Tonyk Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Warzyłem dopiero co moją 3 warkę i już napotykałem na problem, na który nie zdażyło mi sie przeczytać na tym forum odpowiedzi. Jakieś tam 20L IPA, 15BLG, 18-20C, zadane - uwaga, trudne słowo - zrehydratyzowanymi 20g M44 Mangrove Jacks U.S. West Coast. Drożdże wystartowały po dobie, a po 6 dniach nie było piany. Na lustrze natomiast pozostała gęstwa o grubości 3-5 mm. Czy to faktycznie gęstwa czy może jakaś infekcja wygląda tak samo(kolor, konsystencja)? Co ona tam robiła? Czy powinienem taką gęstwę zebrać, a nie wrzucić w kanał? Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Tonyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Niczym się nie martw. Niektóre drożdże rzeczywiście czasem zostają na powierzchni, ale może to być też resztka piany. Daj im czas pewnie jeszcze opadną, choć słyszałem, że czasem już tak zostaje. U mnie do tej pory zawsze opadało, ale bardziej doświadczeni pisali, że nie jest to regułą. Nie ma potrzeby w tym grzebać. Pewnie zaraz znowu ktoś mnie objedzie, że złe rady daję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Rzeczywiście, kiedyś u mnie również po fermentacji z M44 pływały po powierzchni takie jakby drożdżowe kożuszki. Niczym się nie martw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Na US-05 to norma Tak w 50% warek na nich po fermentacji zostaje mi czapa, wystarczy poruszyć mocniej wiadrem lub obniżyć temperaturę to sama ładnie opadnie. Nie zbierać jej ani nie grzebać przy niej, daj czas to sama opadnie. I to jest pozostałość po pianie, tylko się zbiła i została jak taka czapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się