Korba Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Warka z brewita, Gozdawa Belgian Blonde Ale. Nalewałem wody, gdy brzeczka studziła się w wannie z wodą. Fermentor był trochę przechylony, na tyle mało, że tego nie zauważyłem. Po postawieniu na właściwym, poziomym miejscu, okazało się, że ilość całkowita w fermentorze jest 24,5 litra, zamiast 23. Czy to wpłynie na smak piwa, będzie odczuwalnie bardziej wodniste, czy raczej nie wyczuwalne? To tylko półtora litra więcej, więc mam nadzieję, że produkt finalny jednak będzie pijalny. Świeżak jestem, to dopiero druga warka. Nie robi błędów ten, co nie robi nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 (edytowane) Wpłynie na pewno gorzej jak Ci się wda jakaś infekcja (oby nie )Będziesz miał więcej piwa o mniejszej zawartości alkoholu słabiej chmielone.Zainwestuj w chłodnicę Edytowane 4 Lipca 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Będzie rozwodnione o 6.5%, sam sobie odpowiedz czy wyczujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Ja bym się tym zupełnie nie przejmował. Tak jak pisze bart3q to tylko 6,5 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Chyba i tak z tego piwa będzie kupa. Fermantacja ruszyła po dobie, bulknelo parę razy i przestało. Dziś temperatura przechodzi ludzkie pojęcie. Na zewnątrz 35 stopni, w kuchni 29. Nie mam jak sclodzic fermentora. Podejrzewam, że drożdże wyginely jak donozaury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Na takie temperatury to tylko drożdże pracujące w przedziale 20'C - 32'C np. Mauribrew Ale 514 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 przy fermentacji w tej temp. to 1,5l litra to będzie Twoje najmniejsze zmartwienie (w kontekscie pijalności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 a jaką miałeś temperaturę zadania drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Jawakow bardziej jakieś Belgi np belgian saison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Na puszce brewkita było napisane max 24 stopnie. W piątek tyle było. Ale w sobotę i niedzielę przyszedł taki skwar, że nie spodziewałem się, że aż tak gorąco w domu się zrobi, a nie mam możliwości schlodzenia baniaka. Trudno, 50 zł nie majątek. Trza zrobić nowe, ale gdy pogoda na to pozwoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Trza zrobić nowe, ale gdy pogoda na to pozwoli. Śmiem twierdzić, że przy takim podejściu to sobie poczekasz do jesieni Do robienia piwa latem niestety trzeba się odpowiednio przygotować pod względem sprzętu. Bez chłodnej piwniczki lub lodówki (albo chociaż pudła styropianowego z chłodzeniem) ani rusz. Druga opcja to robienie piw na drożdżach, które lubią wysoką temperaturę, np. belgi. Tyle, że w 30C to nawet dla Saisona może być już trochę za dużo.. Edytowane 6 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Dziś chłodno, temperatura spadł na zewnątrz do 15 stopni, w kuchni 21-22, upałów nie zapowiadają. Postanowiłem ratować tą warkę, która stoi tydzień z drożdżami zabitymi przez weekendowe upały. BLG z początkowych 12 spadło do 7-8 i stało już w miejscu. W sklepie stacjonarnym zakupiłem drożdże Gozdawa "Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast" z temperaturą max 30 stopni (optymalna 20- 26) Na powierzchni brzeczki nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, więc uwodniłem drożdże w pół szklanki wody. Po pół godzinie piana w szklance urosła po brzegi. Zadałem drożdże, intensywnie wymieszałem, co również spowodowało automatycznie podniesienie z dna osadu z poprzednich drożdży- nieboszczyków. I ku mojemu zdziwieniu gdy minęła jedna godzina (!) rurka zaczęła bulkać, minęły dwie i bulka teraz bardzo intensywnie co 15-20 sekund! To prawidłowo, że tak szybko ruszyło? Będzie coś z tego piwa? Edytowane 10 Lipca 2015 przez Korba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Ja bym zlał znad starych drożdży, ale to już za póżno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 I chyba jednak kibel. Pobulkało tak kilka godzin, teraz nie bulka juz wcale, nawet nie ma różnicy poziomów w rurce od rana. Blg spadło do 6 i stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Daj drożdżom popracować, nie jest powiedziane że w dzień przerobią wszystkie pozostałe cukry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się