lorak Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Witam Czy ktoś tutaj z forum otula swój gar zacierny/warzelny folią termoizolacyjną? Chodzi mi o taką: link Wiem, że dużo osób używa waty szklanej, która z jednej bądź z dwóch stron jest zafoliowana. Ale niestety ja nie mogę nigdzie czegoś takiego zdobyć (jedynie całą rolkę za 400zł). Tuta kolega używa chyba czegoś takiego i jak widać z powodzeniem. PS. Mój zestaw zacierno-warzelny wygląda identycznie jak na filmiku. Edytowane 25 Lipca 2015 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Używam czegoś takiego: http://allegro.pl/alufox-mata-termoizolacyjna-docieplenia-na-metry-i5535761769.html W moim przypadku służy to do ocieplenia fermentora, w którym filtruję. Lepiej trzyma temperaturę pomimo tego, że nie jest idealnie owinięty. Tibek używa dokładnie tego samego do garnka i z tego co wiem sprawdza mu się takie rozwiązanie. Jedyny minus to taki, że może być problem z użyciem tego rozwiązania jak używasz gazu do grzania gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 ja używałem ekranu z kaloryfer ,tyle że to na styropianie jest ,od dołu samo alu miałem po kilku warzeniach karimata lepiej się spisała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Zapomniałem od razu w temacie napisać, że chodzi tylko i wyłącznie o grzanie GAZEM. Grzanie prądem to żaden problem. Byle czym się okryje gar i po kłopocie. PS. Czy moderator może zmienić nazwę tematu? Niech doda, że chodzi o grzanie tylko gazem Edytowane 25 Lipca 2015 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Więc wełna mineralna z aluminium np. Rockwool alu lamella mat, brzegi podklejone dodatkowo taśmą klejącą z aluminium. Od dolnego brzegu gara/kega trzeba dać ok 10-15cm bez izolacji bo będzie się palić. Mam tak u siebie zaizolowane HLT, otulina jest demontowalna, na razie przerobiła ok. 10 warek i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) używam dociętej karimaty 12mm z otworami na rączki, którą owijam garnek w trakcie zacierania do warzenia ją zdejmuję Edytowane 25 Lipca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 ja używam kołdry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 PS. Czy moderator może zmienić nazwę tematu? Niech doda, że chodzi o grzanie tylko gazem Otwórz pełną edycję swojego pytania/tematu i zmień tytuł na jaki chcesz Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Temat poprawiony. Czy jakiś mod może teraz pousuwać wszystkie posty oprócz @Hefeweizen? Znowu zrobi się śmietnik i niczego się nie dowiem. A na pewno nie tylko mi przyda się taka informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Taka mata z wełny obustronnie pokryta aluminium jest dostępna w Castoramie na stoisku z akcesoriami do kominków. A izlować trzeba tak aby przynajmniej 10cm była wyżej niż dno bo się spali. Dotnij tylko jedną stronę(góra i dół), wydłub wełnę a pozostałą folię z drugiej strony zagnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się