Skocz do zawartości

Pierwsza Warka-Foreign Extra Stout


Cris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

 

Mam kilka składników wydaje mis się ze najlepiej z tego było by zrobić: FOREIGN EXTRAarrow-10x10.png STOUT.

 

Miałem robić risa ale jak na pierwsze piwko sądzę ze zbyt wysoka poprzeczka, i zbyt długo trzeba czekać.

 

Wiec co mam :

 

 SŁODY:

 

Pale Ale 7-9 EBC  Belgia 5KG

Monachijski 15 EBC Belgia 2KG

Carabelge 30-40 EBC Niemcy 1KG

caramel vienna 40 EBC USA 0,5 KG

Midnight wheat 1100 EBC USA 0,5KG

Carafa typ 3 1300-1500 EBC Niemcy 0,5KG

Kawowy500arrow-10x10.png EBC Belgia 0,5KG 

 

CHMIELE :

 

CHINOOK - granulat USA - a kwasów 11,2% 50 g

MOSAIC - granulat USA - A kwasów 12 % 50 g

 

Drożdże - Wyeast 1275 THAMES VALLEY

 

Tyle mam, Myślę ze coś z tego już bym zrobił ale proszę o rady 

Co wykluczyć ewentualnie co dokupić i co najważniejsze jak to robić czyli jakie temperatury, czas , kiedy ciemne słody sypać, itp  

 

Z góry dziękuje  ;)  

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może klon Ringwelter Black Sheep?

Tu możesz sobie posłuchać: http://thebrewingnetwork.com/shows/618

 Ja bym zrobił tak:

Pale Ale 7-9 EBC  Belgia 5KG

caramel vienna 40 EBC USA 0,5 KG

Midnight wheat 1100 EBC USA 0,3 KG

Carafa typ 3 1300-1500 EBC Niemcy 0,3 KG

 

Zacieranie w 68 C, chmiel tylko na goryczkę i koniecznie starter z tych drożdżaków. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.