Kamil Świercz Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Witam panowie. Sprawa wyglada tak, na rozpoczęcie sezonu chce uwarzyc apa a z poprzedniego sezonu zostało mi z 400g palonego jęczmienia. Czy jest sens dodawać go np. Z 100g pod koniec zacierAnia aby uzyskac trochę ciemniejsze piwo? I czy wtedy palonosc nie bedzie wyczuwalna? A drugi moj pomysl to aby zrobić powiedzmy czarne ale. Przed przełożeniem zacieru do filtratora na sraczwezyk wysypać palonego i wtedy na to zacier. W tym przypadku chodzi mi aby uzyskać piwo czarne które smakuje jak jasne. Wiecie o co chodzi, zamykam oczy pije piwo , mysle ze jest jasne a tu otwieram i szklanka czarna☺ Z gory dzieki za sugestie pomysly i zjebki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 A i zapomnialem dodac, ze zasyp tego piwa to tylko pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Mam wrażenie, że uzyskasz w ten sposób czerwone a nie czarne piwo - tak jak w wypadku IRA:Często zawiera trochę palonego jęczmienia by nadać czerwonego koloru i wytrawnego finiszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 http://www.brewersfriend.com/srm-calculator/ Policz sobie ile dać żeby uzyskać zakładany kolor. 100g to trochę dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Palony jęczmień jak dobrze pamiętam ma ok 1000 EBC. Nie lubię używać kalkulatorów do koloru... wierzę w swoje wątpliwe wyczucie (i prawie zawsze mam za ciemne)... i w tym przypadku na kolor dałbym ok 30-50g palonego na sam koniec. Dopiero próbuję się ogarnąć po tym jak mi wszystko szło strasznie ciemne, więc nadmiernie się nie sugeruj, bo mogłem przesadzić w dowolnym kierunku.Najlepiej użyj jakiegoś kalkulatora, nie brakuje tego (ktoś ma linki?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 A ja bym nie dawał palonego bo to nie będzie APA na pewno nie w stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 A ja bym nie dawał palonego bo to nie będzie APA na pewno nie w stylu A kto tak powiedział ? Na kolor jak najbardziej może dać, co za różnica czy użyje 300 g jakiegoś ciemnego karmelu czy 50 g palonego jęczmienia . Najważniejsze żeby z barwą zmieścił się w widełkach pomiędzy 5 - 14 SRM Osobiście dodałbym na mashout ale wcześniej należałoby przeliczyć to w jakimś programie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 http://www.brewersfr...srm-calculator/ Nie lubię używać kalkulatorów do koloru (...) Najlepiej użyj jakiegoś kalkulatora, nie brakuje tego (ktoś ma linki?) ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 A ja bym nie dawał palonego bo to nie będzie APA na pewno nie w styluA czemu miałoby nie być w stylu, jeśli dodatek jest dla korekty koloru? Palone słody bywają używane w tym celu przez komercyjne browary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 A drugi moj pomysl to aby zrobić powiedzmy czarne ale. Przed przełożeniem zacieru do filtratora na sraczwezyk wysypać palonego i wtedy na to zacier. W tym przypadku chodzi mi aby uzyskać piwo czarne które smakuje jak jasne. Nie dawaj prażonego jęczmienia do wysładzania, bo będzie czuć delikatną paloność nawet przy 50g. Najlepiej weź 150-200g jęczmienia i ekstrahuj go zimną wodą, którą użyjesz później do wysładzania. Oczywiście przed podgrzaniem wody odcedź prażony jęczmień. Trochę informacji znajdziesz w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Panowie te piwo nie musi sztywno trzymac sie stylu. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 raz próbowałem APA przyciemnić prażonym jęczmieniem - barwa się udała. ale paloność była wyczuwalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wyjdzie raczej coś w stylu Brown Ale, tyle że pewnie zbyt palony. ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się