piwoo Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Witam, Dzisiaj na początku zacierania nie zorientowałem się, że termometr elektroniczny "przekłamuje" i zacieranie zacząłem od 78 stopni, w pierwszej minucie po sprawdzeniu temperatury analogowym szybko dolałem wody i zbiłem temperaturę. Czy piwo jest do wylania? Ew. czy da się je jakoś uratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Robiłeś próbę jodową po zakończonym zacieraniu? Jeżeli wyszła negatywna to będzie dobrze, ewentualnie może pojawić się stosunkowo płytkie odfermentowanie. kurpik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Zacieraj dalej normalnie i zrób próbę jodową, to się dowiesz czy się zatarło, czy jednak enzymy zdążyły się zdenaturować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Mieszałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoo Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 tak mieszałem, od pierwszego sprawdzenia wychodziła negatywnie, tzn. nic się nie zabarwiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Jak się nie zabarwiło to się zatarło. trza filtrować i warzyć dalej. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Dnia 11.07.2015 o 19:12, Jasiu napisał: Robiłeś próbę jodową po zakończonym zacieraniu? Jeżeli wyszła negatywna to będzie dobrze, ewentualnie może pojawić się stosunkowo płytkie odfermentowanie. No i u mnie właśnie ten sam problem sie pojawił. Termometr źle pokazywał. Wyszło niskie odfermentowanie. z 13 blg zeszło tylko do 6. Piwo już zabutelkowałem, ale jestem ciekaw/mam nadzieję, że nie będzie z tego granatów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Granatów, jak przefermentowało co miało to nie będzie, ale za to będziesz miał słodkie piwo dla żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Kiedyś miałem podobną sytuację. Elektroniczny termometr z Ikei przekłamywał o dobre kilka stopni, a dowiedziałem się tego przy kolejnej warce. Piwo z 12Blg zeszło do 8 i niżej nie chciało. Na początku piwo poza słodyczą miało smak mokrej szmaty. O dziwo po ok roku w miarę się ułożyło i została słodycz i genialna wysoka twarda piana. Przegazowania nie było.Ot, nauczka na przyszłość że termometr analogowy to analogowy .Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 11 godzin temu, mkrawc napisał: Kiedyś miałem podobną sytuację. Elektroniczny termometr z Ikei przekłamywał o dobre kilka stopni, a dowiedziałem się tego przy kolejnej warce. Piwo z 12Blg zeszło do 8 i niżej nie chciało. Na początku piwo poza słodyczą miało smak mokrej szmaty. O dziwo po ok roku w miarę się ułożyło i została słodycz i genialna wysoka twarda piana. Przegazowania nie było. Ot, nauczka na przyszłość że termometr analogowy to analogowy . Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka termometr analogowy też potrafi skłamać... We wrzątku moja Ikea pokazywała 99*, analog 105*. Trzeba wiedzieć jaką poprawkę wziąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 1 godzinę temu, paradox napisał: termometr analogowy też potrafi skłamać A to swoją drugą, ale mimo wszystko jest jednak bardziej powtarzalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się