Tytus Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) e zacieranie - 6,35 kg - 15L Dlaczego taki gęsty zacier? Po chłodzeniu dekantujemy wężykiem, resztę przelewamy do wąskich kufli, słoików, itp. po odstaniu ( u mnie na drugi dzień) przegotowujemy i wlewamy do fermentora. taki akurat przepis był ale nie jest to dokońca takie gęste. różne szkoły mówią o stosunku od 2:1 do 3:1 Edytowane 16 Lipca 2015 przez Tytus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Ja z około 32litrów przed gotowaniem do fermentora trafia około 22litrów brzeczki. Dodam że po ostudzeniu robie wir w garze i zostawiam pod przykryciem na około 30min. Po tym czasie zlewam do fermentora. W zależności ile jest chmielin to decyduje co zrobić. Czasami jest mało to nic nie robie a jak jest tego dużo to mam cylinder 2,5litrowy gdzie przelewam całość jeżeli się zmieści jak nie to wlewam do drugiego. Takie cudo wkładam do lodówki i zostawiam aż grawitacja zrobi swoje, średnio czekam około 6 godzin. Zlewam do gara, gotuje 5min, studzę i jak ma te 20°C wlewam już fermentora gdzie drożdże zostały zadane wcześniej. Zamykam fermentor szczelnie i czekam 4 tygodnie Jednak jak ktoś dobrze wcześniej wspomniał lepiej dokupić więcej słodów i już na etapie wysładzania, wiedzieć ile wysładzać aby mieć dokładnie tyle co chcemy. Bardzo dobrze w tym pomaga ProMash i jak dobrze pamiętam Evaporation. Gdzie podajemy objętość brzeczki, blg, czas gotowania i podaje że po gotowaniu powinno zostać odpowiednia ilość o odpowiednim stężeniu. Do tego należy odjąć chmieli i błąd obliczeniowy. Sam przy następnej warce będę korzystał z mieszadła podczas zacierania, ponieważ chce sprawdzić czy ma to znaczenie na wydajność. Jak czytam opisy to okazuje się że z samą wydajnością zacierania i wysładzania nie mam. Najwięcej tracę przy dekantacji. Przedwczoraj też zrobiłem po wystudzeniu wirówkę i zostawiłem na ok 20 min. faktycznie ilość wylanego piwka było mniejsza niż zwykle. Stożkowy cylinder dobra sprawa. jakiś gotowiec czy własna konstrukcja? Właśnie mi przyszedł do głowy pomysł z odwróconym baniakiem od wody z dystrybutora. Edytowane 16 Lipca 2015 przez Tytus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 różne szkoły mówią o stosunku od 2:1 do 3:12:1 to już masakra jest. 2.5:1 to gęsty zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 różne szkoły mówią o stosunku od 2:1 do 3:12:1 to już masakra jest. 2.5:1 to gęsty zacier. Zgadzam się nie jest lekko, ale patrząc na receptury z USA to większość jest zacierana w 2,5:1. osobiście nie wiem z czego to wynika i jaki wpływ ma to na ostateczną jakość piwa. Może to wynikać z faktu, że dużo osób zaciera w lodówkach turystycznych które mają mniejszą pojemność? Masz jakieś doświadczenia w zacieraniu na gęsto i rzadko? jakieś różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) http://www.wiki.piwo.org/Ilo%C5%9B%C4%87_i_rodzaj_wody Edytowane 16 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) http://www.wiki.piwo.org/Ilo%C5%9B%C4%87_i_rodzaj_wody tak czytałem teorie , bardziej mi chodzi o praktykę. Czy faktycznie jest różnica w ilości BLG do których zejdzie. Edytowane 16 Lipca 2015 przez Tytus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#G.C4.99sto.C5.9B.C4.87_zacieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 bart3q, no co ty tu wyrabiasz, Tytus chce sobie pogawędzić o piwku a Ty mu tylko linki wklejasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Spoko, jeszcze z dwadziescia pytan i wiki mi sie skończy. Edytowane 16 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Już o nic nie pytam, artykuły się skończą i będzie niezręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Pytaj, pytaj;) Sorry, nie chciałem być niemiły, po prostu sporo wiedzy jest w wiki a Twoje pytania wyglądały jakbyś jej nie czytał. Do tego w linkach które wklejałem były odpowiedzi na Twoje pytania, nie chciało mi się tego samego z ręki pisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Pytaj, pytaj;) Sorry, nie chciałem być niemiły, po prostu sporo wiedzy jest w wiki a Twoje pytania wyglądały jakbyś jej nie czytał. Do tego w linkach które wklejałem były odpowiedzi na Twoje pytania, nie chciało mi się