Pieron Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Tak, strasznie są leniwe. Ostatnio użyłem Abbey Ale WLP 530 i te z 19,7 zjadły aż 3,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 No popatrz, mój stanął na 2,5 °Blg. W smaku ani trochę nie przypomina piwa belgijskiego, jest sporo alkoholu i dużo estrów. Wydaje się, że te drożdże niespecjalnie nadają się do tripli. Jak to piwo będzie przypominało Duvela to pojedzie do Żywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Rozlałem do butelek. Ekstrakt końcowy to 2 °Blg, co daje 9,6% alkoholu . W obecnej formie nie nadaje się do picia, na wiosnę powinno być OK. W lodówce sedymentują w starterze drożdże Wyeast Scottish Ale, jutro jakieś lekkie a potem RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Coś na rozruszanie drożdży: #41 Szkocka Dycha - piwo w stylu Scottish Heavy 70/- 3000.00 gm Pale Malt 250.00 gm Caraamber (Weyermann) 250.00 gm Karapils (Litovel) (19.0 EBC) 5.00 gm Sinamar (Wyermann) (8400.0 EBC) 20.00 gm Challenger [6.30%] (60 min) - 17.1 IBU 0.29 tsp Irish Moss (Boil 10.0 min) Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) W fermentorze 23,5 litra brzeczki 10 °Blg. Fermentacja 18 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Rozlane do butelek z dodatkiem 22 g glukozy. Ekstrakt końcowy 4 °Blg. Dzisiaj mam wolne, więc zabrałem się za Russian Imperial Stouta: #42 Samiec Alfa 3800,00 gm Pale Malt 2200,00 gm Vienna Malt (Weyermann) 400,00 gm Crystal Malt - 145EBC Warminster 250,00 gm Special B Malt 300,00 gm Carafa I (Weyermann) 100,00 gm karmelowy ciemny Strzegom 150,00 gm Jęczmień palony (Weyermann) 60,00 gm Brewer's Gold [7,40%] (60 min) 20,00 gm Fuggles [4,00%] (10 min) 900,00 gm cukier kandyzowany 300ml gęstwy Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Mała zmiana: Brewers Gold - 54g, Perle - 6g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Rozlane do butelek z dodatkiem 22 g glukozy. Ekstrakt końcowy 4 °Blg.Dzisiaj mam wolne, więc zabrałem się za Russian Imperial Stouta: #42 Samiec Alfa Będzie jazda jak wygrasz GCh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Taaa, wygram... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ekstrakt początkowy 23,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Przelałem na cichą. Pić się tego nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Cześć Przelałem na cichą. Pić się tego nie da Darko było by super gdybyś pisał o której arce jest notatka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 W danej chwili mam w fermntorze tylko jedną warkę, więc zapisy dotyczą tej ostatniej. W tym wypadku RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zmierzyłem ekstrakt, jest 8,5 °Blg. W smaku dosyć słodkie, odfermentowanie pozorne wynosi obecnie 64%. Co o tym myślicie? Wydaje się, że zeszło trochę za wysoko, dodałem pół kostki drożdży piekarskich do szklanki piwa, zobaczę co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 To by było dobre odfermentowanie dla RIS. Pytanie tylko, czy to jest limit fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zmierzyłem ekstrakt, jest 8,5 °Blg. W smaku dosyć słodkie, odfermentowanie pozorne wynosi obecnie 64%. Co o tym myślicie? Wydaje się, że zeszło trochę za wysoko, dodałem pół kostki drożdży piekarskich do szklanki piwa, zobaczę co z tego wyjdzie. mój RIS który piliśmy na panelu podobnie zszedł, z 24 do 9. Robiłem na Euro Ale w 15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 To by było dobre odfermentowanie dla RIS. Pytanie tylko, czy to jest limit fermentacji. Jutro będę wiedział. Pocieszyliście mnie, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Wyszło na to, że 8,5 °Blg to koniec. Dzisiaj rozlałem do butelek - 18 litrów, 140g glukozy + odrobina rehydratyzowanych W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Cześć Wyszło na to, że 8,5 °Blg to koniec. Nooooooo będzie słodko w gębie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Nie jest tak źle jak się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Do 8,5Blg to dowalilbym herbatke tak ze 100IBU, zeby zrownowazyc :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Uff, posprzątałem po kolejnej warce: #43 Styczniowe Marcowe 3,5 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 1,2 kg Munich Malt (17,7 EBC) 200 g Karapils (Litovel) (19,0 EBC) 100 g Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) 30 g Carafa I (Weyermann) (900,0 EBC) - dodany przed filtracją 20 g Brewer's Gold [7,40%] (60 min) 17,0 IBU 148 GPH 10 g Brewer's Gold [7,40%] (30 min) 4,3 IBU 74 GPH 15 g Hallertauer Tradition od zgody [5,20%] (15 min) 2,4 IBU 5g mech irlandzki (10 min) starter W34/70 Zacieranie 54C-25 min, 62C-30 min, 72C-35 min. Do fermentacji poszło 22l brzeczki 14 °Blg. Edytowane 18 Stycznia 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka #43 rozlana do butelek. Miałem uwarzyć Wiedeńskie, ale chodzi za mną wędzone. No i wymyśliłem coś dla miłośników BJCP : #44 Dymiony Koźlak 2000,00 gm Wędzony (Weyermann) (3,9 EBC) 1500,00 gm Pilsner (2 Row) 1000,00 gm Munich Malt (17,7 EBC) 1000,00 gm Płatki żytnie błyskawiczne (3,9 EBC) 100,00 gm Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 100,00 gm Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) 100,00 gm Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) 50,00 gm Carafa I (Weyermann) (900,0 EBC) Ma wyjść koźlak ok. 17 °Blg z dymnym aromatem i posmakiem żyta. Na browar.biz Krzysiu pisał, że płatki żytnie nie utrudniają filtracji, więc się odważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Cześć Ale dopiero wymyśliłeś , czy już warzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Teraz zaciera się przy użyciu nowego sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Z filtracją nie było większego kłopotu. Młóto ma tendencję do sklejania się, ale wystarczy co jakiś czas zamieszać złoże. Chmielenie: - 18,00 gm Northern Brewer [10,00%] (60 min) 25,3 IBU - 10,00 gm Tradition [5,20%] (15 min) 1,9 IBU. Gęstwa W34/70. Do fermentacji poszło 20 litów 17 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się