Jump to content

nadmanganian potasu


redachtor

Recommended Posts

Bo akurat trochę mam. I generalnie jest tanie jak barszcz. A co do filoletu na fermentatorze - no cóż, z plastiku to się toto zmywa od razu, bez żadnych problemów. Zastanawiam się tylko nad skutecznością.

Jeśli chodzi o kasę to najtańsze jest piro. Ja na 100g saszetce obskoczyłem 11 warek. Nadmanganian trzeba by na pewno płukać i działą tylko tam gdzie polejesz (choć tego nie jestem pewien)

Powtarzając za wikipedią:

"Manganian(VII) potasu posiada silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Rozcieńczony roztwór używa się do płukania jamy ustnej.

 

Manganian(VII) potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową". Aby uzdatnić wodę należy dodać manganian(VII) potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca."

Można stosować ale nie wiem czy warto :P.

Link to comment
Share on other sites

@darko

 

Fermentory pewnie zrobią się fioletowe.

Po co chcesz tego użyć? Jest cała masa sprawdzonych środków.

kolega nie używał nadmanganianu.

 

Fermentator zrobi się brązowo - czarny od wytrąconego tlenku manganu.

Link to comment
Share on other sites

Polecam tlenek chloru.

Bezbarwny, praktycznie bezwonny i nie trzeba spłukiwać....

Czy można go użyć do czyszczenia kegów, bo słyszałem, że środki na bazie chloru (konkretnie chodzi o wyebielacz) mogą wyżerać nierdzewkę.

Link to comment
Share on other sites

Polecam tlenek chloru.

Bezbarwny, praktycznie bezwonny i nie trzeba spłukiwać....

Zapewne myślałeś o ClO2-dwutlenku chloru:)

 

Niektóre zalety stosowania Anthium Dioxcide/Hyalus - roztworu ClO2

 

-Skuteczny w niskich stężeniach. Od 1 do 25 mg/l .

-Bardzo szybkie działanie bakteriobójcze. Większość bakterii niszczy w ciągu kilku sekund.

-Skuteczny w usuwaniu biopowłoki - biofilmu. Podchloryn nie posiada tej właściwości.

-Posiada 2.6 razy większe właściwości utleniające niż chlor w szerokim zakresie temperatur.

-Skutecznie działa w szerokim zakresie pH (pH2 - pH12 ).

-Nie chloruje substancji organicznych i nie reaguje z amoniakiem, nie tworzy kwasów chlorowodorowych jak czyni to chlor.

-Nie ulega hydrolizie dzięki czemu nie tworzy hiperchlorawców czy kwasu solnego.

-Marginalna korozyjność

-Nie pozostawia szkodliwych pozostałości. Nie wymaga neutralizacji.

-Jest 5 razy bardziej rozpuszczalny w wodzie niż chlor

jest od 4 do 7 razy bardziej skuteczny niż chlor w zwalczaniu Salmonelli i innych skażeń

-Dwutlenek chloru nie pozostaje na powierzchni i nie pozostawia niepożądanych substancji ubocznych.

-dezynfekuje wodę przez co zapobiega rozwojowi bakterii

-eliminuje szlam i pleśń

-zapobiega osadzaniu się kamienia w systemach zraszających, instalacjach pasteryzujących, wodnych itp.

-neutralizuje zapachy, jest najbardziej efektywnym środkiem neutralizującym nieprzyjemny zapach i smak (w większości przypadków powodowany wysoką koncentracją substancji organicznych, fenolu, kwasów humusowych czy siarczków)

-sam jest bezzapachowy

-nie posiada jakichkolwiek właściwości smakowych i co najważniejsze nie posiada smaku chloru.

-jeden środek - eliminuje stosowanie wielu różnych toksycznych dla środowiska i ludzi środków dezynfekujących na bazie związków czwartorzędowych i fenolu zapewnia pracownikom lepsze warunki pracy

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam, dwutlenek chloru.

 

Kopyr, stosujesz to na chwilę, Kegów nie rusza, gorzej np z mosiądzem lub miedzią (stosowałem najsilniejsze stężenie nanoszone ze spreya). Jedynie co może żreć to aktywator - prawdopodobnie kwas azotowy, ale tego są śladowe ilości.

Link to comment
Share on other sites

Dziwię się, że ten ClO2 jest tak mało popularny, ma wiele zalet, potwierdzonych eksperymentalnie. W USA mają produkt Starxene na bazie ClO2, ale wolą sprzedwać StarSan na bazie kwasu fosforowego, obarczony wieloma wadami. Z tego co słyszałem, boją się dać ClO2 gawiedzi, bo łatwo się nim zatruć - jak się za mocno zakwasi, to produkuje gaz musztardowy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.