tego samego z ręki pisać... spoko czytałem, czytam wszystko i zawsze zaczynam od wiki ale czasami jest tak że w teorii są różnice a w realu nie warto czegoś robić bo różnica jest nie zauważalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 wydaje mi się ,że największa strata jest przy dekantacji do fermentora. Można dać przez sito jak ktoś już pisał. Jeżeli wyparuje zbyt dużo wody to zacier jest gęsty jak dekantujesz do fermentora rurka to zostaje np 1-2 litry gęstego i często jeszcze trzeba dolać wody bo brakuje . Lepiej wtedy dolać wody podczas gotowania to to co zostanie będzie rzadsze czyli mniejsza strata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Dlaczego gotujesz na takim wielkim płomieniu? Robię warki w garnku 30 litrowym, na taborecie gazowym i odparowuje mi góra 3-4 litry, mały płomień a piwa bardzo dobrze nachmielone.... Nie ma potrzeby gotowania na full płomieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Dlaczego gotujesz na takim wielkim płomieniu? Robię warki w garnku 30 litrowym, na taborecie gazowym i odparowuje mi góra 3-4 litry, mały płomień a piwa bardzo dobrze nachmielone.... Nie ma potrzeby gotowania na full płomieniu. Z tego co czytałem to ważne aby gotować mocno, ponieważ nie chodzi tutaj o nachmielenie ale w tym momencie odparowują niechciane substancje. Jednak mogę się mylić. Ja również gotuje jak najmocniej się da i oczywiście bez przykrycia. PS Dodatkowo ProMash (na podstawowych ustawieniach) podaje że brzeczka przed gotowaniem mająca 25 litrów, 10,30°Blg po 60 minutowym gotowaniu powinna nam odparować o 5 litrów czyli pozostać 20 litrów i 12,75°Blg. Odejmując chmieliny i inne użyte składniki do gotowania, możemy mieć około 18-19 litrów w fermentorze, a czasami i mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kik Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Hej Szpece, czy ktoś wie z niczego czyli z głowy jaka jest teoretyczna granica wydajności? Bo mnie ostatnio ciut za dużo wychodzi i się zastanawiam, czy mój balingometr szwankuje czy perpetum mobile odkryłem Z 9,2 kg słodu ostatnio mi wyszło 25l nastawu przy BLG 26... Wydajność 78%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Niemożliwe w warunkach domowych, chyba, że gotowałeś pół dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Niemożliwe w warunkach domowych, niemożliwe to ... i nie twierdzę, że można osiągnąć taki wynik, ale nie jest to wykluczone chyba, że gotowałeś pół dnia a to jest ciekawa teoria twierdzisz, że jak długo gotować to wydajność (czego by nie dotyczyła) wzrasta? Przemyśl to stwierdzenie bo wg mnie to herezja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Jak odbierzesz 30 litrów i pogotujesz godzinę to będzie taka sama wydajność jak przy odebraniu 100 litrów i wygotowaniu pół dnia do 25 litrów? No chyba nie. Oczywiście mówimy o wydajności jako ilości uzyskanego ekstraktu z danej porcji słodu przy określonej objętości, bo o to kolega pyta. Edytowane 29 Lutego 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 ile byś nie wysładzał i gotował z jednej i tej samej porcji będziesz miał tą samą wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Im dłużej wysładzasz tym więcej cukru ze słodu idzie do gotowania, a mniej zostaje w młócie = przez dłuższe odparowanie wody mamy większy ekstrakt przy tej samej objętości i ilości słodu. Jak dla mnie to jest większa wydajność w rozumieniu piwowara domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 zakładając , że wysładzasz do 0 blg to wydajność ta sama jest bo później leci już czysta woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Żeby wysłodzić do 0 blg zasyp 9-10 kg (przy zakładanej objętości finalnej 25l) trzeba do gotowania skierować sporo więcej filtratu niż na standardową godzinę gotowania i to jest dokładnie to co mam na myśli przez zwiększenie wydajności przez wydłużone gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Biorąc pod uwagę moją powtarzalną wydajność na strzegomskich słodach 76%, to potrafię sobie wyobrazić 78%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 A jak to liczycie lub łopatologicznie ile blg/litrów z ile słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się