest przeze mnie wyczuwalne. Ostatni taki przypadek to Scottish Export (receptura zagarnięta od Zgody) - wyraźnie, delikatnie na końcu czuję palony... W połączeniu z angielskimi chmielami rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 może trochę zabiję tym postem twoją, bo pewnie wyjdzie z tego dobre piwko, ale ja polecam jedną ze sprawdzonych receptur (chociaż też sam lubię kombinować) i uwarzyć to http://www.wiki.piwo.org/Irish_Red_Ale_(Czerwony_top%C3%B3r),_Krzysztof_Fidler_(Infam) piwko po prostu rewelacyjne, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Dzięki za rady, piwo już zaczęło fermentacje. Jeszcze jedno pytanie na przyszłość.Piwo ma być nagazowane typowo po brytyjsku ? To znaczy nisko lub bardzo nisko ? Bo na wiki pisze "nagazowanie umiarkowane" co by znaczyło że jednak większe niż myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Jak w butelki, to 2 vol co2 będzie w sam raz. esesinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się