the_doctor Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że w pierwszej połowie października 2015 odbędzie się jesienna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 7 kategoriach:1. Gose 9-14 BLG2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG3. Whisky Stout 12-16 BLG4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)6. Black IPA 14-18 BLG7. American Barleywine 19-28 BLGUroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas jesiennego Warszawskiego Festiwalu Piwa.Regulamin, szczegóły na temat nagród oraz dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie.Dodatkowo w niedalekiej przyszłości podamy niektóre kategorie na przyszłoroczny, wiosenny konkurs.Łychy w dłoń!Powodzenia,Olek Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka Wszystko zależy jak podejdziesz do tematu kawy... bo niekoniecznie musi być ona mocno palona i czekoladowa Więcej nie podpowiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka Ja mam plan uwarzyć APA mocno chmieloną z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Nescafe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 trza będzie rozrzedzić barley wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią . Coś jak White Stout Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią . Coś jak White Stout Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy? Aromat/smak kawy ma współgrać z aromatem/smakiem amerykańskiego chmielu. Piwo oczywiście ma być jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią . Coś jak White Stout Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy? Kawe można zaparzyć i wcale nie musi ona byc czarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Taa tylko biała jak dodasz mleka albo zielona jak uzyjesz zielonej kawy (która smakuje jak bób) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią . Coś jak White Stout Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy? Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli. To o czym piszesz i co pewnie masz na myśli, to aromaty/smaki palone, które do APA nie koniecznie pasują Tak jak napisał profik - można zaparzyć kawę tak, żeby nie była czarna, a i smakowała będzie zupełnie inaczej niż popularna "mała czarna" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) Piłem piwa w tym stylu i domowe i komercyjne (np. De Molen Bed & Breakfast) i były dość jasne, z kolorem nie ma problemu. Edytowane 10 Lipca 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli. Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy. http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015 W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna. Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Informacja Nie masz zezwoleń do ściągnięcia tego załącznika Wrzuci ktoś na forum ten plik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli. Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy. http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015 W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna. Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które. Piłem te piwa na którymś ze spotkań MOTu, natomiast były już mocno stare i niestety aromat amerykańskich chmieli zamienił się w mocno szampański. Najlepsza była wersja z dodatkiem ColdBrew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Proszę. Jeśli dobrze pamiętam, to u nas były one dość świeże i dwie wersje miały dobry balans chmielu i kawy, pozostałe były albo tylko kawowe, albo dodatkowo ta kawa była w jakiś dziwny sposób nieprzyjemna. Akurat takie eksperymenty lubię, pomyślę o tym później, na razie zakwaszam brzeczkę na gose COFFEE AMERICAN PALE ALE.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Nadszedł czas na ogłoszenie części kategorii na przyszłoroczną, wiosenną edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Znamy już trzy kategorie, ale żeby potrzymać was jeszcze chwilę w niepewności, podamy tylko dwie:). Będą to:-Eisbock (Koźlak Lodowy) 19-28 BLG (przed wymrażaniem)-Brett American Pale Ale 11-14 BLGTrzecia kategoria na pewno będzie niespodzianką Jednocześnie przypominamy, że na najbliższej, jesiennej edycji, która odbędzie się w październiku przyjmujemy piwa w następujących kategoriach:1. Gose 9-14 BLG2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG3. Whisky Stout 12-16 BLG4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)6. Black IPA 14-18 BLG7. American Barleywine 19-28 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Jest gdzieś do ściągnięcia formularz zgłoszeniowy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Formularz jeszcze nie jest gotowy. Czasu do konkursu jeszcze sporo zostało, więc trzeba jeszcze chwilę poczekać EDIT: Zapomniałem napisać tutaj, że trzecią kategorią konkursową w edycji wiosennej w 2016 roku będzie cydr wytrawny:) Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Na stronie internetowej konkursu znajdują się już opisy kategorii konkursowych. http://wkpd.waw.pl/wp-content/uploads/2015/02/Opis-Styl%C3%B3w-WKPD-jesie%C5%84-2015.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Taka mała uwaga: w opisie Belgian style sour jest: Aromat: Przede wszystkim charakterystyczne nuty kwaśne i dzikie jak ziemistość, kozi, końska derka,skórzany, aromat stodoły. Chyba autorowi chodziło o stajnię. Stodoła pachnie sianem, słomą, czyli byłby to aromat zwietrzałego chmielu a zdaje się że nie jest to pożądany aromat w kwaśnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG 2. Coffee Pale Ale Autor: Paweł Leszczyński nie to że bym się czepiał ale Ameryki zabrakło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialy50 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam. Czy można piwa dostarczać osobiście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Tak. Będzie taka możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jest już gdzieś formularz zgłoszeniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jeszcze nie ma. Jak tylko będzie, to wrzucę tutaj info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się