Skocz do zawartości

2015.10.10-11 Warszawski Konkurs Piw Domowych 2015- jesienna edycja


the_doctor

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że w pierwszej połowie października 2015 odbędzie się jesienna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. 


Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 7 kategoriach:


1. Gose 9-14 BLG
2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
3. Whisky Stout 12-16 BLG
4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)
5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)
6. Black IPA 14-18 BLG
7. American Barleywine 19-28 BLG

Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas jesiennego Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Regulamin, szczegóły na temat nagród oraz dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie.

Dodatkowo w niedalekiej przyszłości podamy niektóre kategorie na przyszłoroczny, wiosenny konkurs.


Łychy w dłoń!
Powodzenia,
Olek

Edytowane przez the_doctor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka 

 

Wszystko zależy jak podejdziesz do tematu kawy... bo niekoniecznie musi być ona mocno palona i czekoladowa :) Więcej nie podpowiadam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość arczi_901

Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka 

Ja mam plan uwarzyć APA mocno chmieloną z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Nescafe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

Aromat/smak kawy ma współgrać z aromatem/smakiem amerykańskiego chmielu. Piwo oczywiście ma być jasne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

To o czym piszesz i co pewnie masz na myśli, to aromaty/smaki palone, które do APA nie koniecznie pasują :) Tak jak napisał profik - można zaparzyć kawę tak, żeby nie była czarna, a i smakowała będzie zupełnie inaczej niż popularna "mała czarna" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłem piwa w tym stylu i domowe i komercyjne (np. De Molen Bed & Breakfast) i były dość jasne, z kolorem nie ma problemu.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy.

http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015

 

W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna.

Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy.

http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015

 

W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna.

Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które.

 

 

Piłem te piwa na którymś ze spotkań MOTu, natomiast były już mocno stare i niestety aromat amerykańskich chmieli zamienił się w mocno szampański. Najlepsza była wersja z dodatkiem ColdBrew.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę.

 

Jeśli dobrze pamiętam, to u nas były one dość świeże i dwie wersje miały dobry balans chmielu i kawy, pozostałe były albo tylko kawowe, albo dodatkowo ta kawa była w jakiś dziwny sposób nieprzyjemna.

 

Akurat takie eksperymenty lubię, pomyślę o tym później, na razie zakwaszam brzeczkę na gose :)

COFFEE AMERICAN PALE ALE.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nadszedł czas na ogłoszenie części kategorii na przyszłoroczną, wiosenną edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Znamy już trzy kategorie, ale żeby potrzymać was jeszcze chwilę w niepewności, podamy tylko dwie:). Będą to:
-Eisbock (Koźlak Lodowy) 19-28 BLG (przed wymrażaniem)
-Brett American Pale Ale 11-14 BLG
Trzecia kategoria na pewno będzie niespodzianką:)

Jednocześnie przypominamy, że na najbliższej, jesiennej edycji, która odbędzie się w październiku przyjmujemy piwa w następujących kategoriach:
1. Gose 9-14 BLG
2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
3. Whisky Stout 12-16 BLG
4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)
5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)
6. Black IPA 14-18 BLG
7. American Barleywine 19-28 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Formularz jeszcze nie jest gotowy. Czasu do konkursu jeszcze sporo zostało, więc trzeba jeszcze chwilę poczekać :)

 

EDIT: Zapomniałem napisać tutaj, że trzecią kategorią konkursową w edycji wiosennej w 2016 roku będzie cydr wytrawny:)

Edytowane przez the_doctor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka mała uwaga: w opisie Belgian style sour jest:

 

Aromat: Przede wszystkim charakterystyczne nuty kwaśne i dzikie jak ziemistość, kozi, końska derka,skórzany, aromat stodoły.

 

Chyba autorowi chodziło o stajnię. Stodoła pachnie sianem, słomą, czyli byłby to aromat zwietrzałego chmielu a zdaje się że nie jest to pożądany aromat w kwaśnych piwach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.