Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie darkowego browaru


darko

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No popatrz, mój stanął na 2,5 °Blg. W smaku ani trochę nie przypomina piwa belgijskiego, jest sporo alkoholu i dużo estrów. Wydaje się, że te drożdże niespecjalnie nadają się do tripli.

Jak to piwo będzie przypominało Duvela to pojedzie do Żywca ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Rozlałem do butelek. Ekstrakt końcowy to 2 °Blg, co daje 9,6% alkoholu ;). W obecnej formie nie nadaje się do picia, na wiosnę powinno być OK.

W lodówce sedymentują w starterze drożdże Wyeast Scottish Ale, jutro jakieś lekkie a potem RIS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś na rozruszanie drożdży:

 

#41 Szkocka Dycha - piwo w stylu Scottish Heavy 70/-

 

3000.00 gm Pale Malt

250.00 gm Caraamber (Weyermann)

250.00 gm Karapils (Litovel) (19.0 EBC)

5.00 gm Sinamar (Wyermann) (8400.0 EBC)

 

20.00 gm Challenger [6.30%] (60 min) - 17.1 IBU

0.29 tsp Irish Moss (Boil 10.0 min)

 

Scottish Ale (Wyeast Labs #1728)

 

W fermentorze 23,5 litra brzeczki 10 °Blg. Fermentacja 18 °C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Rozlane do butelek z dodatkiem 22 g glukozy. Ekstrakt końcowy 4 °Blg.

Dzisiaj mam wolne, więc zabrałem się za Russian Imperial Stouta:

 

#42 Samiec Alfa

 

3800,00 gm Pale Malt

2200,00 gm Vienna Malt (Weyermann)

400,00 gm Crystal Malt - 145EBC Warminster

250,00 gm Special B Malt

300,00 gm Carafa I (Weyermann)

100,00 gm karmelowy ciemny Strzegom

150,00 gm Jęczmień palony (Weyermann)

 

60,00 gm Brewer's Gold [7,40%] (60 min)

20,00 gm Fuggles [4,00%] (10 min)

 

900,00 gm cukier kandyzowany

300ml gęstwy Scottish Ale (Wyeast Labs #1728)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozlane do butelek z dodatkiem 22 g glukozy. Ekstrakt końcowy 4 °Blg.

Dzisiaj mam wolne, więc zabrałem się za Russian Imperial Stouta:

 

#42 Samiec Alfa

Będzie jazda jak wygrasz GCh :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem ekstrakt, jest 8,5 °Blg. W smaku dosyć słodkie, odfermentowanie pozorne wynosi obecnie 64%. Co o tym myślicie? Wydaje się, że zeszło trochę za wysoko, dodałem pół kostki drożdży piekarskich do szklanki piwa, zobaczę co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem ekstrakt, jest 8,5 °Blg. W smaku dosyć słodkie, odfermentowanie pozorne wynosi obecnie 64%. Co o tym myślicie? Wydaje się, że zeszło trochę za wysoko, dodałem pół kostki drożdży piekarskich do szklanki piwa, zobaczę co z tego wyjdzie.

mój RIS który piliśmy na panelu podobnie zszedł, z 24 do 9. Robiłem na Euro Ale w 15 stopniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Uff, posprzątałem po kolejnej warce:

#43 Styczniowe Marcowe

 

3,5 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

1,2 kg Munich Malt (17,7 EBC)

200 g Karapils (Litovel) (19,0 EBC)

100 g Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)

30 g Carafa I (Weyermann) (900,0 EBC) - dodany przed filtracją

 

20 g Brewer's Gold [7,40%] (60 min) 17,0 IBU 148 GPH

10 g Brewer's Gold [7,40%] (30 min) 4,3 IBU 74 GPH

15 g Hallertauer Tradition od zgody [5,20%] (15 min) 2,4 IBU

5g mech irlandzki (10 min)

 

starter W34/70

 

Zacieranie 54C-25 min, 62C-30 min, 72C-35 min. Do fermentacji poszło 22l brzeczki 14 °Blg.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #43 rozlana do butelek. Miałem uwarzyć Wiedeńskie, ale chodzi za mną wędzone. No i wymyśliłem coś dla miłośników BJCP ;):

 

#44 Dymiony Koźlak

 

2000,00 gm Wędzony (Weyermann) (3,9 EBC)

1500,00 gm Pilsner (2 Row)

1000,00 gm Munich Malt (17,7 EBC)

1000,00 gm Płatki żytnie błyskawiczne (3,9 EBC)

100,00 gm Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)

100,00 gm Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)

100,00 gm Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC)

50,00 gm Carafa I (Weyermann) (900,0 EBC)

 

Ma wyjść koźlak ok. 17 °Blg z dymnym aromatem i posmakiem żyta. Na browar.biz Krzysiu pisał, że płatki żytnie nie utrudniają filtracji, więc się odważyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z filtracją nie było większego kłopotu. Młóto ma tendencję do sklejania się, ale wystarczy co jakiś czas zamieszać złoże.

Chmielenie:

- 18,00 gm Northern Brewer [10,00%] (60 min) 25,3 IBU

- 10,00 gm Tradition [5,20%] (15 min) 1,9 IBU.

Gęstwa W34/70. Do fermentacji poszło 20 litów 17 °Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.