Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie darkowego browaru


darko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj pierwsza warka w nowym miejscu, ale trzydziesta warzone przeze mnie. Na pierwszy ogień idzie zwykłe ale:

 

#30 Grodziskie Ale

 

4200,00 gm - Pilsner (2 Row) Ger - 91,9 %

200,00 gm - karmelowy jasny (128,0 EBC) - 4,4 %

100,00 gm - karmelowy ciemny (680,0 EBC) - 2,2 %

70,00 gm - Carared (Weyermann) (47,3 EBC) - 1,5 %

25,00 gm Marynka [8,30%] (60 min)

10,00 gm Marynka [8,30%] (15 min)

4,00 gm Gypsum (Calcium Sulfate)

drożdże - suche Danstar Windsor

 

Zacieranie - 15l wody, 66-68 °C - 75 min.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 tygodnie później...

Jestem pod wrażeniem efektu, jaki spowodowało dodanie do brzeczki na starter 10g pokruszonych drożdży piekarniczych. Otrzymana od codera mrożonka Wyeast ESB startowała trzy doby, a po przeniesieniu do 0,7 litra wzbogaconej brzeczki w ciągu doby namnożyła się do sporej ilości.

Jak dobrze pójdzie, to po Świętach kolejna warka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem pod wrażeniem efektu, jaki spowodowało dodanie do brzeczki na starter 10g pokruszonych drożdży piekarniczych. Otrzymana od codera mrożonka Wyeast ESB startowała trzy doby, a po przeniesieniu do 0,7 litra wzbogaconej brzeczki w ciągu doby namnożyła się do sporej ilości.

Jak dobrze pójdzie, to po Świętach kolejna warka.

Znaczy rozumiem, że te drożdże piekarnicze zagotowałeś z brzeczką?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozlane przy 6 °Blg z dodatkiem 80g glukozy. Jutro, albo w Sylwestra, kolejna warka:

 

#31 Sylwestrowe EPA

 

10,00 gm - Sinamar (Wyermann) (8400,0 EBC) 0,2 %

3600,00 gm - Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 89,8 %

200,00 gm - Karapils (Litovel) (19,0 EBC) 5,0 %

200,00 gm - Pszeniczny (Litovel) (3,4 EBC) 5,0 %

20,00 gm Marynka [8,30%] (60 min)

5,00 gm Marynka [8,30%] (10 min)

London ESB Ale (Wyeast Labs #1968)

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

#32 Belgian Pale Ale

 

 

3200,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

500,00 gm Munich Malt (17,7 EBC)

400,00 gm Biscuit Malt (45,3 EBC)

200,00 gm Caramel/Crystal Malt - 145EBC (145,0 EBC)

 

20,00 gm Marynka [8,30%] (75 min) 21,1 IBU

15,00 gm Styrian Goldings [4,40%] (15 min) 4,0 IBU

 

WLP 550 Belgian Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacierane 66-68 °C przez 75 minut. Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5 °Blg. Wydajność tragiczna, ciekawe jak bardzo odfermentuje.

U mnie też ostatnio potwierdziło się, że kompromisowa jest wydajna tylko dla słodu Pale Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.