Stachy Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Hej. Potrzebuję pomocy. Uwarzyłem AIPA. Single Hop Citra. Zasyp klasyczny: Pale ale, pszeniczny, trochę karmelowego. Całość wyszła mi ~13blg , 20l. Chcąc podbić ekstrakt, dodałem ekstrakt słodowy (1 pucha 1,7l). Niestety zamiast go rozpuścić, ogrzałem puchę i wlałem gęste do brzeczki. Całość stoi w 18C w Piwnicy. Drożdże Gozdawa US West Coast. I teraz problem: Od 3 tygodni piana na 15cm i nie opada. Zapach ładny, bez oznak infekcji. Nie mogę zmierzyć blg - potłukłem wskaźnik. Pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów - co zrobić? Zakładam, że ekstrakt powoli się rozpuszcza i co się rozpuści jest zjadane przez drożdże. Jak teraz zleje na cichą to fermentacja może stanąć = granaty. Ile jeszcze czekać? aż ustaną oznaki fermentacji? W planach jest jeszcze cicha + chmiel na zimno, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Wymieszaj, wbrew powszechnej opinii panującej na forum odnośnie utlenienia. I tak nie poczujesz. Ja dopiero po 22 warce zastanawiam się czy to co czuje to utlenienie czy nie. więc luz mieszaj i niech fermentuję. Pytanie też czy to nie czasem drożdże US-05 które lubią nie opaść na dno i zostać w postaci kożuszka na powierzchni młodego piwa po ustaniu fermentacji... aaa sory nie doczytałem info o drożdzach... Edytowane 5 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 13 blg to ekstrakt końcowy czy przed dodaniem puchy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachy Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Przed dodaniem puchy. Planowałem ekstrakt końcowy 17 ale, że wydajność w tym zacieraniu miałem tragiczną, postanowiłem dosłodzić. Finalnie wyszło 13 BLG + ekstrakt czyli koło 18/19 . Zakładając że się ekstrakt podczas tej fermentacji cały rozpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 wymieszaj delikatnie. kup spławik. dalej jedziesz już klasycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Dokupienie nowego spławika to podstawa, bez tego trudno będzie coś stwierdzić (no i nie wiem jak masz w ogóle zamiar butelkować bez spławika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się