darko Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) Dzisiaj pierwsza warka w nowym miejscu, ale trzydziesta warzone przeze mnie. Na pierwszy ogień idzie zwykłe ale: #30 Grodziskie Ale 4200,00 gm - Pilsner (2 Row) Ger - 91,9 % 200,00 gm - karmelowy jasny (128,0 EBC) - 4,4 % 100,00 gm - karmelowy ciemny (680,0 EBC) - 2,2 % 70,00 gm - Carared (Weyermann) (47,3 EBC) - 1,5 % 25,00 gm Marynka [8,30%] (60 min) 10,00 gm Marynka [8,30%] (15 min) 4,00 gm Gypsum (Calcium Sulfate) drożdże - suche Danstar Windsor Zacieranie - 15l wody, 66-68 °C - 75 min. Edytowane 31 Grudnia 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Gratuluję reaktywacji. U mnie hibernacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Dzięki. Wyszło 21 litrów brzeczki 13,5 °Blg. Trochę przeszarżowałem z temperaturą :rolleyes:. Zaczęło fermentować w 22,5 °C, teraz zbiłem do 20°C. Edytowane 29 Listopada 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Piana opadła po dwóch dobach przy 7,5°Blg. Coś niemrawe te drożdże. Jak wrócę z pracy, to je pobudzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Cześć Jak wrócę z pracy, to je pobudzę koniecznie chcę wiedzieć jak to zrobisz czyżby rozmowa motywująca ;-) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Pokitłałem w piwie łyżką cedzakową. Podniosłem też temperaturę o 1 °C. Poczekam na efekty do rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Efekt jest zerowy. Wieczorem przeleję na cichą. Sprawdzę też areometr i termometr do zacierania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jestem pod wrażeniem efektu, jaki spowodowało dodanie do brzeczki na starter 10g pokruszonych drożdży piekarniczych. Otrzymana od codera mrożonka Wyeast ESB startowała trzy doby, a po przeniesieniu do 0,7 litra wzbogaconej brzeczki w ciągu doby namnożyła się do sporej ilości. Jak dobrze pójdzie, to po Świętach kolejna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jestem pod wrażeniem efektu, jaki spowodowało dodanie do brzeczki na starter 10g pokruszonych drożdży piekarniczych. Otrzymana od codera mrożonka Wyeast ESB startowała trzy doby, a po przeniesieniu do 0,7 litra wzbogaconej brzeczki w ciągu doby namnożyła się do sporej ilości. Jak dobrze pójdzie, to po Świętach kolejna warka. Znaczy rozumiem, że te drożdże piekarnicze zagotowałeś z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Wiedziałem, że ktoś o to zapyta Tak, zagotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Morderca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dobrze, że sumienie nie ma zębów bo by Cię zagryzło. Liczy sie efekt końcowy, nie przejmuj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Rozlane przy 6 °Blg z dodatkiem 80g glukozy. Jutro, albo w Sylwestra, kolejna warka: #31 Sylwestrowe EPA 10,00 gm - Sinamar (Wyermann) (8400,0 EBC) 0,2 % 3600,00 gm - Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 89,8 % 200,00 gm - Karapils (Litovel) (19,0 EBC) 5,0 % 200,00 gm - Pszeniczny (Litovel) (3,4 EBC) 5,0 % 20,00 gm Marynka [8,30%] (60 min) 5,00 gm Marynka [8,30%] (10 min) London ESB Ale (Wyeast Labs #1968) Edytowane 31 Grudnia 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zacieranie: 75 min - 60-62 °C. Właśnie się gotuje. Odkleiłem termostat z dna gara, a mimo to ogrzewanie wyłącza się co jakiś czas . Chyba go wymontuję i podepnę zasilanie na krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Po rozcieńczeniu kranówą wyszło 23,5 litra brzeczki 12,2 °Blg. Fermentacja w 18 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Przelane na cichą. Zeszło prawie do 2,5 °Blg, co daje pozorny stopień odfermentowania bliski 80% . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Nie chcę Cie straszyć i mam nadzieję, że robiłeś już tak wcześniej, ale ja 2 razy rozcieńczałem kranówą i 2 razy miałem aptekę Próbowałeś piwo przy przelewaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Nie . Apteki nie było, po prostu młode piwo. A wodę z kranu próbowałem przed wlaniem do fermentora, smakowała jak Cisowianka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Rozlane wczoraj z 88g glukozy. Cholernie wytrawne, ładny zapach gruszkowo-bananowy. Apteki chyba brak. Dziś kolejna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 #32 Belgian Pale Ale 3200,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 500,00 gm Munich Malt (17,7 EBC) 400,00 gm Biscuit Malt (45,3 EBC) 200,00 gm Caramel/Crystal Malt - 145EBC (145,0 EBC) 20,00 gm Marynka [8,30%] (75 min) 21,1 IBU 15,00 gm Styrian Goldings [4,40%] (15 min) 4,0 IBU WLP 550 Belgian Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zacierane 66-68 °C przez 75 minut. Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5 °Blg. Wydajność tragiczna, ciekawe jak bardzo odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zacierane 66-68 °C przez 75 minut. Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5 °Blg. Wydajność tragiczna, ciekawe jak bardzo odfermentuje. U mnie też ostatnio potwierdziło się, że kompromisowa jest wydajna tylko dla słodu Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Na powierzchni piękna drożdżowa piana. Temperatura fermentacji: 19-20 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Na cichej. Gęstość spadła tylko do 4 °Blg . Na jakiś czas odpuszczam sobie zacieranie infuzyjne w jednej temperaturze. Za to smak fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Po kilku dniach na cichej piwo mocno daje kminkiem . Pachnie jak produkowane kiedyś suchary z tą przyprawą. Edytowane 8 Lutego 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się